HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Vraag naar alcoholvrij neemt toe

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Alcoholvrije dranken in de horeca zijn in opkomst, ook als het gaat om alcoholvrije wijn. Wijnspecialisten hebben nog steeds wat moeite met alcoholvrije wijn. Sommeliers, importeurs en experts over de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties voor het wijnmoment.

Niet alleen gedurende (dry) januari, maar steeds meer gasten besluiten zich te matigen of geheel te onthouden van alcohol. Over het hele jaar, en van café tot restaurant en wijnbar, ziet de horeca een toenemende vraag naar alcoholvrij of opties met weinig alcohol. Was er vroeger hooguit de optie uit een alcoholvrij biertje of frisdrank in plaats van water, nu is de keuze enorm uitgebreid. Van mocktails, sappen, kombucha’s, bieren in alle stijlen tot alcoholvrije wijnen.

Uit een recent onderzoek bleek dat de vraag vanuit de markt naar alcoholvrij enorm toeneemt en dat van de aanbieders inmiddels zo’n 75 procent alcoholvrije opties aanbiedt. De markt voor alcoholvrij groeit wereldwijd enorm en daarbinnen is het aandeel van alcoholvrije wijnen het kleinst, maar groeit wel het snelst. Binnen de wijnen zijn de mousserende wijnen trending. De alcoholvrije wijnen zijn vooral in trek bij vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad.

Alcoholvrije opties
Zo’n beetje elk restaurant biedt de gast nu een aantal alcoholvrije opties aan of zelfs een complete alcoholvrije pairing passend bij de gerechten. Zo voert het recent geopende Restaurant Feu in Utrecht, dat werkt vanuit de bierpairing, sinds begin van dit jaar zelfs een compleet alcoholarm bierarrangement bij het menu. ‘Veel vrouwen en ook zakelijke groepen kiezen voor dit nieuwe arrangement’, vertelt Jeffrey de Vries van Feu.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen timmerde al vroeg aan de weg met een sappenarrangement. Inmiddels serveert het restaurant al bijna 10 jaar een vermaard non-alcoholisch botanisch zelf ontwikkeld drankenarrangement. Dit bestaat niet uit mixen maar ontstaat door natuurlijke gisting en fermentatie, sommige wel tot 8 dagen lang.

Moeite met alcoholvrije wijn
Veel wijnspecialisten hebben wel moeite met het smaakprofiel van alcoholvrije wijnen. ‘Ik heb nog geen goede alcoholvrije wijn kunnen vinden’, verklaart Lisja Bont van Restaurant Beulings in Amsterdam. ‘Die ik geproefd heb, waren naar mijn mening allemaal te zoet. Ik vond de alcoholvrije sparkling thee wel mooi, maar die is eigenlijk te duur om te schenken in ons restaurant. Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen, maar bij ons nog even geen alcoholvrije wijnen op de kaart’.

Bij Waterproef in Scheveningen wordt natuurlijk wel alcoholvrij geschonken, maar geen wijn. ‘Ik ben nog niet echt een fan van alcoholvrije wijnen’, stelt Priscilla van der Voort, de sommelier van Waterproef. ‘We hebben wel een druivensap van zweigelt en een bubbel van riesling, maar dat is ook druivensap, beide van wijnproducent Loimer uit Oostenrijk. Wat betreft alcoholvrij bij de maaltijd werken we met mocktails.’
Samen met zijn jonge sommelier Valerie van Dam schenkt Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth weleens een mousserende of witte alcoholvrije wijn, maar eigenlijk nooit rood. ‘Wij gebruiken veel mocktails en Valerie maakt heel creatief met verschillende ingrediënten een wijn na. Dat doet ze van thee, siropen en sappen, waarbij de thee zorgt voor de tannines, de siroop de body en structuur geeft en de citroen en limoensap zorgt voor de zuren. Zo maakt ze een eigen versie van viognier en grenache.’

0.0-producenten
Naast klassieke wijnproducenten als Torres of Sinzero, die ook alcoholvrij maken, heb je producenten die vanuit een andere achtergrond komen. Een mooi voorbeeld daarvan is Kolonne Null, een bedrijf van twee jonge ondernemers uit Berlijn, die zich verbaasden over het gebrek aan kwalitatieve alcoholvrije wijn op de markt. Ze brachten in 2018 in samenwerking met wijnboeren, producenten en de-alcoholisatie specialisten hun eerste alcoholvrije wijn op de markt.

Nu is Kolonne Null een van de toonaangevende producenten op dit gebied. Ze hebben een eigen laboratorium en bemoeien zich ook steeds meer met de manier van oogsten en het werk in de wijngaard en de kelders van hun wijnboeren om zo de kwaliteit van alcoholvrij nog verder te verbeteren.
Bij de klassieke producenten is Torres een van de eerste grote wijnbedrijven die met alcoholvrije wijn op de markt is gekomen. In 2008 lanceerden zij hun eerste 0.5% witte Natureo. Bij Torres staat ‘verantwoord’ hoog in het vaandel en niet alleen met energie- en CO2-besparende maatregelen, maar ze nemen ook 0.0-wijnen serieus. Het bedrijf heeft onlangs een eigen de-alcoholisatie installatie aangeschaft.

Tips
Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines en een van de grootste importeurs van alcoholvrij wijnen, ziet de kwaliteit van die wijnen toenemen. ‘Vroeger had je maar een paar aanbieders die het een beetje erbij deden. Vandaag de dag zijn er veel meer producenten en is de markt volwassen aan het worden.’

‘Je moet alcoholvrije wijn ook niet zien als een alternatief voor wijn, zegt Suikerbuik. ‘Het is een alcoholvrije optie, waarmee de horeca – naast een aantal andere alternatieven als kombucha’s, sappen, mocktails en bieren – alcoholvrij het wijnmoment voor de gast kan invullen.’

Alcoholvrije wijn is bederfelijker dan gewone wijnen. Alleen al daarom zou Suikerbuik graag zien dat alcoholvrij geleverd gaat worden in een passender formaat. ‘Onze producent Kolonne Null levert al in halve flesjes, maar eigenlijk is dat nog te groot. Het zou prettiger zijn om bijvoorbeeld units van 0,25 liter aan de horeca te leveren. Dat vergemakkelijkt het schenken, voorkomt bederf en maakt het product nog rendabeler.’

Alcoholvrije riesling
Champagnekenner bij uitstek en wijnimporteur Mark Haasdijk van de Champagnist kocht in het verleden 0.0 in bij andere importeurs maar is vanwege de toenemende vraag zelf op zoek gegaan naar alternatieven.

Haasdijk: ‘De wijnen die ik aankocht bij andere importeurs pasten eigenlijk niet bij de stijl van mijn wijnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een passende producent en vond sektproducent Strauch, die een alcoholvrije wijn maakt van riesling. Biologisch gemaakt, vegan, met een fijne mousse en lange afdronk en volgens het Duitse vakblad Meininger de beste alcoholvrije mousserende wijn van Duitsland’.
Zelfs de vermaarde Portugese wijnmaker Dirk Niepoort heeft een alcoholvrije drank aan het assortiment toegevoegd. ‘Niepoort maakte al met Nat’Cool een lijn met laag-alcoholische wijnen’, zegt Florian Makowski van Horizon Wines. ‘Sinds kort brengt hij samen met z’n vrouw en met theeproducent Cha Camelia twee varianten van Kombu Viva thee & kombucha op de markt. Een biologische groene en een rose, echt gemaakt voor het wijnmoment’

Alcoholvrije syrah en cava
Jan Gerard van der Wal, de sommelier van Bistro Aragosta in Leeuwarden, heeft bewust gekozen voor Torres. ‘Ze hebben naar mijn mening – en die van vele recensenten – de beste alcoholvrije wijnen. We schenken het hele Naturea-assortiment van Torres van de syrah tot de alcoholvrije cava. Regelmatig vragen gasten om een foto van het etiket te maken, zodat ze deze ook thuis kunnen drinken. Dan weet je dat de wijn gewaardeerd wordt.’ Wijnjournalist Barbara Verbeek is een echte wijnliefhebber en ziet de verbeteringen bij de alcoholvrije wijnen. Ze vindt wel dat er nog een lange weg te gaan is. Zij tipt de mousserende biologische chardonnay van Alt uit Spanje.


Bron: www.missethoreca.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Hilarius

29 maart 2024

Column: Sico de Moel

Om 8.30 uur stond de oranje Opel Corsa al op de brug. Sjoerd Hilarius, de razende reporter van Radio Noord-Holland kwam enthousiast zwaaiend aangelopen. Koptelefoon, zender

Mini quiches met zalm en asperges

29 maart 2024

Recept van May Anema

Bij een fijne borrel met vrienden of familie horen natuurlijk ook hapjes. Stiekem wil het oog natuurlijk ook wat en dan zit je met dit recept voor overheerlijke mini

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Mysterybox

8 maart 2024

Column: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een vriend

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?

1 maart 2024

Alle wijnen op een rijtje

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en

Ovenschotel met knolselderij, winterwortel en zalm

1 maart 2024

Recept van May Anema

Hoe makkelijk is het om een ovenschotel te maken waar je het liefst 2 dagen van kunt eten. In dit geval aten wij er eerst met 5 man van en de volgende dag nog met 2.  Ook lekker in combinatie

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Wild

22 december 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten

Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven! Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis

Gebakken gnocchi met paddenstoelen roomsaus en biefstuk

15 december 2023

Recept van May Anema

Het is bijna kerst! De weken ervoor is iedereen nog druk met kerstborrels, kerstcadeaus kopen, schoolkerstdiners, etentjes met vrienden en moet er nog een kerstdiner bedacht

Brouwerijen maken bierprijzen bekend

15 december 2023

Fust tot wel twintig euro duurder

De gemiddelde fustprijs van 50 liter pils gaat vanaf januari 2024 gemiddeld met 8,59 euro omhoog, wat neerkomt op een stijging van 5,1 procent. Dat blijkt uit een analyse van Misset Horeca

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug