Met trots presenteren wij onze wijnexpert….
Daniël Groeneveld
Gepubliceerd: 31 maart 2021
Wijnexpert en eigenaar van online wine-shop www.wijnvandaan.nl. Daniël zal ons elke 2 weken meenemen in zijn beleving en passie voor wijn!
Deel
Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen
1 december 2023
Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024
Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning
Pompoen hassleback met feta crumble
1 december 2023
Recept van May Anema
Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat
Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…
24 november 2023
Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!
Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek
Ai, ai, wat nu?!
24 november 2023
Column: Gerard Walters
Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk
Cabaret Noir
24 november 2023
Column: Sico de Moel
Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we
Tietenbier
24 november 2023
Column: Jack de Feyter
Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op
Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?
17 november 2023
Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...
De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere
Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus
17 november 2023
Recept van May Anema
Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen
De eerste proefoogst is binnen
10 november 2023
Column: Sico de Moel
Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk
Mooie momenten
10 november 2023
Column: Gerard Walters
Wat leuk, een uitnodiging van het Gastronomisch Gilde om een workshop bij te wonen bij Koppert Cress in Monster . Onder het mom van: “Ga met ons mee op een Koppert Cress tour door
Gevulde flespompoen met parelcouscous en spinazie
3 november 2023
Recept van May Anema
Buiten is het echt herfstweer, binnen brand de haard. Straks lekker op de bank neerploffen met een bordje comfort food, eten waar je blij van wordt!
Welke wijn bij uiensoep?
3 november 2023
Ga je voor harmonie of contrast?
Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend
Wild
27 oktober 2023
Column: Jack de Feyter
Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant
Help!
27 oktober 2023
Column: Gerard Walters
Ik schrik wakker met een bonzend hart. Neem even de tijd, loop naar de badkamer en neem een glas water. Wat was dat nou voor een rare gedachte? Iets met reclame over
Open lasagne met geroosterde pompoen en walnoot-salie pesto
20 oktober 2023
Recept van May Anema
Het is weer pompoenentijd! Naast dat je er een leuke decoratie voor Halloween van kunt maken, kun je ze ook eten! Er bestaan vele soorten en in dit recept heb
Het Klankdiner
20 oktober 2023
Beleef een reis door de zintuigen
Alkmaarders worden uitgenodigd aan tafel. Hier vindt de eerste reis door onze zintuigen, onze beleving, de wonderlijke wereld van onze eetgewoontes
10 tips voor het motiveren van horecapersoneel
20 oktober 2023
Hoe motiveer je op een simpele manier je team?
Het ideaalbeeld is een team medewerkers dat elke dag vol goede moed en met een brede glimlach op het gezicht aan het werk is. Geen enkele klus is te veel… Maar we zijn allemaal
Tafel Tien – samen eten is veel leuker
20 oktober 2023
Samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65
Eet je ‘s avonds vaak alleen? Saai hè? Schuif eens aan bij Tafel Tien, het samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65 jaar die vaak alleen eten
Culinaire tip van de week: Andijviestamppot met spekjes
13 oktober 2023
Herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot
Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het
‘Verrot gezond’
13 oktober 2023
Column: Gerard Walters
We leven snel, alles moest gisteren al klaar zijn en we willen niet met de trein of bus, dus is onze auto weer hét vervoermiddel. Ik hoorde vanochtend op de radio dat de speed
Zuurkool met een Spaanse twist
6 oktober 2023
Recept van May Anema
Komende dagen herdenken en vieren wij de victorie op de Spanjaarden in 1573 en de vrijheid waarin we leven: het Alkmaars Ontzet. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering
Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…
6 oktober 2023
Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd
Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding. Dat het lang op het vuur moet staan klopt
Amusetour 90% uitverkocht!
6 oktober 2023
Er zijn nog een paar kaartjes over...
Wil je op zondag 15 oktober meewandelen in het heerlijke Alkmaar? Wacht dan niet te lang met het kopen van jouw kaartje! Deze tour is 90% uitverkocht. Tijdens deze tour geniet je van
”Kijken”
29 september 2023
Column: Gerard Walters
Ik ben lid van een mannenclub waarvan de leden de 65 jaar al lang achter zich hebben gelaten. De meesten kijken terug op een lang werkzaam leven in zeer
Parijs
29 september 2023
Column: Jack de Feyter
Laatst was hij enkele weken in Parijs en hij gaat u vertellen hoe hij daar even de deur uitging voor een boodschap. Eerst naar de Monoprix voor soep, melk en koffie
Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip
22 september 2023
Recept van May Anema
De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde
De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude
22 september 2023
De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen
Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De
Amusetour Alkmaar
15 september 2023
15 oktober, binnenstad
Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige
“ I have a dream”
15 september 2023
Column: Gerard Walters
Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom
Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes
8 september 2023
Recept van May Anema
De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog
Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar
8 september 2023
De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt
Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.
Iran
1 september 2023
Column: Jack de Feyter
Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden
Nazomeren…begint.
1 september 2023
Column: Gerard Walters
“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt
Zwitserse verrassing – deel 2
25 augustus 2023
Column: Friso Stilma
Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column