HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Rondje Horeca #20

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Rondje Horeca #20

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Een mooi terras dat direct opvalt als je komt aanlopen. De ontvangst is perfect. ‘Bij aankomst wacht ik op het punt waar gasten ontvangen worden’, zo schrijft de jury. ‘Een medewerker merkt me op en wil naar me toekomen, maar ze wordt net door een gast gevraagd of ze een foto wil nemen.’

‘Dat doet ze uiteraard en ze roept naar me – kalm en over een kleine afstand – ‘zoekt u maar vast een tafel uit, ik kom zo bij u’. De medewerker komt na het maken van de foto snel aan tafel, met een grote glimlach.’

‘Het is 11.45 uur en als de medewerker vraagt wat we willen bestellen, zeggen we: ‘Iets kleins, maar ik zie dat dat pas vanaf 12.00 uur kan.’ Ze reageert zoals je wilt dat iemand op zo’n moment reageert. ‘Oh, maar dat kan nu ook wel hoor. Wat had u gewild?’. We gaan voor de steak tartare. Ze vraagt of we daar frietjes bij willen. We twijfelen, want lekker, maar we hebben ook weer niet zoveel trek. Alert zegt ze: ‘Zullen we anders een klein portie friet doen?’… topper!  Het is kenmerkend voor dit terras. Ze zijn hier vriendelijk, vaardig, snel en professioneel. Voor dit terras, niets dan lof!’

Naast Bar Restaurant Hofman waren er dit jaar nog 2 Alkmaarse terrassen genomineerd, te weten Heeren van Sonoy en Turfmarkt.

Heeren van Sonoy eindigde op de 19de plaatst en de jury schreef:

In de binnenstad van Alkmaar zien we een keurige binnentuin, omringd door een hoog, statig hek. Bij de ingang staat een tafel waar bezoekers ontvangen worden. We worden ontvangen door een medewerker, waarvan we denken dat het de eigenaar is.

Hij staat ons keurig te woord. Tikkie formeel, maar dat mag en kan in deze setting, en biedt ons aan een tafeltje uit te zoeken. Op de tafels een kaarthouder met daarin een drankkaart, peper en zout en een metalen asbakje. Het dubbel gevouwen, geplastificeerde kaartje en de metalen asbak detoneren een beetje met de overige uitstraling van het terras. Er is an sich niet zoveel mis mee, maar Sonoy kiest duidelijk voor een klasse uitstraling – waarvoor complimenten – waardoor deze twee details opvallen.

De medewerker is snel aan tafel en zodra we koffie bestellen, vraagt ze of we er iets lekkers bij willen. Het was vrij rustig tijdens ons bezoek en de medewerkers zijn vlijmscherp op alles. Zodra er mensen vertrekken nemen ze keurig afscheid, uitgebreid ook, en worden tafels direct in orde gemaakt. Als ze dit niveau vasthouden als het terras uitpuilt, dan zijn we voor altijd fan.

Turfmarkt eindigde op de 65ste plaats en het oordeel van de jury was als volgt:

‘Goedemorgen, wat mag ik voor u inschenken?’ Een oprechte hartelijkheid valt ons ten deel als we plaatsnemen op het fraaie terras van Turfmarkt in Alkmaar. En met ‘fraai’, bedoelen we dan ook echt ‘fraai’. ‘Om door een ringetje te halen’, aldus ons jurylid.

‘Zelden zag ik een terras zo goed klaarstaan. En dat ook 20 minuten na opening. Mooi meubilair, houten tafels, dekentjes beschikbaar. Op tafels een kaarthouder van Brand (mooie uitstraling), peper, zout, suikerpotje, kaarsje. En dat op alle tafels. Echt perfectionistisch.’ Ook de wc’s vallen in de smaak, zo lezen we: ‘Het toilet is erg mooi: als nieuw, er hangt een lekkere geur en we horen een relaxed muziekje. Als we hier konden bestellen, waren we gewoon op ‘t  toilet blijven zitten tijdens ons bezoek.’

Dat doet ons jurylid niet, en ook daar krijgt hij geen spijt van. Er wordt koffie besteld, waarbij de bijverkoop even vergeten wordt. Dan bestellen we zelf en vragen naar de taarten. We maken een keuze en krijgen een lekker stuk appeltaart met een grote toef slagroom, ideaal bij een kop koffie. Het geheel wordt mooi uitgeserveerd, inclusief een grote glimlach en een gemeend ‘Geniet ervan’. Dat doen we zeker. Turfmarkt in Alkmaar is overduidelijk een zaak met liefde voor het vak. Hier gaan we zeker nog terugkomen.

Kortom, als Alkmaarders mogen wij ontzettend trots zijn op deze 3 prachtige horecagelegenheden! De redactie van Flessenpost uit Alkmaar weet uit eigen ervaring dat het op bovengenoemde terrassen ook uitstekend vertoeven is bij iets minder weer, dus geen reden om de aankomende tijd niet lekker te gaan genieten bij één van deze mooie plekjes.

FOTO: missethoreca.nl

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Rondje Horeca #20 Rondje Horeca #20 Rondje Horeca #20 Rondje Horeca #20
advertentie

Meer 'Food & Wine':

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Mysterybox

8 maart 2024

Column: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een vriend

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?

1 maart 2024

Alle wijnen op een rijtje

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en

Ovenschotel met knolselderij, winterwortel en zalm

1 maart 2024

Recept van May Anema

Hoe makkelijk is het om een ovenschotel te maken waar je het liefst 2 dagen van kunt eten. In dit geval aten wij er eerst met 5 man van en de volgende dag nog met 2.  Ook lekker in combinatie

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Wild

22 december 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten

Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven! Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis

Gebakken gnocchi met paddenstoelen roomsaus en biefstuk

15 december 2023

Recept van May Anema

Het is bijna kerst! De weken ervoor is iedereen nog druk met kerstborrels, kerstcadeaus kopen, schoolkerstdiners, etentjes met vrienden en moet er nog een kerstdiner bedacht

Brouwerijen maken bierprijzen bekend

15 december 2023

Fust tot wel twintig euro duurder

De gemiddelde fustprijs van 50 liter pils gaat vanaf januari 2024 gemiddeld met 8,59 euro omhoog, wat neerkomt op een stijging van 5,1 procent. Dat blijkt uit een analyse van Misset Horeca

Steun de ‘goede’ boeren

15 december 2023

Column: Gerard Walters

Er is veel mis met ons dagelijks stukje vlees. Als ik lees op de site van Eyes on Animals is het ook echt nodig dat er wordt toegezien op o.a. het transport van dieren per vrachtauto, schip

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen

8 december 2023

Krokante buikspek op z'n best

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug