HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’

Nederlandse en seizoensgebonden producten

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’

“Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van wat we van de natuur verlangen.”

Dat is het streven van het Nieuw-Nederlandse restaurant in Alkmaar, dat 14 april jl. haar deuren opende. Elk ingrediënt waarmee wordt gewerkt komt van Nederlandse bodem. Van kruiden uit de wilde natuur tot zeezout uit de Oosterschelde. Ook de wijnen en andere dranken komen uit Nederland. De seizoenen De seizoenen betekenen veel voor het restaurant. Neder telt er 5; lente, voorzomer,
hoogzomer, herfst en winter. Elk seizoen serveren zij een nieuw menu. Binnen de menu’s veranderen de gerechten dagelijks. Het menu is afhankelijk van het aanbod van de natuur.

Het eten
Eten bij Neder is een bijzondere ervaring. De gerechten zijn met veel zorg samengesteld en weerspiegelen het seizoen, het terroir, de cultuur en eetgewoontes van Nederland. Chef Brian Luikel en zijn brigade brengen de gerechten aan tafel en vertellen het verhaal achter de producten en de bereidingswijze. De gerechten van het menu vormen een harmonieus geheel en leiden de gasten in
een vloeiende lijn van het begin naar het einde van de avond. Neder serveert een 6- en een 9-gangendiner. Sommige gerechten zijn comfortabel, sommige zijn uitdagend.

Volgend menu: de voorzomer
In juni en juli serveert Neder haar voorzomermenu. De natuur komt tot wasdom en dat zie je terug op het bord. ’s Winters en in het voorjaar groeit er te weinig om enkel gebruik te maken van wat de
natuur biedt. In die seizoenen serveren ze bij Neder veel conserven en gefermenteerde producten, die zijn bewaard in de warmere maanden. In de zomer is dat niet meer nodig. De natuur biedt dan genoeg. Het eerste fruit komt van de struiken, de eerste vaste groentes zijn volgroeid en de wilde natuur staat vol kruiden en bloemen. Het menu is overwegend vegetarisch (en voor wie wilt; geheel
vegetarisch) met enkele, dierlijke gerechten. Zo werken ze in de voorzomer met geitenbok, rivierkreeftjes en snoekbaars.

Drinken
De drankmeester schenkt 6 bijpassende dranken bij het menu. Wijn, bier, cider, mede en cocktails. Allemaal gemaakt van Nederlandse ingrediënten. Als je geen of weinig alcohol drinkt kan je ook genieten van bijpassende drankjes. De drankmeester maakt zelf non-alcoholische dranken, zoals kombucha, kvas, shrub, kefir en gefermenteerde fruitsappen. Als afsluiter serveert hij een warme extractie
van inlandse kruiden en specerijen. Geen koffie; dat groeit niet in Nederland.

Het restaurant
Je vindt Neder in een achttiende-eeuws wijnpakhuis midden in de binnenstad van Alkmaar. Het monumentale pand uit 1726 straalt warmte en luxe uit. De charme en de oud- Hollandse stijl passen perfect bij het gevoel van Neder. Het interieur is zorgvuldig vormgegeven. Oud-Hollandse huizen en keukens vormen de inspiratiebron van de inrichting. De Nederlandse natuur vormt de basis van het kleurgebruik in het restaurant. Dit komt samen in een authentieke en moderne ruimte. Maximaal 36 gasten dineren in de knusse zaal en hebben zicht op de open keuken waar de koks hun gerechten bereiden. Dineren bij Neder is een beleving. Deze begint al bij binnenkomst voor de gasten. De gasten worden verwelkomt tussen 18:00 en 18:45 en om 19:00 gaan de deuren dicht. Dan start het diner en dit betekent dat na 19:00 er ook geen gasten meer kunnen aanschuiven. Het diner duurt ongeveer 3 uur.

“Neder”
Neder betekent “naar beneden of laag”. Dat slaat op het lage landschap van ons land, maar ook op de filosofie van het restaurant; koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van koken met wat wij
verlangen van de natuur. Zo stelt Neder zich nederig op tegenover de natuur.

De natuur
De zoektocht van Neder richt zich op het vinden en vieren van de smaak van Nederland. De koks zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen
de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is. Ook van de leveranciers maken enkel gebruik maken van Nederlandse ingrediënten. Koken met wat er om ons heen groeit en wanneer het van nature voorhanden is. Dat is het idee. De seizoenen bepalen het menu. Neder werkt met groenten van het veld of uit onverwarmde kassen en kruiden uit de wilde natuur. Door te werken met schadewild, zoals ganzen en duiven, en plaagdieren, zoals rivierkreeften, serveert het restaurant vlees en vis op een manier die  verantwoordelijk is voor de natuur.

De gerechten zijn afgestemd op het actuele aanbod van boeren, jagers, vissers en de natuur om ons heen. Seizoensgebonden ingrediënten bepalen dus het menu. In de lente zal de focus bijvoorbeeld liggen op bloemen en wilde eieren. In de winter op fazant en haas, knolgewassen en gefermenteerd fruit. De opmaak is nederig, maar de gerechten zijn smaakvol. Gasten worden verrast met
bijzondere ingrediënten van eigen bodem. ”Zo dicht mogelijk bij de natuur en dat proef je”, aldus Luikel.

Duurzaam ondernemen
Neder werkt met geschoten wild, duurzaam gevangen vis en met zuivelproducten van kleine, lokale, biodynamische melkveehouderijen. Hierdoor neemt het restaurant geen deel aan de massa-industrie.
Ze kopen lokaal. Er wordt geen enkel product van over de landsgrenzen gehaald, vaak niet eens buiten Noord-Holland. Dit scheelt veel kilometers over de weg, door de lucht en over het water. Voor lokale seizoensproducten, die op aanvraag worden geoogst, zijn geen verpakkingsmaterialen nodig, noch een langdurig verblijf in koelhuizen. Neder stimuleert en creëert een afzetmarkt voor de lokale producent die duurzaam durft te ondernemen. Er wordt zo scherp en vers mogelijk ingekocht. Mocht er toch een overschot ontstaan in het restaurant, dan wordt zoveel mogelijk geconserveerd en bewaard voor een latere tijd. Hiermee wordt derving geminimaliseerd.

Meer info vind je op de website.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’ Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’ Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’ Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’
advertentie

Meer 'Food & Wine':

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Mysterybox

8 maart 2024

Column: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een vriend

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?

1 maart 2024

Alle wijnen op een rijtje

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en

Ovenschotel met knolselderij, winterwortel en zalm

1 maart 2024

Recept van May Anema

Hoe makkelijk is het om een ovenschotel te maken waar je het liefst 2 dagen van kunt eten. In dit geval aten wij er eerst met 5 man van en de volgende dag nog met 2.  Ook lekker in combinatie

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Wild

22 december 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten

Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven! Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis

Gebakken gnocchi met paddenstoelen roomsaus en biefstuk

15 december 2023

Recept van May Anema

Het is bijna kerst! De weken ervoor is iedereen nog druk met kerstborrels, kerstcadeaus kopen, schoolkerstdiners, etentjes met vrienden en moet er nog een kerstdiner bedacht

Brouwerijen maken bierprijzen bekend

15 december 2023

Fust tot wel twintig euro duurder

De gemiddelde fustprijs van 50 liter pils gaat vanaf januari 2024 gemiddeld met 8,59 euro omhoog, wat neerkomt op een stijging van 5,1 procent. Dat blijkt uit een analyse van Misset Horeca

Steun de ‘goede’ boeren

15 december 2023

Column: Gerard Walters

Er is veel mis met ons dagelijks stukje vlees. Als ik lees op de site van Eyes on Animals is het ook echt nodig dat er wordt toegezien op o.a. het transport van dieren per vrachtauto, schip

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen

8 december 2023

Krokante buikspek op z'n best

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug