Quiche Makreel
Ismael Wijnsma
Gepubliceerd: 18 maart 2022
Het is altijd tijd voor quiche en daarom Heeft onze huiskok Ismael Wijnsma een mooi recept, waarmee iedereen een heerlijke quiche maakt in een handomdraai! Wist je trouwens dat quiche afkomstig is uit Lotharingen, wat een wisselend Frans/Duitse streek is? Het woord is dan ook een verfransing van het Duitse woord ‘kuchen’, dat koek betekent!
Bereidingstijd: ca. 20 minuten en 45 tot 60 minuten tijd in de oven
Benodigdheden:
500 gram gerookte makreel zonder graatjes
200 ml slagroom
4 takjes tijm
5 eieren
2 preien
0.25 theelepel peper
100 gram kaas geraspte oude kaas
8 plakjes bladerdeeg ontdooid
80 gram boter ongezouten
1 groentebouillonblokje
1 teen knoflook
Bosui
Overige benodigdheden:
Oven
Quiche vorm
Kwastje
Optioneel:
Gerookte zalm in plaats van gerookte makreel
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op hete lucht met 200 graden Celsius.
2. Smelt ongeveer 15 gram roomboter op laag vuur en smeer de quichevorm goed in.
3. Leg de plakjes bladerdeeg in de quichevorm, de gehele bodem moet goed bedekt zijn, maar leg geen dubbelle plakjes op de bodem.
4. Was de preien en snijd ze in de lengte in vieren waardoor je er kwartjes van kan snijden.
5. Smelt de rest van de boter in een pan en voeg de gesneden prei toe, snijd ook de knoflook en voeg deze na enkele minuten toe aan de prei. Haal ook de tijmblaadjes van het takje af en voeg deze toe in het geheel.
6. Los in ongeveer 50 ml heet water het bouillonblokje op en voeg dit ook toe bij de prei en knoflook. Laat het geheel goed doorkoken tot het vocht is opgelost.
7. Als het vocht geheel is opgelost doe de prei in een koude kom en voeg hierin de koude room toe. Laat dit geheel goed afkoelen.
8. Klop de eieren goed door zodat het eiwit en eigeel een geheel is, voeg bij het ei wat peper en zout toe en roer dit rustig door het preimengsel heen.
9. Verdeel de helft van de makreel op de bladerdeeg bodem. En schenk daarna rustig het preimengsel over de bodem heen en verdeel de inhoud in de vorm.
10. Verdeel de kaas op het mengsel in de vorm en zet het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten.
11. Haal de quiche uit de oven en laat hem ongeveer 15 minuten afkoelen.
12. Verdeel de laatste koude makreel op de quiche en doe er wat gesneden bosui op.
Guten Appetit!
Ismael Wijnsma
Ismaël Wijnsma heeft zijn eigen home-cooking -en catering bedrijf voor particulieren en events; Sijmen Louis – www.sijmenlouis.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.