Deel

advertentie

Nieuwe archiefstukken openbaar

Veel stukken over de Tweede Wereldoorlog

Nieuwe archiefstukken openbaar

Ieder jaar in januari worden er nieuwe archiefstukken openbaar. In 2022 komen er zo bij het Regionaal Archief onder meer veel stukken over het einde van de Tweede Wereldoorlog beschikbaar. Het gaat om honderden archiefstukken die eerder niet, of alleen onder bepaalde voorwaarden, konden worden geraadpleegd en die nu voor het eerst door iedereen zijn in te zien.

Overheidsinstellingen uit de regio dragen na twintig jaar hun archieven over aan het Regionaal Archief. De meeste documenten in die archieven zijn dan meteen op te vragen en te bekijken. Maar soms wordt de openbaarheid van documenten nog een aantal jaar beperkt. Bijvoorbeeld om de privacy van mensen die nog in leven zijn te beschermen. Hoe lang die beperking van openbaarheid geldt, wordt bepaald bij de overdracht. De maximale termijn is 75 jaar. Als de termijn verstreken is worden de stukken met ingang van het jaar daarop openbaar. Daarbij geldt dan nog wel de privacywetgeving, zoals de AVG.

Tussen de documenten die in januari 2022 openbaar worden zitten veel stukken over de Tweede Wereldoorlog en het einde van de oorlog, waaronder materiaal over het lidmaatschap van de NSB en over collaboratie. Zoals een kopie-lijst van NSB-leden in het archief van de gemeente Texel, en correspondentie over getuigenverklaringen over de moord op tien Texelaars door de Duitse bezetter, op 6 april 1945. Uit het Alkmaarse politiearchief komt een dossier beschikbaar over een politieagent die in 1944 moest onderduiken omdat hij het verzet had geholpen, en die na de oorlog zijn achterstallige loon alsnog probeerde te krijgen. En uit het archief van de gemeente Den Helder worden stukken openbaar over de zogeheten sabotagedienst die de Duitse bezetter in 1943 instelde om sabotage tegen te gaan, en over de Nederlanders die voor die Duitse dienst werkten. Meer hierover is te lezen op de website van het Regionaal Archief: www.bit.ly/archiefopenbaar.

Deze en nog veel meer openbaar geworden archiefstukken zijn zodra de coronamaatregelen dat toelaten op te vragen voor inzage in de studiezaal van het Regionaal Archief. Op dit moment is het archief alleen bij spoedgevallen (op afspraak) te bezoeken.


Foto’s

Foto 1: Stukken over het einde van de Tweede Wereldoorlog worden openbaar.

Foto 2: Bekendmaking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten uit 1943 over de behandeling van onderduikende politiemensen.

Foto 3: Brief van het Rode Kruis over tien Texelaars die op 6 april 1945 door de Duitsers werden opgepakt.

Foto 4: Het Regionaal Archief aan de Bergerweg in Alkmaar.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Nieuwe archiefstukken openbaar Nieuwe archiefstukken openbaar Nieuwe archiefstukken openbaar
advertentie

Meer 'Kunst & Cultuur':

Eerste Joodse gemeente sinds 80 jaar

14 januari 2022

Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar opgericht

Eind 2021 werd de Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar (LJG) opgericht door twintig aspirant-leden. De LJG maakt deel uit van het het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ).

Bijzonder familiearchief Kessler-De Lange gescand

17 december 2021

Een bewogen eeuw in brieven

Het rijke archief van de familie Kessler-De Lange is dankzij een gulle schenking helemaal gescand en is nu in te zien via de website van het Regionaal Archief Alkmaar.

Matinee Kerstconcert La Sfera Armoniosa

17 december 2021

Een ode aan Maria

Morgen brengt muziekensemble La Sfera Armoniosa een matinee kerstconcert in de Lutherse Kerk. Een fantastisch concert Het wordt een prachtig concert met een heerlijk glas glühwein. Het concert begint om 14.30 uur. 

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

17 december 2021

In Stedelijk Museum Alkmaar

In het voorjaar van 2022 krijgen de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1946). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School.

Museum In ’t Houten Huis

10 december 2021

Op Schermereiland

Ontdek in Museum In 't Houten Huis alles over de rijke historie en cultuur van De Rijp. Het dorp ligt op Schermereiland, een voormalig eiland tussen de Schermer en de Beemster. In de 17e eeuw werd De Rijp rijk met haringvisserij en walvisvaart.

Henk Padt: De kleur bepaalt de expressie

3 december 2021

Nieuw in de collectie bij Kunstuitleen Alkmaar

De collectie van de kunstuitleen is uitgebreid met een viertal werken van de Alkmaarse kunstenaar Henk Padt (1947). Het gaat hierbij om grote, kleurrijke doeken met vooral abstracte vormen. Vanaf de jaren ’90 heeft hij de figuratieve elementen in zijn schilderkunst losgelaten.

Koloniale Sporen in mijn Buurt  

26 november 2021

Leren door ontmoeting

In Alkmaar start in 2022 het inspirerende educatieprogramma Koloniale Sporen in mijn Buurt op het voortgezet onderwijs. Koloniale Sporen in mijn Buurt is ontmoetingsonderwijs dat ouderen en jongeren in de buurt dichter bij elkaar brengt rondom het (door)vertellen van persoonlijke verhalen.

‘Onder de Sterren’

26 november 2021

Audiotour langs 8 kunstzinnige sterren

Onder de Sterren is een audiotour langs verborgen plekken, magische tuinen en knusse koffiestops met appeltaart of Turkse Pide. Tijdens je wandeling ga je op zoek naar acht sterren waar je grappige, ontroerende en merkwaardige verhalen en liedjes over de liefde kunt horen. 

Binnenkijken in de Grote Kerk Schermerhorn

19 november 2021

Op 28 november

Midden in het landelijke Noord-Hollandse dorp Schermerhorn staat de sfeervolle Grote Kerk. Gebouwd in 1636 en compleet gerenoveerd in 2017.

Mini herdenking voor een medische held

19 november 2021

Column: Chris Houtman

Pieter van Foreest is een van de beroemdste zonen van Alkmaar en werd er 500 jaar geleden geboren. Mooie reden voor een herdenking zou je denken, maar helaas is niets minder waar.

Stedelijk Museum Alkmaar doet meest ambitieuze aankoop ooit

12 november 2021

Droom wordt werkelijkheid

Stedelijk Museum Alkmaar is erin geslaagd het grootste en misschien wel beste schilderij van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte te verwerven: het indrukwekkende interieur van een gefantaseerde katholieke kerk uit ca. 1670-1680.

Expositie Frans van Vuuren

5 november 2021

In Het Kruidhuisje

Momenteel is de expositie van Frans van Vuuren te zien in Het Kruidhuisje. De expositie is te zien tot 28 november 2021 en de entree is gratis.

Expositie: WIT

29 oktober 2021

1 Kleur - 8 Kunstenaars

Deze expositie maakt deel uit van ons drie-luik ROOD-BLAUW-WIT, samengesteld door curator en kunstenaar Marianne Roodenburg.

La Sfera Armoniosa

29 oktober 2021

Corona Files: herdenkings- en bevrijdingsconcert

Muziek is emotie, het brengt troost en vreugde. Dit concert is een vervolg op een zeer bijzonder concert dat het internationale muziekensemble uit Alkmaar, La Sfera Armoniosa, vorig jaar uitvoerde in de Grote Kerk van Alkmaar.

Expositie 90 jaar Schot

22 oktober 2021

In de Grote Kerk Alkmaar

De Schot-Groep bestaat 90 jaar! Tijd om eens terug te blikken tijdens de foto expositie ‘Samen werken aan de toekomst' in de Grote Kerk in Alkmaar. Kom in 90 foto’s de groei in beeld bekijken van zowel de Schot Groep als de stad Alkmaar in de afgelopen 90 jaar.

De profetie van de kleine zuster Anna

22 oktober 2021

Column: Chris Houtman

Ze waren de laatste weken veelvuldig in het nieuws: de Clarissen die in de nacht van 24 op 25 juni 1572 op de vlucht sloegen voor de geuzen.

Expositie Alkmaarse beroepsfotografen: Still

15 oktober 2021

Rick Akkerman en Ed van de Pol

Rick Akkerman en Ed van de Pol: twee heel verschillende Alkmaarse beroepsfotografen nemen je mee de diepte in. Speciaal voor deze expositie hebben ze vrij werk gemaakt.

Cappella Amsterdam in de Grote Kerk

15 oktober 2021

AlBahr – Mare Nostrum

Cappella Amsterdam neemt je mee naar de kusten van de Middellandse Zee. Sinds de negende eeuw ontwikkelen zich daar eclectische muziekstijlen, vol Arabische en westerse invloeden, die uitkristalliseren in unieke (vocale) muzieksoorten.

Nieuwe cursussen Regionaal Archief van start

8 oktober 2021

Leren over familiegeschiedenis en oud schrift

Het Regionaal Archief in Alkmaar start dit najaar een nieuwe reeks cursussen. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie worden de cursisten weer ontvangen in het gebouw aan de Bergerweg 1.

The Holland Music Sessions presenteren: Extravertie en intieme zielenroerselen

De Chinese violist Qingzhu Weng is klaar om de wereld te veroveren. Weng werd vanafzijn vierde jaar gekneed door de Chinese precisie en discipline voordat hij in 2014 op 13-jarige leeftijd naar Hannover trok voor zijn verder opleiding.

Tentoonstelling: Streekdracht – Van kust tot kust

8 oktober 2021

In Museum In ’t Houten Huis in De Rijp

Museum In ’t Houten Huis in De Rijp heeft een tentoonstelling opgezet dat aandacht heeft voor de mode achter die gelaagde en soms uitbundige kleding van boeren, vissers en handelaren.

Victorie met een zwart randje

8 oktober 2021

Column: Chris Houtman

Acht oktober, groot feest vandaag in Alkmaar. Omdat de covid-ellende eindelijk beheersbaar lijkt te zijn, mag het festijn weer worden gevierd, zij het nog steeds in afgeslankte vorm, maar mijnerzijds toch een kleine kanttekening.

Kranslegging ‘Een krans voor Victorien’

1 oktober 2021

Op donderdagavond 7 oktober 18:30-19:00 uur

Aan de vooravond van Alkmaar Ontzet wordt in het Victoriepark op donderdag 7 oktober van 18:30 tot 19:00 uur een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen uit groep 8 van basisschool Kardinaal de Jong.

KunstCultuurWeekend Oudorp

1 oktober 2021

Een bruisende 5-jarige jubileum

In het weekend van 15, 16 en 17 oktober 2021 houdt stichting KunstCultuurWeekend Oudorp haar bruisende 5-jarige jubileum. Dit jaar met een programma waar iedereen van jong tot oud aan mee kan doen.

Kunstroute ‘Muziek overwint overal’

1 oktober 2021

Van 1 tot 18 oktober

De coronapandemie komt langzaam maar zeker onder controle, waardoor het mogelijk is weer meer leuke dingen met elkaar te doen. Anders dan andere jaren, maar toch wordt Alkmaar Ontzet toch op een mooie manier gevierd dit jaar!

Ontzetwandeling

1 oktober 2021

Op 8 oktober

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. 

Alkmaars Ontzet in Stedelijk Museum Alkmaar

1 oktober 2021

Fun voor jong en oud

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wil je weten wie Trijn Rembrands was? Kom dan op 8 oktober naar het Canadaplein en neem een kijkje in Stedelijk Museum Alkmaar.

Woningnood en tulpenmanie

24 september 2021

Chris Houtman

Iedereen die weleens een geschiedenisboek heeft opengeslagen zal ermee bekend zijn: de tulpenmanie van de jaren 1634 – 1637, een waanzinnige windhandel in koopopties op zeldzame tulpenbollen die duizenden speculanten, die zichzelf Floristen noemden, aan de rand van de financiële afgrond bracht.

Oproep aan individuele kunstenaars en/of artiesten

24 september 2021

Makersimpuls biedt kansen voor creatieve makers

Gemeente Alkmaar doet een oproep aan startende en professionele makers om mee te doen aan de makersimpuls. De makersimpuls staat open voor individuele kunstenaars en/of artiesten die met en voor Alkmaarders actief zijn binnen de kunst en cultuur. 

Feest met Bach!

17 september 2021

In de Grote Kerk op 29 september

Een feestelijk jubileumprogramma vol muzikale verrassingen. We zetten twee van Bachs bekendste instrumentale werken in de schijnwerpers: zijn geliefde Dubbelconcert voor twee violen en de Derde orkestsuite, met de beroemde Air. Meer verklappen we niet.

Sigrid Calon bij Kunstuitleen Alkmaar

17 september 2021

Met de collectie: Veelzijdig

Momenteel kun je de collectie: Veelzijdig van Sigrid Calon bekijken bij Kunstuitleen Alkmaar.

HVA organiseert wandeling: ‘Gezondheidszorg door de tijd’

10 september 2021

Zondag 12 september

Op zondag 12 september a.s. organiseert Historische Vereniging Alkmaar weer een volgende stadswandeling. U bent misschien gewend dat er op Open Monumenten Dag een wandeling wordt verzorgt en dat het thema van de wandeling ook aansluit.

Open Monumentendag – Hofje van Bijleveld

10 september 2021

Column: Chris Houtman

Zaterdag 11 september is het Open Monumentendag en dus zijn er ook in de Alkmaarse binnenstad weer tal van verrassende gebouwen te bezoeken. Niet alleen valt er te genieten van hun historische of architectonische pracht, maar vooral ook de verhalen erachter zijn meer dan de moeite waard.

Laatste rondleiding #TIERGARTEN

3 september 2021

Op vrijdag 10 september

Op vrijdag 10 september geeft curator Jaap Velserboer de laatste rondleiding langs de kunstwerken van de buitententoonstelling #TIERGARTEN.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug