Salade Nicoise, lekker zomers!
Recepten van Henk
Gepubliceerd: 7 juli 2022
Wederom een echte zomer klassieker, een salade uit Nice. Midden jaren 70 in de vorige eeuw voor het eerst gegeten aan de Côte d’Azur waar ik op vakantie was. Iedere zomer een vast nummer als lichte lunch of maaltijd salade, snel klaar en altijd lekker. We drinken er een goed gekoelde Sauvignon Blanc of een lichte rosé bij.
Wat hebben we nodig?
Sla, ik gebruik meestal veldsla
Haricots verts
Groene en zwarte olijven zonder pit
Tomaten
Rode ui/radijsjes
Eieren
Ansjovis
Lichte sojasaus
Tonijn, liefst vers, blikje kan ook alhoewel ik iemand ken die blik tonijn op kattenvoer vindt lijken
Vinaigrette dressing
Broodje uit de oven
Aan de slag!
Verdeel de sla over de (diepe) borden
Kook de eieren ( ik hou van een net nog zachte dooier) ongeveer 7 minuten
Kook de haricots verts al dente 6 a 7 minuten en laat afkoelen in een zeef
Rode ui en radijsjes in dunne plakjes
Drapeer de olijven, ui, radijsjes, tomaatblokjes, haricots verts en partjes ei en ansjovis over de sla
Maak een basis vinaigrette met citroensap, 3 delen olijfolie, 1 deel wijnazijn, peper en zout, eetlepel mosterd en maak af met honing naar smaak, goed mengen en klaar is Kees!
Smeer de verse tonijn in met olijfolie, een ons pp is genoeg en bak snel aan beide kanten in een hete koekenpan of op bakplaat, een minuut is voldoende
Leg de tonijn on top en doe er wat lichte sojasaus overheen naar smaak
Serveer er een verse baquette bij.
Bon appetit mes amies !
Henk van den Berg
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.