Pasen, een culinair feest!
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 15 april 2022
De paashaas is weer in het land. Het voorjaar heeft zijn intreden gedaan en een lang weekend staat voor de deur! Pasen, de start van het toeristenseizoen, maar ook van samen zijn met familie en vrienden! Traditiegetrouw gaat dat gepaard met een lekkere lange paasbrunch. Een brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch. Het woord ‘brunch’ is samengesteld uit ‘breakfast’ en ‘lunch’.
Inmiddels is het paasfeest uitgegroeid tot een heus culinair feest. Mooi aangeklede tafels met allerlei lekkernijen, die erom vragen om lang te tafelen. En natuurlijk hoort daar ook wijn bij! Maar welke wijn drink je nu op zo’n moment?
Een goede bubbel mag niet ontbreken op tafel! Zeker ook rekening houdend met het tijdstip is een verfrissende bubbel erg op zijn plaats. Wij gaan voor de Il Grigio Spumante Friulano Brut van Eugenio Collavini Viticoltori. Dit wijnbuis bevindt zich in Friuli, het noordoosten van Italië.
Friuli is misschien wel een van de meest onderschatte wijngebieden ter wereld! In het bijzonder het oostelijke deel, de heuvels van Friuli (Colli Orientale del Friuli) maar ook de lagergelegen gebieden net daaronder, bieden een grote verscheidenheid aan bodemtypes en structuren, zeer geschikt voor de wijnbouw. Het milde klimaat maakt van Friuli een waar wijnbouwparadijs. Een bubbel gemaakt van Chardonnay en Pinot Grigio. Met een zachte en lange mousse is deze bubbel uitermate geschikt om tijdens een brunch te nuttigen. Fris, droog maar ook wat rijpere tonen maken deze bubbel een waar feest!
Natuurlijk kun je deze bubbel de hele brunch doordrinken. Maar mocht je nu nog een andere wijn willen schenken, ga dan voor een mooie droge rosé.
Bijvoorbeeld die van Domaine De Jale, Rosé “Les Fenouils” uit de Provence. De geschiedenis van Domaine de Jale gaat terug naar 1790, toen het nog te boek stond onder de naam “Les Fenouils” vernoemd naar de toenmalige eigenaren. De naam is veranderd naar Domaine de Jale toen François Seminel het in 1999 overnam. Inmiddels zorgen zijn dochters, Anne en Marie, voor het reilen en zeilen van het wijndomein. Op Domaine de Jale werken de dames met groot respect voor het terroir en de omgeving. Ze werken volgens de “la lutte raisonnée”-methode, een methode die veel overeenkomsten heeft met de biologische aanpak, maar niet aan wettelijke regels is onderworpen. Het komt eigenlijk neer op ‘je boerenverstand gebruiken’ waarbij chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum worden beperkt, maar wel ingezet kunnen worden als dat nodig is. Een prachtige droge rosé met zachte zuren en subtiel wat Provençaalse kruiden.
Afijn, genoeg keuze om tijdens de paasbrunch van te genieten. Mocht je er nou niet uit komen, kom dan naar de winkel en we geven je het beste advies. En, er staat altijd wat open om te proeven!
Fijne pasen!
Santé!