HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Rode wijn in de koelkast

Column: Friso Stilma

Rode wijn in de koelkast

Het is denk ik al ruim 10 jaar geleden. Er was een EK of WK voetbal, ik weet het niet meer zo precies, maar we waren in ieder geval op vakantie ergens in het zuiden van Frankrijk. Het enige kroegje in het gehucht waar we verbleven, had gelukkig een tv beschikbaar om de verrichtingen van Oranje te kunnen volgen.

Waar de aanwezige Nederlanders graag een pilsje drinken tijdens de wedstrijd, zijn de ‘locals’ toch meer van de wijn. Vanuit mijn ooghoek (de aandacht voor de wedstrijd wil wel eens verslappen) zag ik dat de bestelde ‘vin rouge’ verrassenderwijs uit de koelkast kwam.

Natuurlijk weet ik wel dat met kamertemperatuur voor rode wijn zo’n 18°C wordt bedoeld, maar zo íj́skoud is wel een ander verhaal. Geïntrigeerd door dit fenomeen, bestelde ik ook een glas. Tja, op koelkast temperatuur is het net limonade, dus dat borrelt lekker weg. Zo was deze rode wijn waarschijnlijk ook bedoeld.

In die tijd keek ik dus wat vreemd op van die gekoelde rode wijn, maar tegenwoordig gebeurt het steeds meer en wint het aan populariteit. Op zich ook niet gek. Rode wijn, op kamertemperatuur, in de zomer, kan best zwaar over komen. Hierdoor houden mensen het vaak bij wit en rosé. Zonde!

Dit betekent trouwens niet dat je meteen je hele rode wijn voorraad in de koelkast moet leggen. Niet alle rode wijnen lenen zich even goed voor gekoelde consumptie. Daarnaast is rode wijn met zo’n 2 graden koeling al heerlijk te drinken. En geen zorgen; dit gaat echt niet ten koste van de smaak.

Soepele, licht fruitige rode wijnen laten zich goed koelen. Denk hierbij aan wijnen van druivenrassen als Pinot Noir, Grenache, Gamay, Cabernet Franc en Blauer Zweigelt. Koelkast temperatuur is wel écht te koud, dan proef je niets. De beste temperatuur is tussen 12 en 16°C. Een half uurtje in de koelkast is vaak al genoeg om deze temperatuur te bereiken.

Ben je meer van vollere en krachtige rode wijnen? Koel deze dan tot maximaal 16 a 18°C (de befaamde ‘kamertemperatuur’). Vijftien minuten in de koelkast is hier al voldoende. En onthoud in ieder geval: wijn in het glas is makkelijker weer te verwarmen (dit gaat vanzelf) dan te koelen, want ijsblokjes in wijn kan natuurlijk echt niet…

Deze zomer weer een EK voetbal, dit keer de dames. Ik leg de rode wijn vast koud! Al ben ik benieuwd of die flessen dit weekend überhaupt overleven… die gekoelde rode wijn is ook echt een traktatie bij de barbecue.

 

Proost, geniet van je weekend en het prachtige weer.

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma met frambozendressing

25 augustus 2023

Recept van May Anema

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om

Culinaire tip van de week

18 augustus 2023

Simpel, betaalbaar en héél smakelijk: kaasfondue

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fondue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan… je hebt natuurlijk wel

De Bil

18 augustus 2023

Column: Gerard Walters

Je hebt ze in vele soorten en maten plat, rond, langwerpig, natuurlijk en gestileerd, kortom de diversiteit is enorm. Als vrouw of man voel je je gezegend of

Doe het zelf: Sex on the Beach

11 augustus 2023

Een absolute zomerklassieker

De meest dertien in een dozijn cocktail, maar daarom niet minder lekker! De Sex on the Beach is een fruitige zomercocktail met vodka, peachtree en

Pasta geroosterde tomaatjes met burrata en pesto

11 augustus 2023

Recept van May Anema

Nu het weer eindelijk weer zomerse kenmerken vertoont en al dan niet met vakantie in het verschiet denken we aan: PASTA. Heerlijk op een romantisch Italiaans terras

5x zonnig vegan met zomerse groente

4 augustus 2023

Lekkerder dan je denkt

Wat eten we de komende week? We gaan op de gezonde toer en zetten groenten op de eerste plaats. En voordat je het weet, eet je een hele week lekker en kleurrijk VEGAN. Dat

Eten verbindt

4 augustus 2023

Column: Gerard Walters

Ik had vorige week een afspraak met een stel vrienden om een rondje te golfen. Tussen Alkmaar en Schagen ligt onder andere Golfbaan “Dirkshorn” ''Rond 11 uur koffie

Culinaire tip van de week: mosselrecept met witte wijn!

28 juli 2023

Het mosselseizoen is weer geopend...

Genieten van een heerlijke mosselmaaltijd: gegarandeerd succes met dit eenvoudige mosselrecept met witte wijn. Het recept is voor 2 personen. Bereidingsduur inclusief schoonmaken ca. 20 minuten

Oude liefde

28 juli 2023

Column: Jack de Feyter

Voor de aller-allerlaatste keer gaan we in dit ‘stukkie’ terug naar de Minervois, waar hij toen woonde, en bezochten hij en zijn toenmalige vriendin een Franse kennis

Dus jij denkt wat van wijn te weten?

21 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Griekse kikkererwten salade

21 juli 2023

Recept van May Anema

Het is zomer, dus we gaan massaal op vakantie. Naar Griekenland? Misschien. Daar kan je genieten van een heerlijke Griekse salade. En dan is het natuurlijk de truc

Stel je voor…

21 juli 2023

Column: Friso Stilma

Al toerend door het prachtige Toscaanse landschap, houd je met je gehuurde Vespa halt bij een idyllisch terrasje. In de schaduw van een aantal reusachtige

Op de racefiets naar Nijkerk

21 juli 2023

Column: Gerard Walters

Dinsdag 11 juli was het zover, racefiets goed nagekeken, netjes gepoetst en strak in het wielerpak vanuit Alkmaar naar Castricum. Verzamelen bij het huis van Hilde

Zelf Pina Colada maken

14 juli 2023

Heerlijk voor een zwoele namiddag

De Pina Colada is een tropische cocktail die je maakt met rum, ananassap en kokosmelk. Heerlijke zomercocktail waarmee je de tropen in huis haalt!

Culinaire tip van de week: bouillabaisse

14 juli 2023

Vroeger een teken van armoede, nu een culinair hoogstandje

Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord

Ratatouille met halloumi

7 juli 2023

Recept van May Anema

Dit van oorsprong Provençaalse stoofgerecht kun je zowel koud als warm eten, bij voorkeur met een stuk boerenbrood. In deze variant heb ik halloumi toegevoegd

De Nederlandse keuken

7 juli 2023

Column: Gerard Walters

Wauw! Je komt terug van een heerlijke vakantie in Italië en dan ligt daar zomaar een uitnodiging om naar ‘s-Hertogenbosch te komen. Locatie? Het ROC Koninklijk

Brouwerij STOKED! gaat landelijk

30 juni 2023

STOKED! is brouwerij van de maand juli bij de Alliantie van biertapperijen

Brouwerij STOKED! uit Bergen is brouwerij van de maand juli bij de Alliantie van biertapperijen. Dit betekent dat hun bieren bij meer dan dertig aangesloten cafés

Proeflokaal De Boom presenteert het eigen Boombier

30 juni 2023

Ode aan Alkmaarse brouwhistorie

Ons eigen bier ziet het levenslicht. Op donderdag 29 juni presenteren we, in Proeflokaal De Boom, het Boombier. Tussen 18:00 en 20:00 uur presenteren

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello

Music Dinner Rotary Alkmaar Bergen brengt 42.000 euro op

30 juni 2023

Tijdens de avond was er een ludieke loterij en een korte veiling

Op 13 april 2023 heeft Rotary Alkmaar-Bergen opnieuw een fantastisch Music Dinner beleefd in de Grote Kerk in Alkmaar. Chefkok Jonathan Zandbergen

Welk speciaalbier kun je het best drinken tijdens een hittegolf?

9 juni 2023

Bieren met een laag alcoholpercentage en veel smaak

Alcoholische versnaperingen smaken opperbest als het heet is, maar al die speciaalbieren stijgen nogal snel naar het hoofd. Van bier met een hoog alcoholpercentage

Vakantie

9 juni 2023

Column: Gerard Walters

We zijn voor het 9e jaar in Italië, door corona zijn we er 2 jaar niet geweest maar ontdekken dat het nog steeds een land van lekker eten en sociaal zijn is. Het is

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

2 juni 2023

Culinaire tip van de week

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland

Veldsla met groene asperges

2 juni 2023

Recept van May Anema

Het salade seizoen begint weer en laat ik nou dol zijn op salades!  Ik geniet het meest als ze mij nog kunnen verrassen. En dit is er zo één! 

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug