Misbloei
Column: Sico de Moel
Gepubliceerd: 23 augustus 2024
Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90 procent minder oogst. Dit terwijl 2023 voor de Nederlandse wijnbouw juist een recordjaar was. Hoe zit dat?
We hadden dit voorjaar natuurlijk al die late nachtvorst in april. Maar achteraf was dit nog maar een voorproefje voor wat ons dit jaar nog te wachten stond. In de bloeiperiode, juni, ging het pas echt fout.
De bloeiperiode is het moment waarop de bloemen van de wijnstok worden bevrucht. Dit leidt tot de vorming van de druiven. Het volume en de kwaliteit van de oogst wordt juiste tijdens deze bloeiperiode bepaald. De wijngaard is in deze periode echter heel kwetsbaar.
Het is belangrijk dat de wijnrank tijdens de bloeiperiode voldoende nutriënten beschikbaar heeft, dat is de voeding voor de plant. Liefst ook geen waterstress door te veel of juist een tekort water. Een luchtige loofwand is ook prettig, zodat de zon er goed bij kan en schimmels minder kansen krijgen.
Maar er zijn ook gevaren.
Koude periodes in juni kunnen, tijdens de bloei, de activiteit van de bestuivers, zoals bijen, verminderen. Veel neerslag, regen of hagel, kan de bloemen beschadigen. Ook kan dit ruimte bieden aan schimmels zoals meeldauw en botrytis of insectenplagen. Dit leidt dan weer tot een lagere bloei en vruchtzetting.
Misbloei.
In Nederland hebben we in de laatste decennia niet zoveel misbloei gezien als dit jaar. Er hangen gewoon veel minder druiven aan de ranken, sommige rassen laten het zelfs helemaal afweten.
Niet alleen de wijnboeren hebben te klagen, ook de fruitoogst heeft hiermee te kampen.
Eigenlijk viel het bij ons in Noord-Holland nog wel mee. Natuurlijk, het was nat en koud, maar de extreme regen en hagelbuien, bleven ons bespaard. Dat was in het Oosten, Limburg en België wel anders.
Voor mij als beginnende wijnboer op Domein Bergen valt de schade sowieso nog mee. We zouden dit jaar al niet zoveel oogst hebben, onze wijnranken zijn immers nog jong. Gelukkig zijn dit wel goede groei omstandigheden.
Als ik dan terugdenk aan vorig jaar, met in juni en juli 7 weken zonder ook maar een druppel regen, en daarna die zomerstorm, dan besef ik dat extreme weersomstandigheden inmiddels de norm zijn.
Sico