Deel

advertentie

Meer, meer, meer…

Column: Friso Stilma

Meer, meer, meer…

In de krant kom ik steeds vaker artikelen tegen waarin het nut van de immer voortdurende (economische) groei ter discussie wordt gesteld. Ook een aflevering van Tegenlicht besteedde hier onlangs aandacht aan. Hebben we altijd meer nodig? Moet het altijd groter? Of hebben we op bepaald moment genoeg?

Zonder al te filosofisch te worden, ben ik hier eens over na gaan denken. In mijn eigen micro-economie, lees ons huishouden, is de (economische) groei aardig gestagneerd sinds ik voor mezelf ben begonnen. Sterker nog, er is sprake van forse krimp! Iedere startende ondernemer zal dit herkennen; er moet eerst flink geïnvesteerd worden in tijd en geld voordat het iets oplevert. Zijn we er slechter van geworden? Nee. Moeten we dingen laten? Soms. Is dat erg? Nee…

Natuurlijk is dit een weloverwogen keuze geweest en is er de ambitie dat deze winkel dusdanig (jawel) groeit, dat er ook geld overblijft om van te leven. “Maar wat nu als de winkel heel succesvol is?” “Ga je dan meerdere filialen openen?” “Een franchiseformule misschien?” Het zijn echt vragen die mij al eens worden gesteld.

Waarom zou ik dit willen? Nog los van het feit dat dit een enorme ver-van-mijn-bed-show is. Deze voorgestelde grootte van groei zal er voor zorgen dat ik niet meer kan werken met de kleine biologische wijnboeren die ik allemaal persoonlijk ken. Ze zullen niet aan de verhoogde vraag kunnen voldoen. Het plezier en de verhalen zullen dan toch deels verloren gaan.

Neem nou Mathieu Manifacier, eigenaar en 3e generatie wijnmaker van Domaine de Berguerolles. Vorige week nog te gast bij ons in de winkel, waar hij tussen het wijnproeven met onze klanten door, zonder het zelf te weten, ook zijn licht even liet schijnen over dit groei vraagstuk.

Robert, Mathieu’s opa, verwierf de ‘Clos de Berguerolles’ in 1967 in uiterst deplorabele staat. Vijftig jaar later, in 2017, neemt Mathieu het goedlopende bedrijf met ruim 30ha wijngaard officieel over van zijn vader. Gedreven door ambitie vergroot hij dat jaar de  wijngaarden naar 48 hectare en worden plannen gemaakt om uitsluitend nog biologisch te werken.

Twee jaar later wordt 16 hectare wijngaard al weer afgestoten. Het bleek teveel. In die orde van grootte konden ze niet werken op de manier die ze willen en een product maken waar ze achter staan. Alle energie kan nu naar het perfectioneren van de biologische teelt en ontwikkeling van nieuwe wijnen. En dat hebben we geproefd!

Een aantal prachtige nieuwe natuurwijnen passeerden de revue. Natuurwijnen zijn puur, zonder toevoegingen en ongefilterd. Mathieu produceert deze wijnen op bio-dynamische wijze en hoopt binnen twee jaar hier het Demeter certificaat voor te ontvangen.

Bij Domaine de Berguerolles dus niet per se groei in volume, maar groei in toekomstbestendigheid. Dat smaakt absoluut naar meer, meer, meer…

Fijn weekend!

Friso Stilma

Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Meer, meer, meer… Meer, meer, meer… Meer, meer, meer… Meer, meer, meer…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Home-made aardappel-preisoep

14 januari 2022

Dit heb je nodig op de koude winterdagen

Je bepaalt zelf hoe fijn je de soep wilt pureren. Het mooiste is om deze grof te houden. Bon appetít!

Terugblikken en vooruitkijken

14 januari 2022

Column: Friso Stilma

Het jaar ging flitsend van start met een groot aantal virtuele wijnproeverijen, toen nog de ‘core-business’. Volgens mij zat ik hierdoor meer te zoomen dan dat ik ooit bij mijn laatste werkgever gedaan heb!

Wijn & Spijs van Anouk

17 december 2021

Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn

17 december 2021

Boterzacht en heerlijk van smaak

Eigenlijk is kalfswang heel makkelijk klaar te maken, je moet alleen wel even geduld hebben. Na ruim 3 uur in de oven is het vlees boterzacht en heerlijk van smaak. Deze week: langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn.

Franse uiensoep met Gruyère

10 december 2021

Een klassieker

Nu we nog een aantal donkere maanden tegemoet gaan is soep een heerlijk gerecht. Franse uiensoep is een heerlijk gerecht, afgeserveerd met knapperige croutons en Gruyère kaas. Het volgende recept is makkelijk, snel klaar en verschrikkelijk lekker!

Weer veel geleerd

10 december 2021

Column: Friso Stilma

Uitgebreid op vakantie als kleine zelfstandige zat er van de zomer niet in. Als alternatief en goedmakertje hadden we een na-seizoensplek op Camping Corfwater in Petten geboekt. Anders… Maar ontzettend leuk! Weer van geleerd dat je niet altijd ver en lang weg hoeft om het vakantiegevoel te hebben.

Champignons gevuld met spinazie

3 december 2021

En uiteraard kaas

Champignons worden ook wel een supergroente genoemd, omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. Zo zijn ze een belangrijke bron van vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur en de mineralen kalium en fosfor.

De eindsprint!

3 december 2021

Column: Sander Rijke

December is traditioneel onze eindsprint van het jaar. In een wijnwinkel als de onze, waar we het eigenlijk het hele jaar door wel druk hebben, is december nog wel een maand waar we alle zeilen bij moeten zetten. In deze enkele maand draaien we ongeveer 20% van onze hele jaaromzet en moeten we dus wel thuis geven!

Bietenstamppot met chorizo en geitenkaas 

26 november 2021

Want over stamppot valt niet te twisten

Stamppot is geweldig omdat je met weinig ingrediënten, neem aardappelen en een groente, toch iedere keer weer een ander, lekker maaltje kan klaarmaken. Heerlijk als het wat frisser begint te worden en daarom deze week:

Herfst bruschetta met paddenstoelen en vijgen

19 november 2021

Heerlijk comfort food

Bruschetta’s zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Traditioneel worden ze vaak gemaakt met tomaat en basilicum. Dit keer een variant, namelijk een echte herfst bruschetta, met heerlijke paddenstoelen en vijgen!

‘De flessen zijn op’

19 november 2021

Column: Sander Rijke

Consumenten, winkels en de industrie hebben nog altijd te maken met tekorten aan grondstoffen. Deze problemen ontstonden veelal aan het begin van de coronapandemie. Dat is inmiddels bijna 2 jaar geleden. Hoe komt het dat die tekorten dan nog niet zijn aangevuld?

Een gloednieuw De Beren bezorgrestaurant

12 november 2021

Een Bourgondische spot

Alkmaar is sinds 10 november een Bourgondische spot rijker. De horecaformule De Beren opende woensdag een nieuwe bezorgvestiging aan de Europaboulevard 59.

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter

5 november 2021

Een feestmaal pur sang

Wie houdt er niet van gebraden kip?! Geserveerd met kleine krielaardappels in de schil en beetgaar gekookte broccoli is dit een feestmaal pur sang. En voor wie de column van Sander Rijke deze week heeft gelezen, dit gerecht gaat geweldig goed samen met de Beaujolais Primeur.

‘Daar gaan we weer’

5 november 2021

Column: Sander Rijke

Zo voelt het wel een beetje. Alsof we weer terug zijn bij af. Ik moet eerlijk zijn, de hele afgelopen periode van bijna 2 jaar met al zijn ellende, ben ik wel erg goed doorgekomen.

Pappardelle met paddenstoelen

29 oktober 2021

Een echte herfsttopper

Pappardelle is een smakelijke pasta en geweldig in combinatie met paddenstoelen. Een echt herfstgerecht dat eenvoudig te bereiden is, maar oh zo smaakvol: 

Importeren kun je leren

29 oktober 2021

Column: Friso Stilma

Dit weekend, precies een jaar geleden, ben ik begonnen met zelf wijn importeren. De start was in het zuiden van Frankrijk: de Cevennen. Nu denk je misschien, hoe moeilijk kan het zijn?

Kaasfondue

22 oktober 2021

Op z'n Alkmaars natuurlijk

Kaasfondue van Alkmaarse Kaas. Maar dan wel zelf gemaakt in plaats van uit een pakje. Heerlijk en en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt en dat  doet elke kaasspecialist graag voor je.

‘De wijn is niet zo goed hier’!

22 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Wat heb ik er lang op moeten wachten! Eindelijk weer een tripje naar het buitenland. Ik reis met enige regelmaat voor mijn werk en hou ervan om ook met mijn gezin toch wel een paar keer per jaar op pad te gaan. Dat is de afgelopen 1,5 jaar natuurlijk bar weinig voorgekomen. 

Het verschil

15 oktober 2021

Column: Friso Stilma

'Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt?' Allemaal vragen die nogal eens de revue passeren in de winkel.

Ovengroenten met zalm

8 oktober 2021

In een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel

Verzot op zalm? Dit gerecht is easy peasy en past uiteraard ook goed in een koolhydraatarm dieet. Dit recept is voor twee personen.

‘Donkere dagen’

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Opeens was zij er, de herfst! Het kan ook nooit eens normaal in Nederland. De veranderingen van de seizoenen gaan altijd plotsklaps! Er is nooit eens een rustige overgangsperiode.

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

1 oktober 2021

Buenisimo!

Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus kan je in bijna iedere Spaanse tapasbar bestellen. De Spaanse gehaktballen worden meestal gemaakt met een mengeling van runds-, varkens- en lamsvlees. Niet alleen lekker als tapa, maar ook als borrelhapje of met pasta. 

Rondje Horeca #21

1 oktober 2021

Alkmaars Ontzet

Zoals vanouds is het nog niet, maar er zijn dit jaar weer veel activiteiten op en rond 8 oktober. Geen grote optochten in de binnenstad, maar genoeg plekken waar je een geweldige avond kunt hebben. We maakten een overzicht…

Ik ben op zoek naar een lekker wijntje…

1 oktober 2021

Column: Friso Stilma

‘Dat treft, daar staat de hele winkel vol mee!’, is doorgaans mijn reactie. Vanzelfsprekend bestempel ik mijn gehele assortiment als goede wijnen. Want, stuk voor stuk zelf geproefd en goed bevonden.

Eggs florentine

24 september 2021

Direct een feestje op tafel

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

24 september 2021

Column: Sander Rijke

In één van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn.

Spaghetti alle vongole

17 september 2021

In een handomdraai een fantastisch gerecht op tafel

Spaghetti alle vongole is een klassiek recept uit de Napolitaanse keuken. Het is heel eenvoudig om te bereiden, maar we hebben wel een paar belangrijke tips: zorg er voor dat de pasta echt al dente wordt gekookt.

Pluk de druif!

17 september 2021

Column: Friso Stilma

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Rondje Horeca #20

10 september 2021

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Zo maak je in een handomdraai een frittata!

10 september 2021

Een ideale gezonde en snelle maaltijd

Frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Spaanse mosselen met chorizo en tomaat

3 september 2021

Buenisimo!

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Dit recept voor Spaanse mosselen met chorizo is supermakkelijk om te maken.

Trekken of schroeven?

3 september 2021

Column: Friso Stilma

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen.

Rondje Horeca #19

27 augustus 2021

Te gast bij Eric Muller en Robbert Kuper van 't Stokpaardje

Deze week was Rondje Horeca te gast bij restaurant 't Stokpaardje. Bij binnenkomst ervaar je direct de fijne sfeer en staat er een team dat bruist van enthousiasme en positiviteit.

Week van de horeca

27 augustus 2021

Van 20 tot en met 25 september

Elk jaar vindt de Nationale Horecadag dag plaats, die er speciaal is voor iedereen die werkt, studeert of betrokken is bij de horeca. Een feestdag waarop er geproost wordt op de horeca, haar medewerkers en alle gasten. Dit jaar wordt de XXL editie georganiseerd. Groter, langer en nóg indrukwekkender!

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug