Studenten zijn net mensen
Column: Erwin Bromlewe
Gepubliceerd: 21 april 2023
Ik verbaas me er al lang over dat studenten van veel sociale regelingen zijn uitgesloten in Nederland en in Alkmaar. Eerder dit jaar spraken we in de gemeenteraad bijvoorbeeld over de AlkmaarPas in het kader van de minimaregeling. Met die pas kan de gebruiker bijvoorbeeld gratis of met korting naar voorstellingen, krijgt hij korting bij deelnemende winkels en in sommige gevallen wordt een vrij besteedbaar tegoed op de pas gezet. In het college waar GroenLinks aan deelnam is het bereik van de AlkmaarPas vergroot, zodat mensen tot 150% van het minimuminkomen een gratis pas mét tegoed krijgen. Broodnodig in deze tijden van hoge inflatie.
Verbazend genoeg zijn studenten van dit bereik uitgesloten. De reden die daarvoor wordt gegeven is dat studenten al gebruik kunnen maken van een studievoorschot, dat er een studentenleven is met verenigingen waar studenten dan goedkoper kunnen sporten en dat er een CJP is. Die redenen vind ik niet overtuigend, ook studenten hebben namelijk te maken met hogere huren, duurdere boodschappen en zij moeten daarnaast ook betalen voor hun studie. Studenten kunnen bijvoorbeeld ook (alleenstaand) ouder zijn of mantelzorg verlenen.
Volgens mij kun je studenten het beste bekijken als mensen, dat zijn ze namelijk ook. Mensen, die studeren. Dus als zij een inkomen hebben dat valt tot 150% van het minimum, dan is het redelijk om te denken dat zij het net zo lastig zullen hebben als andere mensen met zo’n inkomen. Waarom zouden we mensen anders behandelen omdat zij toevallig studeren?
Ik vind dat onverdedigbaar en dat heb ik eerder dit jaar ook betoogd. Artikel 1 van de Grondwet legt het grondrecht op gelijke behandeling vast. Volgens mij valt deze kwestie daar ook onder. Als je in een gelijke omstandigheid verkeert, moet je gelijk behandeld worden. Moeilijker is het eigenlijk niet.
Het college deed de toezegging dat de de studenten expliciet worden meegewogen in het minimabeleid van Alkmaar en ook het nieuwe college is aan zo’n toezegging gehouden. Ik kijk er verwachtingsvol naar uit!
Ondertussen zie je overal in Nederland dat studenten rechtszaken aanspannen tegen gemeentes over de eenmalige energietoeslag. Oók daar zijn studenten in veel gemeenten voor uitgesloten – waaronder in Alkmaar – óók daar moet je volgens mij door de bril van het gelijkheidsbeginsel naar kijken. Ik zie geen redelijk argument om studenten uit te sluiten voor de energietoeslag en de rechter lijkt dat ook niet redelijk te vinden. In Arnhem en Utrecht zijn de eerste rechtszaken op dit gebied al gewonnen en er lijken nog zo’n drieduizend extra rechtszaken aan te komen. De rechter corrigeert dus wat de politiek niet goed besluit, en zo hoort dat ook in een goed werkende Rechtsstaat.
Het is fantastisch dat studenten het recht opzoeken en zo afdwingen wat hen ten onrechte niet wordt gegeven. Maar eigenlijk zou dat niet moeten. Nu overal rechtszaken door studenten worden gewonnen, is het volgens mij voor gemeenten elegant om niet te wachten tot de rechter ons dwingt om studenten ook de energietoeslag te geven. Volgens mij moeten gemeenten gewoon nu uit eigen initiatief besluiten om studenten ook die eenmalige energietoeslag uit te keren.
Want ook studenten zijn mensen. Mensen, die studeren. Geef hen dan ook dezelfde ondersteuning die we andere mensen geven.
Een mooie en noodzakelijke opdracht voor een nieuw college, lijkt me!
Maar vooral ook: een belangrijke opdracht voor mijzelf en voor GroenLinks. Ik ben al het een en ander aan het voorbereiden en wil een bijeenkomst voor studenten organiseren. Heb je daar interesse in? Mail gerust naar [email protected]!
Erwin Bromlewe