Pompoen hassleback met feta crumble
Recept van May Anema
Gepubliceerd: 1 december 2023
Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat je straks met de kerst een topmaaltijd op tafel zet!
Vandaag heb ik een bijgerecht gemaakt, heerlijk met bijvoorbeeld een kalkoenrollade of grote rosbief. Maak het gewoon een keer op proef!
Pompoen hassleback met feta crumble
1 flespompoen
olijfolie, honing
zout, peper, chilivlokken, harissa kruiden
Voor de crumble van feta:
200 gram feta
1 theelepel oregano
1 eetlepel verse peterselie
5 blaadjes verse salie fijngehakt
4 takjes verse tijm
2 theelepels verse citroenschil
zwarte peper
Snijd de pompoen in de lengte doormidden en schep de zaadjes eruit. Verwijder de schil van de buitenkant met behulp van dunschiller of kaasschaaf. Wrijf de helften in met olijfolie, peper en zout, leg ze met de snijkant in een ovenschaal en zet op 200 graden in de oven voor 20 minuten totdat je je mes er doorheen kunt prikken. Maak ondertussen de feta crumble door alles in een schaaltje door elkaar te doen, met een scheutje olijfolie als je het te droog vindt.
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen zodat je ze met een mes kunt insnijden, waarbij je 2 sushi stokjes gebruikt zodat je de pompoen niet helemaal doorsnijdt.
Leg ze terug in de ovenschaal en besprenkel ze nu met een mengsel van 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels honing, flink wat chilivlokken en harissa kruiden. Bedruip de pompoen af en toe nog even met het vocht wat vrijkomt, zodat ze niet helemaal uitdrogen en beleg ze na ongeveer 25 minuten met de feta crumble. Laat nog even 5 à 10 minuten in de oven staan en dien ze daarna warm op. Heerlijk bijgerecht bijvoorbeeld bij een kalkoenrollade of mooie rosbief.
Geniet ruim!
May Anema
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.