Smaakvriendjes
Column: Fernando Jonker
Gepubliceerd: 14 oktober 2022
Vorige maand ben ik met mijn dochters een weekje naar Barcelona gegaan. Wanneer er een markt is, ga ik die altijd bezoeken. Helemaal een verse markt. En al helemaal in Spanje. De markt valt tegen. Maar gelukkig stuit ik op wat er voor mij uitziet als limoen, maar toch echt een mandarijn is. En vaak als ik iets nieuws vind, dan wil ik het eigenlijk direct proberen. Dana kent mij al best wel een beetje. Papa, laten we ergens koffie doen dan kun je daar rustig je mandarijntje eten haha.
Zo gezegd, zo gedaan. Dubbele espresso bestel ik. Wat dus twee enkele espresso’s worden. Ze begrijpen me niet. Ik ben ondertussen begonnen aan mijn mandarijntjes. Wow, wat een smaak. Zoet, maar ook heel zuur en fris. En sappig! Ondertussen verschijnt mijn espresso. Terwijl ik mijn espresso drink en mijn mandarijntjes tegelijkertijd eet, zeg ik tegen mijn dochters: weet je wat zo grappig is? De smaak van de mandarijntjes verdwijnt niet en de smaak van mijn koffie verandert ook niet. Ondanks de totaal verschillende ingrediënten. Weten jullie wat dat betekent? Nou? vraagt Zoë. Smaakvriendjes! Dus nu kunnen we in principe hier een gerecht van maken. Een nieuw dessert voor Fernando’s.
Wat ik ook weet, is dat koffie met pindakaas ook echt heel lekker is. En laatst probeerde ik een plakje kletzenbrood (gemaakt met dadels, noten en vijgen) met daarop pindakaas en koekjes crumble en dat was een abnormaal lekker gebakje.
Conclusie, we gaan een dessert maken van mandarijn(yuzu)/ koffie/pindakaas/ vijgen/ noten en dadels….
Pfff pap, dat jij af en toe niet gek wordt van jezelf… hoe kom je erop!? Dat leg ik je toch net uit Dana, haha. Oja, haha. Maar als je dessertje is geboren dan mogen wij ‘m proeven en goedkeuren oké? Ja, dat is afgesproken!
Fernando Jonker