Rijke witlofsalade
Recept van May Anema
Gepubliceerd: 17 maart 2023
Witlof is een groentesoort waarmee je heel veel verschillende gerechten kunt maken. Je kunt witlof bakken, stomen, koken, roerbakken en rauw eten zoals ik in dit recept heb gedaan.
Rijke witlofsalade
Ingrediënten:
– witlof
– gorgonzola
– ontbijtspek
– rode ui
– rijpe handperen, beetje citroensap
Voor de gekonfijte walnoten:
– 150 gram walnoten
– 1 eetlepel roomboter
– 2 eetlepels honing
– grof zout
– bakpapier
Voor de dressing:
– 8 eetlepels mooie olijfolie
– 4 eetlepels kwaliteits balsamico azijn
– 2 eetlepels honing
– zout en peper
Maak de gekonfijte walnoten door alle ingrediënten hiervoor in de pan warm te maken. Zodra het bruin wordt, giet je het mengsel uit over bakpapier op een bord. Als het geheel is afgekoeld, kun je het in stukjes breken.
Voor de dressing meng je alle ingrediënten in bijvoorbeeld een jampotje samen en schud je een paar minuten door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.
Ik heb bij bovenstaande ingrediënten geen hoeveelheden weergegeven, je kunt dit zelf invullen per persoon ongeveer 2 witlofstronkjes en de rest naar smaak. Snijd ongeveer 1 cm van de aanzet de witlof af. Pluk de blaadjes eraf en snijd deze in de lengte door de helft en leg deze in een brede schaal. Schil de peren en snijd deze in lange dunne plakken, bedruip een beetje met citroensap tegen het bruin worden. Bak de ontbijtspek uit en breek deze als ze afgekoeld zijn in stukjes. Snijd de rode ui in dunne plakjes en de gorgonzola in kleine blokjes. Leg de peren, rode ui, gorgonzola, ontbijtspek en de stukken walnoot op de witlof en maak af met de dressing. Laat het ruim smaken!!
May Anema
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.