Omgeving Campus de Hoef vergroend tijdens vierde ‘Plantestafette’

In totaal zijn er 450 tegels ingewisseld voor groen

Omgeving Campus de Hoef vergroend tijdens vierde ‘Plantestafette’

Op woensdag 15 november, opende wethouder Anjo van de Ven de plantestafette in Alkmaar. Tijdens de plantestafette werd de omgeving van de splinternieuwe Campus de Hoef vergroend, samen met basisschoolleerlingen, buurtbewoners en groene organisaties. In totaal zijn er 450 tegels ingewisseld voor groen.

Samen planten
Leerlingen van Basisschool De Driemaster plantten op woensdagochtend insectvriendelijke vaste planten, bomen en heesters in en om Campus de Hoef. Dit deden zij samen met leerlingen van Vonk, vrijwilligers van Groei & Bloei, Landschap Noord-Holland, Steenbreek, buurtbewoners en wethouder Groen in de Stad, Anjo van de Ven. De maand november is namelijk een ideaal moment om bomen en planten een plekje in de grond te geven.

Wethouder Anjo van de Ven sprak de basisschoolleerlingen en andere aanwezigen toe, “Als gemeente Alkmaar nemen wij vandaag het spreekwoordelijke stokje over van de gemeente Dijk en Waard in deze plantestafette. Een mooi initiatief. We gaan aan de slag met het planten van veel groen deze ochtend. En onthoud goed: alles wat je aandacht geeft groeit. Daar zijn jullie kinderen het allerbeste voorbeeld van, maar dit geldt natuurlijk ook voor de planten en boompjes die wij vandaag een plek geven rondom jullie school.”

Na haar welkomstwoord zette wethouder Van de Ven ‘de startschop’ in de grond, samen met de basisschoolleerlingen, en ging het planten officieel van start.

Een groep kinderen die samen met de wethouder een boompje planten met een spade. De kinderen dragen allemaal een oranje veiligheidshesje.

Belang van groen
Naast dat de beplanting de buurt gezelliger maakt, is het ook een erg prettige leefomgeving voor bijen, vlinders en allerlei andere insecten. Meer planten in de wijk zorgt ook voor wat verkoeling in de steeds warmer wordende zomers en voor de opvang van regenwater.

Regionale GroenSpoor Plantestafette
Gemeente Alkmaar doet dit jaar weer mee met de, ondertussen al, vierde GroenSpoor Plantestafette. Tijdens deze plantestafette werken 14 gemeenten in Noord-Holland samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen aan meer biodiversiteit en een mooiere omgeving. De gemeente Alkmaar geeft hierna het stokje door aan de gemeente Heemskerk.

Thuis aan de slag
De aanwezige basisschoolleerlingen ontvingen allemaal een zakje met bloemzaden om mee naar huis te nemen, zodat zij thuis ook aan een stukje vergroening kunnen doen. Campus de Hoef ontving een zak bloembollen om groene schoolplein nog meer mee op te fleuren.


Foto: Jan Jong Fotografie