Deel

advertentie

Kortzichtig en egoïstisch om je niet te laten vaccineren

Column: Jos Swart

Kortzichtig en egoïstisch om je niet te laten vaccineren

Zaterdagavond 13 november: fijn naar de feestavond van het Trompetterkorps Alkmaar in De Vest. Ware het niet dat de avond tevoren is afgekondigd dat de horeca om 20:00 uur ’s avonds dicht moet. Aangezien het hier een over de avond uitgesmeerd diner betreft, opgeluisterd door dit Alkmaarse korps, kan het dus niet doorgaan. Jammer. We kunnen gelukkig wel naar het orgelconcert in de Grote Kerk en daarna wat eten in de binnenstad bij ons favoriete eetcafé Pluim. We hebben daar gereserveerd en meegekregen dat we niet per se om 20:00 uur de zaak hoeven te verlaten, er komt alleen na dat tijdstip niemand meer in. Is dit burgerlijke ongehoorzaamheid? Vermoedelijk wel, want de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland heeft hiertoe zelfs al opgeroepen. Dat betekent dat de weerstand tegen de coronamaatregelen toeneemt. Is dat terecht? Ja en Nee. Ja, omdat veel mensen, met name jongeren, zich in hun bewegingsvrijheid beperkt voelen, terwijl de jongeren relatief weinig risico lopen om in het ziekenhuis te worden opgenomen, laat staan op de IC. Nee, omdat deze mensen in contact staan met hun familie en omgeving. Vroeg of laat raken ze zelf besmet en geven dat dan weer door. Zeker als ze niet gevaccineerd zijn! Nu kun je ook besmet raken als je al gevaccineerd bent, maar de statistieken wijzen uit dat het risico dat je dan door covid in het ziekenhuis belandt aanzienlijk kleiner is.

Eén van de argumenten van de antivaxxers: ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen keuze, respecteer die keuze dan ook’. Klinkt mooi en als het om een keuze zou gaan of je wel of niet prei plant bij volle maan, in de hoop dat je dan gezonder voedsel krijgt, moet je dat zeker doen, heeft niemand last van. Maar dat is anders dan de keuze om jezelf niet te laten vaccineren. Je loopt in verhoogde mate risico op ziekenhuisopname met als gevolg overbelasting van de zorg, waardoor de reguliere zorg in het gedrang komt. Met andere woorden: door jouw keuze om je niet te laten vaccineren, breng je de gezondheid van andere mensen in gevaar. Ik vind dat daar de keuzevrijheid ophoudt. Ik pleit ervoor dat de antivaxxer zich laat registreren als erkend niet-gevaccineerde. Dat de wetenschap, waarin ze toch geen vertrouwen hebben, hun dan ook niet gaat helpen als het mis gaat. Dat ze dan achteraan in de rij moeten aansluiten voor eventuele ziekenhuisopname. Ze zieken het maar uit!

Een groot aantal van de niet-gevaccineerden bestaat namelijk uit mensen die allerlei idiote c.q. complottheorieën aanhangen. Die denken werkelijk dat de ‘globalisten’ hier achter zitten (wie dat dan ook mogen zijn) of de grote techbedrijven. Doe er dan nog een schepje toeslagenaffaire en de zwarte lijst van de Belastingdienst bovenop en smullen maar! De emotie wint het dan van de ratio. Het is kortom kortzichtig en egoïstisch je niet te laten vaccineren. En dan maar klagen over de toenemende beperkingen. Snappen ze dan niet dat ze daar zelf mede verantwoordelijk voor zijn? Je springt toch ook niet in een sloot om vervolgens te gaan klagen dat je nat wordt?

En zo blijven we doormodderen. Een ding is zeker: leer er maar mee leven. Virussen vormen het canvas waarop het verhaal van het leven is geschilderd. Virussen zijn er dus langer dan de mensheid. Sterker nog; dankzij virussen ís er een mensheid. Een mensheid die zo door geëvolueerd is dat ze zelfs middelen kan maken om deze virussen af te remmen. Dat is mooi, maar zal ook het virus uitdagen zichzelf weer verder te ontwikkelen. Wat we in feite nu aan het doen zijn is het proces vertragen. Winnen doen we het niet, of het moet zo zijn dat we het leed zo goed mogelijk binnen de perken weten te houden. Voor dat laatste is dan wel de kracht van het collectief, dus van ons allemaal nodig!

Jos Swart

advertentie

Meer 'Columns':

We zijn gefrustreerd en zitten muurvast

26 november 2021

Column: Wills

Beste Wills: We zijn gefrustreerd en zitten muurvast. Al 3 jaar huren we een klein en te duur appartement. Over 5 maanden verwachten we ons eerste kind. Voor ons gevoel hebben we alles goed gedaan.

Positief nieuws!!!!

26 november 2021

Column: Milo Berlijn

Afgelopen zondag was het Wereld Hallo Dag. Deze dag is in het leven geroepen om duidelijk te maken dat problemen opgelost moeten worden door communicatie en niet door geweld. Het is de bedoeling dat iedereen tenminste 10 mensen begroet.

‘Ik ben nooit zo’n Don Juan geweest’

19 november 2021

Column: Wills

Best Wills: Ik ben alleen, sinds kort met pensioen en mountainbike vrijwel dagelijks in de duinen van Schoorl. Soms zie ik een vrouw met haar hond lopen en laatst, toen ik moest remmen voor de hond, kwamen we met elkaar in gesprek.

Van peuters tot ijverige dames…

19 november 2021

Column: Fernando Jonker

Wat een week, wat een week... De maatregelen die Mark Rutte vorige week vrijdag bekend maakte waren natuurlijk de dag ervoor al gelekt. De horeca om 18:00 uur dicht, werd er gespeculeerd. Gelukkig bleek dit achteraf 20:00 uur te zijn. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom de maatregelen in het weekend in gaan. Op een zaterdag. Voor ons, de horeca, is dat niet ideaal, want voor zaterdag en zondag heb je vrijwel alle benodigdheden al ingekocht.

Rouwend op natte sokken

12 november 2021

Column: Micha de Groot

In alle vroegte fiets ik op een woensdagochtend langs het water van de Hoornsevaart naar het station. Een roodgloeiende ochtendzon beschilderd de hemel en strooit met goud over molens en water.

Laat je (om)scholen in aardig zijn

12 november 2021

Column: Milo Berlijn

Mijn horeca-carrière startte op mijn 16de als afwasser bij Claus Partyhouse. Ik was voor de 3de keer van school gestuurd en mijn vader vond het welletjes: ‘Aan het werk vriend’! Als puberende en zeer recalcitrante jongeman, gooide ik mijn kont tegen de krib en besloot het NIET leuk te vinden. Die houding hield ik precies 2 dagen vol.

ONTZETtend leuk

5 november 2021

Column: Peter Visser

Inmiddels zijn we weer een persconferentie en een groot aantal ziekenhuis opnames verder, maar toch kijk ik met plezier terug op 7 en 8 oktober. Het plezier en enthousiasme wat heb ik heb ervaren bij zowel gasten als medewerkers was enorm.

De maandag is van ons

5 november 2021

Column: Fernando Jonker

Tijdens het kijken naar de persconferentie van afgelopen dinsdag was ik door alle geruchten even bang dat de horeca om 18:00 uur haar deuren weer moest gaan sluiten… Hierdoor herinnerde ik mij een maandag in  coronatijd samen met mijn vriendin.

Ik weet het ook even niet meer…

29 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Op basis van de kenmerken opgesteld door de wetenschap en de reacties van de mensen om mij heen, ben ik een optimist!

Er hangt een druppel aan uw neus

29 oktober 2021

Column: Nikki Vrees

Het snotseizoen is weer in volle gang, wat soms betekent dat je gepasseerd wordt door iemand met een lange druppel aan de punt van zijn neus.

Susanne wereldberoemd, maar verguisd in Alkmaar

22 oktober 2021

Column: Frans Snel

Susanne uit Alkmaar is wereldberoemd. Het bronzen beeld van een licht voorovergebogen prostituee, met getuite lippen gereed om gezoend te worden, wordt echter verguisd in die Kaasstad. Daar zijn de puriteinse machthebbers haar liever kwijt dan rijk. Die bekrompen lieden hebben echter buiten Cor Ootes gerekend.

Jaloers op de hond van mijn vriendin

22 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin is gek op haar hond Bambi (12), die dag en nacht bij ons wil zijn. Bambi is alles voor haar, krijgt speciaal eten vanwege een nierziekte, gaat mee (lees: beperkt ons) op vakantie, mag op de bank en op bed liggen, kan niet lang alleen thuisblijven, kortom heeft het voor het zeggen in huis.

Dochters met gouden hartjes

22 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

De laatste keer dat ik met mijn dochters op vakantie ging is al weer heel wat jaartjes geleden. De intentie was er wel, maar gezien de coronaomstandigheden was het er nog niet van gekomen...

Notoire knuffelaar

15 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Een paar maanden geleden las ik een artikel van een psycholoog, die vertelde dat we de handdruk, de knuffel en de omhelzing in het post-corona tijdperk voorgoed achter ons zouden laten.

Een huisje dat om je heen zit

8 oktober 2021

Column: Micha de Groot

Nergens was ik zo thuis en op mijn plek als daar, in De Bergerhof. In die Alkmaarse woonwijk met splitlevelhuizen woonde ik van 1988-1998 en van 2008-2016. Amper 18 jaar was ik, toen Frank en ik er gingen samenwonen in de Boterbloemstraat 4.

Ik wil mijn vader terug!

8 oktober 2021

Column: Wills

Beste Gedumpte Dochter: Je begrijpt dat het niet alleen in jouw vermogen ligt dit probleem te fixen, maar ik neem de om m’n hoofd geknoopte shawls voor je af, dat je het probeert

Wat heeft corona jullie in positieve zin gebracht?

8 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

Ik weet nog dat Mark en ik spontaan kaartjes kochten voor Tino martin. Wat je daarvan vindt mag je natuurlijk zelf weten, maar het leek ons leuk. We stonden in Proeflokaal De Boom (onze lievelings buren) en hadden het erover dat Tino zou optreden.

Investeren in de toekomst

8 oktober 2021

Column: Kivilcim Pinar

Europa was afgelopen zomer een kaart vol natuurrampen: allesverzengende bosbranden in Spanje, Griekenland en Turkije, recordtemperaturen op Sicilië en overstromingen in Duitsland, België en Limburg.

Ontbijt en zuurkool

1 oktober 2021

Column: Saskia de Fouw

Op 8 oktober is Alkmaar op z'n best. Inwoners banjeren al vroeg door de stad, vaak met een mooie Alkmaar sjaal om hun hals gedrapeerd. Iedereen samen, als één beginnend met een heerlijk ontbijt.

‘Toch lastig dat ik al een zoontje heb’

1 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn nieuwe vriendin heeft het uitgemaakt omdat ze, zoals ze zelf zegt, het toch lastig vindt dat ik al een zoontje van 6 jaar heb.

Doe maar normaal, dan doe je al gastvrij genoeg!

1 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

De afgelopen 1,5 jaar werden we geconfronteerd met het nieuwe ‘normaal’. Oud -Minister Wiebes van Economische zaken (Wie kent hem nog) introduceerde de term ‘de anderhalve meter ’economie en Rutte, de Jong en van Dissel en tal van virologen gingen vol in de aanval om daar zo snel mogelijk weer afscheid van te nemen.

Vriendschap en vaccinatie

24 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren.

Inspiratie opdoen…

24 september 2021

Column: Fernando Jonker

Afgelopen maand waren we een weekje dicht. Vakantie. Daar waren we ook wel aan toe. De maand augustus stonden wij met zijn drieën en onze topafwassers te strijden. Dat ging super goed, maar heeft best wel wat energie gekost.

Affaire en schuldgevoel

17 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een (geheime) relatie gekregen met een getrouwde man. Onlangs heeft hij voor mij gekozen en is bij me ingetrokken. Op papier is hij nog getrouwd, want zijn vrouw wil hem niet meer zien of spreken zolang hij met mij is.

We zijn er bijna!

17 september 2021

Column: Milo Berlijn

Of ik het eens ben met de laatste besluiten van het kabinet, laat ik in het midden als dat mag. Enerzijds wil ik ook weer spontaan een pilsje drinken met mijn maten en ongegeneerd lallen en brallen, wil ik aanschuiven aan een gezellige tafel met bekende, wil ik mensen die ik niet ken een hand geven om mij voor te stellen, wil ik niet nadenken over mensen die akelig dichtbij komen en wil ik gewoon doen wat ik dagelijks op tv zie.

Voor iedereen die nog een beetje vakantie nodig heeft

17 september 2021

Column: Nikke Vrees

Laat de stilte tot je hart spreken en in ruil voor geduld krijg je de wonderen van de natuur te zien.

Een ballon, een ballon, een ballonnetje

17 september 2021

Column: Peter Visser

Als beginnend columnist, ga ik me waarschijnlijk op glad ijs begeven. Ik wil het namelijk over politiek hebben. Ga ik me uitlaten over de kleur?

Kermis, toestand tussen trance en terror

10 september 2021

Column: Micha de Groot

Onze Alkmaarse kermis werd door de coronamaatregelen vorig jaar danig in de kiem gesmoord. Aanvankelijk bleef het ook voor 2021 nog even onzeker, maar mocht de kermis weer op zijn schreden terugkeren naar onze stad. Dat leverde een luidkeels gejubel op.

Zomer in onze stad

3 september 2021

Column: Saskia de Fouw

Als de bomen weer groen worden en de temperatuur oploopt, is het aangenaam toeven in de mooie stad. Bootjes varen af en aan langs de Molen van Piet en de parken fleuren op door goed gehumeurde mensen in alle soorten en maten.

Ik geef mijn ex teveel ruimte

3 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben alweer ruim een jaar single, nadat mijn vriendin het onverwacht uitmaakte. Twee maanden geleden heb ik een vrouw ontmoet met wie het klikt en sindsdien hebben we het leuk samen.

Excuses, excuses, excuses

10 september 2021

Column: Fernando Jonker

‘Spreek ik met Fernando Jonker ‘? Ja, daar spreekt u mee. ‘Mijn naam is Lex Rietveld, hoe zou jij het vinden om koffie te gaan drinken en te praten over jouw toekomst’? Na een jaar Plaza Cinco werd het restaurant al verkocht, ik mocht er chef blijven, maar bedankte voor het aanbod.

Vroeger is nou niet

27 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Een jaar geleden zijn we verhuisd van Amsterdam-Centrum naar een dorp in de buurt van Alkmaar.

Er liggen (gezamenlijke) kansen!

27 augustus 2021

Column: Milo Berlijn

Voel je je ergens welkom, dan blijf je wat langer en kom je vaker nog eens terug. Je gaat een beetje van die plek houden en je deelt dit met je vrienden en kennissen. Het creëren van een warm welkomstgevoel gaat echter niet vanzelf.

Vol spetters en plezier

20 augustus 2021

Column: Nikki Vrees

Toen ik nog een kind was voelde ik me zo vrij en energiek, ik was altijd op avontuur of ontdekkingsreis. Vol fantasie en enthousiasme kon ik van alles iets leuks maken.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug