Deel

advertentie

Rode wijn in de koelkast

Column: Friso Stilma

Rode wijn in de koelkast

Het is denk ik al ruim 10 jaar geleden. Er was een EK of WK voetbal, ik weet het niet meer zo precies, maar we waren in ieder geval op vakantie ergens in het zuiden van Frankrijk. Het enige kroegje in het gehucht waar we verbleven, had gelukkig een tv beschikbaar om de verrichtingen van Oranje te kunnen volgen.

Waar de aanwezige Nederlanders graag een pilsje drinken tijdens de wedstrijd, zijn de ‘locals’ toch meer van de wijn. Vanuit mijn ooghoek (de aandacht voor de wedstrijd wil wel eens verslappen) zag ik dat de bestelde ‘vin rouge’ verrassenderwijs uit de koelkast kwam.

Natuurlijk weet ik wel dat met kamertemperatuur voor rode wijn zo’n 18°C wordt bedoeld, maar zo íj́skoud is wel een ander verhaal. Geïntrigeerd door dit fenomeen, bestelde ik ook een glas. Tja, op koelkast temperatuur is het net limonade, dus dat borrelt lekker weg. Zo was deze rode wijn waarschijnlijk ook bedoeld.

In die tijd keek ik dus wat vreemd op van die gekoelde rode wijn, maar tegenwoordig gebeurt het steeds meer en wint het aan populariteit. Op zich ook niet gek. Rode wijn, op kamertemperatuur, in de zomer, kan best zwaar over komen. Hierdoor houden mensen het vaak bij wit en rosé. Zonde!

Dit betekent trouwens niet dat je meteen je hele rode wijn voorraad in de koelkast moet leggen. Niet alle rode wijnen lenen zich even goed voor gekoelde consumptie. Daarnaast is rode wijn met zo’n 2 graden koeling al heerlijk te drinken. En geen zorgen; dit gaat echt niet ten koste van de smaak.

Soepele, licht fruitige rode wijnen laten zich goed koelen. Denk hierbij aan wijnen van druivenrassen als Pinot Noir, Grenache, Gamay, Cabernet Franc en Blauer Zweigelt. Koelkast temperatuur is wel écht te koud, dan proef je niets. De beste temperatuur is tussen 12 en 16°C. Een half uurtje in de koelkast is vaak al genoeg om deze temperatuur te bereiken.

Ben je meer van vollere en krachtige rode wijnen? Koel deze dan tot maximaal 16 a 18°C (de befaamde ‘kamertemperatuur’). Vijftien minuten in de koelkast is hier al voldoende. En onthoud in ieder geval: wijn in het glas is makkelijker weer te verwarmen (dit gaat vanzelf) dan te koelen, want ijsblokjes in wijn kan natuurlijk echt niet…

Deze zomer weer een EK voetbal, dit keer de dames. Ik leg de rode wijn vast koud! Al ben ik benieuwd of die flessen dit weekend überhaupt overleven… die gekoelde rode wijn is ook echt een traktatie bij de barbecue.

 

Proost, geniet van je weekend en het prachtige weer.

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Bio Bullshit?

24 juni 2022

Cuno's wijnen

Dat onze fysieke huishouding beter vaart bij onbespoten spruitjes en kropsla, klinkt zo waar als een koe. Maar hoe zit dat met ons glaasje vergiste druivensap? Tuurlijk, niet bespuiten. Biologische wijn heet dat.

Toetje ‘ Professeur’

24 juni 2022

Recepten van Henk

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is.

Stoere Vaderdag brunch in Bergen aan Zee

17 juni 2022

Bij Zilt (advertorial)

Vaders worden op Vaderdag verwend bij Zilt met een stoere Vaderdag brunch. Het gaat een geweldige brunch worden waarbij vader verwelkomd wordt met een speciaal biertje of een glas cava.

Noord-Hollands Bierfestival

10 juni 2022

17 en 18 juni in HAL25

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt de 15e editie van het Noord-Hollands Bierfestival weer gehouden in Alkmaar. Net als vorig jaar zal het evenement plaatsvinden in Hal25. Ten opzichte van de editie in 2021 zullen er iets meer brouwerijen staan,

Brussels lof met bacon en kaas

10 juni 2022

Recepten van Henk

Voor vandaag een klassieker, lekker in alle jaargetijden, Brussels lof met bacon en kaas. Bacon omdat het dan door de zoute bacon net iets hartiger wordt dan met gekookte ham. Ik maak er aardappelpuree bij en stoofpeertjes.

44 jaar gerijpt

3 juni 2022

Column: Friso Stilma

Eerder deze week mocht ik mijn 44e verjaardag vieren. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld mijn vrouw, is het in zicht komen van de magische grens van 50 jaar (duurt nog steeds 6 jaar hoor) op z’n zachtst gezegd een dingetje

Rondje horeca #26

3 juni 2022

Restaurant Neder

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij het Nieuw-Nederlandse restaurant Neder op de Laat. Neder is gevestigd in het monumentale pand waar Taormina voorheen zat. We spraken Brian Luikel, Executive Chef, over dit bijzondere concept.

Rondje horeca #25

27 mei 2022

Café 't Hartje

Flessenpost uit Alkmaar was bij Café 't Hartje en ging in gesprek met Sil Vendel, mede-eigenaar en samen met zijn partner Joost het gezicht van het café. Met Alkmaar Pride om de hoek wordt het een gezellige boel bij 't Hartje, die het feest op het Waagplein organiseert!

Garnalen kroketten

27 mei 2022

Recepten van Henk

Met trots presenteren wij onze nieuwe huiskok Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het

Mijn eigen wijn(gaard)!

20 mei 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 a 3 jaar genoeg sap

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’

20 mei 2022

Nederlandse en seizoensgebonden producten

"Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van wat we van de natuur verlangen.” Dat is het streven van het Nieuw-Nederlandse restaurant in Alkmaar, dat 14 april jl. haar deuren opende. Elk ingrediënt waarmee wordt gewerkt komt van Nederlandse bodem. Van kruiden uit de wilde natuur tot zeezout uit de Oosterschelde. Ook de wijnen en andere dranken komen uit Nederland.

Wederom goud voor STOKED!

13 mei 2022

Unfiltered Lager onderscheiden met goud

Goud voor de “Unfiltered Lager” en Zilver voor Zoigl bij de European Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager ook al in de prijzen. Bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge werd er zilver gewonnen. Het tweede bier,

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

13 mei 2022

Cuno's wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financiële Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost uit Alkmaar! Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn

Rondje horeca #24

6 mei 2022

Villa Zoethout

Flessenpost uit Alkmaar was op bezoek bij Villa Zoethout! Deze gloednieuwe zaak in het oude Hertenkamp is van vele markten thuis. Op een toplocatie in het groen, met vermaak voor de kids én een goede kaart! Daniël de Groot spreekt vol passie over 'zijn' Villa Zoethout.

Fan van Les Cévennes

6 mei 2022

Column: Friso Stilma

De Cevennen is naast een nationaal park ook de naam van een kleine regio op de grens van de Rhône vallei en de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Vele Nederlanders lijken samen met mij fan te zijn van deze regio inclusief de omliggende gebieden Ardèche,

STOKED! wint goud op Dutch Beer Challenge

29 april 2022

Hibiscus Radler valt in de smaak bij jury

De Bergense Brouwerij STOKED! Heeft de eerste prijs gewonnen bij de Dutch Beer Challenge. ‘Met hun Hibiscus Radler’ wonnen de brouwers goud in de categorie Alcoholarm. De jury heeft de afgelopen weken maar liefst 550 biertjes gekeurd van 144 brouwerijen.

Orzo met kabeljauw

29 april 2022

Ismaël Wijnsma

Deze week kookte Ismaël Wijnsma orzo! Makkelijk, gezond en snel. Maar eh... wat is orzo eigenlijk?

8 barbecue trends voor 2022

22 april 2022

Het mooie weer komt eraan!

Het weer wordt prachtig de komende dagen. Dat betekent dat de barbecue weer aan kan. Dit voorjaar eten we geen voorverpakte hamburger en doodgemarineerde speklapjes maar veel groente en écht vlees volgens barbecue-insiders.

Vijf(tig) tinten wijn

22 april 2022

Column: Friso Stilma

‘Sprankelend bleek geel’, ‘glinsterend goud’, ‘een kristallijne kleur met lichtgroene en gouden highlights’, ‘briljant robijnrood’, ‘diep donkere inktkleur met jeugdige highlights’... zomaar wat poëtische kleurbeschrijvingen van willekeurige wijnen uit mijn winkel.

Rondje horeca #23

15 april 2022

The Fallon Hotel Alkmaar

Flessenpost uit Alkmaar was bij The Fallon Hotel Alkmaar met restaurantmanager Ruben. Een bijzondere plek, een bijzonder gebouw en een rijke historie. The Fallon zit namelijk in het oude huis van bewaring De Schutterswei. Twee jaar na de opening kunnen het hotel en het Restaurant D'arrêt eindelijk haar gasten verwelkomen.

Haal meer uit je terras met minder personeel

15 april 2022

5 tips om je terras optimaal te benutten

Gasten staan te popelen om weer te genieten op jouw terras. Maar met het huidige personeelstekort is het lastiger dan ooit om jouw gasten de kwaliteit en service te bieden die ze gewend zijn. De volgende tips helpen je op weg.

Pasen, een culinair feest!

15 april 2022

Column: Sander Rijke

De paashaas is weer in het land. Het voorjaar heeft zijn intreden gedaan en een lang weekend staat voor de deur! Pasen, de start van het toeristenseizoen, maar ook van samen zijn met familie en vrienden! Traditiegetrouw gaat dat gepaard met een lekkere lange paasbrunch. Een brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch. Het woord ‘brunch’ is samengesteld uit ‘breakfast’ en ‘lunch’.

Butter Chicken

15 april 2022

Ismael Wijnsma

Deze week een heerlijk verassend recept met kip! Kip kan soms wat smakeloos zijn, afhankelijk van wat voor kip je koopt. Huiskok Ismael Wijnsma is er daarom deze week voor ons om te zorgen dat kip nog nooit zo goed smaakte!

De nieuwste terrasdranken van 2022

8 april 2022

Inspiratie voor de zomer

De afgelopen maand was de zonnigste maart ooit in Nederland. Hopelijk een voorteken voor een zomer vol goed terrasweer. Misset Horeca maakt een rondje langs leveranciers met de vraag wat de nieuwste terrasdranken zijn op de markt.

Hoera, één jaar!

8 april 2022

Column: Friso Stilma

Afgelopen zaterdag was de winkel alweer een jaar open! Ongelooflijk hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen met lockdowns, gesloten winkels, gesloten horeca etc. Een erg bijzonder jaar dus waarin veel dingen vaak niet konden of mochten, die juist de handel in wijn zo leuk moeten maken.

Pittige gamba tortilla’s

1 april 2022

Ismael Wijnsma

In een niet zo tropisch weekend, toch een gerecht waarbij je je spontaan aan de Spaanse kust waant. Huiskok Ismael Wijnsma geeft ons nét dat beetje extra pit om onszelf warm te houden komende dagen! Ben je ooit iemand tegengekomen die niet van gamba's houdt? Wij ook niet!

Aanpassingsvermogen…

1 april 2022

Column: Sander Rijke

Zo schreef ik in mijn vorige column nog over het voorjaar en alle lekkere rosé wijnen die binnenkwamen. Zo schrijf ik nu met sneeuw regen en kou buiten. Er wordt zo in maart wat van ons aanpassingsvermogen gevraagd.

Rondje horeca #22

25 maart 2022

Maud van Stadskaffee Laurens

Flessenpost uit Alkmaar ging in gesprek met Maud van Stadskaffee Laurens. Samen met Niels runt zij het café sinds januari, een bijzonder periode om te starten. Bekijk hier het filmpje!

Van eigen bodem

25 maart 2022

Column: Friso Stilma

Wist je dat je in Nederland inmiddels rond de 200 wijngaarden kunt vinden?! Ik dus niet…  Waar ik veelal aan Limburg denk als het thuis van de Nederlandse wijn, blijkt het overgrote deel tegenwoordig toch meer in het oosten van het land te zitten.

Quiche Makreel

18 maart 2022

Ismael Wijnsma

Het is altijd tijd voor quiche en daarom Heeft onze huiskok Ismael Wijnsma een mooi recept, waarmee iedereen een heerlijke quiche maakt in een handomdraai! Wist je trouwens dat quiche afkomstig is uit Lotharingen, wat een wisselend Frans/Duitse streek is?

Voorjaarswijnen

18 maart 2022

Column: Sander Rijke

Het voelt een beetje als het einde van een tijdperk. Het aanstaande voorjaar klopt op de deur. De zon schijnt en de temperaturen lopen geleidelijk op. Hier en daar de eerste krokussen en narcissen. Allemaal tekenen van het voorjaar! En wat waren we er aan toe.

STOKED! lanceert Proeflokaal De Boom

11 maart 2022

Traditioneel Zoigl bier op tap verkrijgbaar

Proeflokaal De Boom houdt tap-takeover samen met Brouwerij STOKED ter gelegenheid van unieke brouwtraditie: Zoigl. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland.

Wijn-Prijs combinatie

11 maart 2022

Column: Friso Stilma

Proef je nou het verschil tussen ‘goedkope’ en ‘dure’ wijn? Een vraag die mij vaak wordt gesteld. Maar, wat is duur en wat is goedkoop? Bij koffiebars wordt tegenwoordig met gemak 5 euro neergeteld voor luxueuze koffie’s en in de kroeg is deze prijs heel normaal voor een glas bier of wijn.

De Bourgogne, een wijnstreek met de mooiste wijnen ter wereld!

4 maart 2022

Column: Sander Rijke

’s Zomers rijden wij als Nederlanders massaal over de autoroutes A7 en A6 naar het zuiden van Frankrijk. Vanuit de auto zien we de meest prachtige landschappen achter de vangrail.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug