Lamsvlees
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 31 maart 2023
Gerard Walters heeft jarenlang een restaurant gehad in Broek op Langedijk, is erg geïnteresseerd in voeding en drinkt graag een goed glas wijn. Een mooie nieuwe aanwinst voor de Flessenpost!
We beginnen weer heel voorzichtig aan het voorjaar te ruiken en wat is er dan fijner om te genieten van alles wat bloeit, groeit en leeft in de natuur. Ook op ons bordje, want het lamsvlees komt er weer aan. Het mooiste en een van de gezondste stukjes vlees die we in Nederland kunnen eten. Het Noord-Hollands lamsvlees, vaak door gefokt uit de Texelaar, en de lammeren van het Drentse heidelam en de lammeren uit het Geuldal behoren tot de beste kwaliteit ter wereld.
Maar wat jammer toch dat wij hier in Nederland zo weinig van dat prachtige vlees eten. Volgens de cijfers is het nog geen 1 ½ kilo per jaar wat inhoudt dat we maar 700 gram puur lamsvlees eten per persoon. Wat jammer is dat toch. Veel wordt er geëxporteerd naar o.a onze zuiderburen. Wel zijn we bereid om geïmporteerd Nieuw-Zeelands lamsvlees te eten met heel veel airmiles in hun rugzak.
Het Hollands lamsvlees bevat van nature een grote hoeveelheid ijzer. Veel meer dan kip of vis. Dit komt vooral doordat dit soort vlees een goed opneembare vorm van ijzer, het heemijzer, bevat. Heemijzer is gebonden aan hemoglobine dat zuurstof van longen naar al onze cellen brengt. Minder zuurstof kan tot bloedarmoede leiden, bij mannen is dat als het HB gehalte onder de 8,5 komt. Dit vind je alleen in dierlijke producten zoals vlees en vis. Non heemijzer komt voor in plantaardig eiwit en is minder goed opneembaar in ons lichaam.Door het regelmatig eten van lamsvlees kun je dan ook ijzertekort en symptomen van bloedarmoede voorkomen.
Het versterkt je immuunsysteem. Het consumeren van zinkhoudende voeding kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast zorgt zink voor een optimaal smaak- en reukvermogen. Het houdt je centrale zenuwstelsel gezond. Lamsvlees zit boordevol vitamines B en ook B12. Voldoende B12 zorgt ervoor dat de hersenen in goede staat blijven. Dit vlees is, net als andere soorten rood vlees, beladen met de vitale eiwitten.
Elke week een stukje lamsvlees eten de komende maanden is gewoon gezond en daardoor hoef je geen ijzerhoudende supplementen meer te eten, oftewel het stukje vlees mag misschien ietsje duurder zijn maar de pillen die je moet kopen kosten ook geld. Dus, beste lezers maak lamsvlees op een goede manier klaar, gebruik een goed recept wat je op elke website wel kunt vinden of misschien ben je zelf wel zo goed in de keuken dat je dat zo los uit de hand op allerlei manieren kunt bereiden, gestoofd, gegrild, gebakken of op de barbecue. Het kan allemaal of maak Paté of een mooie vleespastei.
Kortom: Hollands lamsvlees moeten wij veel meer gaan eten hier in Nederland. En nu zelfs meneer Appie het ontdekt heeft, kun je prachtig Hollands Lamsvlees dicht bij huis kopen. Natuurlijk ook bij een goede slager of bij een voormalige bewoner van een land rond de Middellandse Zee, zij hebben vaak heel veel kennis over, hoe het te bereiden, overgedragen gekregen van de “mama’s” die vaak de heerlijkste gerechten van lammeren konden maken.
Natuurlijk mag een lekker glas wijn of een goede tea pairing niet ontbreken, ja je leest het goed. Ga eens te rade bij een goede theesommelier zoals mevrouw Cha of drink er een “mooie” fles bij. b.v. uit de Alto adige (licht gekoelde Pinot Noir), bij koteletten van de grill is een Malbec uit Argentinië ook niet te versmaden. Mooi gerijpte Grenache uit de zuidelijke Rhône bij gestoofd lamsvlees zal je ook blij maken. Kortom er is een ruime keus van kwaliteitswijnen voorradig om te genieten van Hollands lamsvlees.
Nog een laatste tip: Geniet van én met elkaar tijdens het consumeren van al dit lekkers.
Gerard Walters