Paralympische spelen
Column: Ricia Meijer
Gepubliceerd: 6 september 2024
Het is intussen alweer een week aan de gang: de Paralympische Spelen. Sporters met verschillende handicaps die strijden om de paralympische titel. Net zo’n prestatie als de Olympische Spelen, alleen is er helaas een stuk minder aandacht voor, vandaar dat ik jullie hierbij op de hoogte breng.
Er zijn op de paralympische spelen in totaal 22 sporten, waarin sporters ingedeeld zijn op klasse gebaseerd op hun handicap en in hoeverre het hun belemmerd in de sport. Deze spelen duurt in totaal 11 dagen, dat is ongeveer de helft korter dan de olympische spelen. Hieraan doen 170 landen mee inclusief de NPA (Neutral Paralympic Athletes) en de RPT (Refugee Paralympic Team) teams. Het aantal atleten zijn 4463. Ook Nederland doet mee, in totaal komen 84 sporters voor ons land uit. Er is ook een winter paralympische spelen en die heeft 6 sporten.
Het is enorm gaaf om te zien hoe mensen zich zo vol overgave storten in hun sport. En dan ook nog met een beperking. Het laat ze niet stoppen of tegenhouden en daar heb ik veel respect voor. Het zijn echte sporters, ze moeten dingen laten en zich volledig concentreren op hun sport en natuurlijk trainen, veel trainen. Ook zij denken bijvoorbeeld aan hun voeding. Het is daarom ook interessant om te weten dat uit recente onderzoeken blijkt, dat paralympische sporters andere voedingswaarde nodig hebben. Zo blijkt dat sommige paralympiërs een lagere energiebehoefte nodig hebben, wat te maken heeft met o.a. de handicap. Zo heeft iemand met een onvolgroeide arm of been een lagere energiebehoefte. Het is dus belangrijk dat met meerdere aspecten rekening wordt gehouden met zo’n voedingsadvies. Het is jammer dat er nog niet zoveel onderzoeken zijn gedaan hiervoor, aangezien het natuurlijk een belangrijk onderdeel is in de sport, wat ik ook heb beschreven in mijn vorige stuk over topsport. Het blijft een feit dat ook zij echte topsporters zijn.
Het is ook interessant om de ontwikkeling te volgen in materiaal dat ze gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een blade of protheser bij het atletiek, alles om de snelste te zijn. Of denk aan de boogschutter die paralympisch goud won door middel van zijn voet.
Persoonlijk vind ik ook de samenwerking heel mooi om te zien die plaats vind. Een blinde zwemmer die wordt aangetikt, zodat die weet hoe ver het nog naar de kant is, of een blinde hardloper die samen rent of goalbal waarbij ze geblinddoekt zijn en met z’n drieën de goal verdedigen. Het zoeken naar mogelijkheden en daarbij elkaar ondersteunen en helpen, een echte teamsport dus.
Veel paralympiërs hebben een bijzonder verhaal. Een verhaal waarbij hun hele leven op hun kop kwam te staan. Zo kwamen sommigen in een rolstoel terecht door een ongeluk, denk bijvoorbeeld aan rolstoelbasketbalster Ylonne Post. Of dat ze een been moesten amputeren door een ziekte, verspringer en 100 meter hardloper Joël de Jong. Het toont van lef en veel doorzettingsvermogen om dan toch door te gaan, opnieuw moeten leren leven, opnieuw te durven dromen en die droom ook achterna te gaan jagen. Daar zou je toch alleen maar respect voor hebben? Daarom is het jammer dat we er niet veel van zien op de televisie. Terwijl ook zij geschiedenis schrijven, het onmogelijke mogelijk maken.
Ricia Meijer