Deel

advertentie

Terugblikken en vooruitkijken

Column: Friso Stilma

Terugblikken en vooruitkijken

Eerste column van het nieuwe jaar! Oh ja, dat is er ook nog gebeurd afgelopen jaar: columnist geworden bij Flessenpost.

Als ik even terugkijk op 2021 was het gegarandeerd voor iedereen een bijzonder jaar. Bij mijzelf is er (naast dat columns schrijven) ook veel gebeurd. Het jaar ging flitsend van start met een groot aantal virtuele wijnproeverijen, toen nog de ‘core-business’. Volgens mij zat ik hierdoor meer te zoomen dan dat ik ooit bij mijn laatste werkgever gedaan heb!

Door dit succes moest er al snel nieuwe wijn geïmporteerd worden en groeide mijn kersverse bedrijfje meteen al ons huis uit. Ik vind wijn enorm lekker, maar als ondertussen je halve huis er mee vol staat wordt het tijd om op zoek te gaan naar andere ruimte. Hiermee werd het idee voor de winkel geboren.

Op zoek dus naar een winkelpand, en jeetje wat zijn die dingen lelijk als ze leeg zijn. Daar moet je wel even doorheen kunnen kijken en meteen bedenken hoe je zo’n ruimte gevuld gaat krijgen. Het assortiment is uitsluitend biologisch en dus leek een zoveel mogelijk circulaire inrichting het meest voor de hand liggend. Lees: alles dus tweedehands. Samen met mijn vrouw (dé marktplaats expert) hebben we veel plezier beleefd aan het bij elkaar sprokkelen van de winkelinrichting. Een bus vol met veertig europallets van een boer uit Hoevelaken, LED winkelverlichting van een kledingwinkel uit Spakenburg, een doorleefde proeftafel uit de buurt van Nijmegen, tapijten uit Heerenveen, enz.

Op 2 april opende de winkel haar deuren en leek het jaar vanaf dat moment voorbij te vliegen. Een goede aanloop in de winkel en veel positieve reacties gaven enorm veel energie. Ineens waren live proeverijen in de winkel weer mogelijk en is zelfs een van onze kleinschalige wijnboeren uit Zuid-Frankrijk al persoonlijk langs geweest om tekst en uitleg te geven over zijn wijnen. En dan sta je ook opeens je wijnen te schenken op een achtertuin concert ergens in Heiloo en tijdens de Popronde in Alkmaar.

En daartussendoor fietste corona met zijn steeds wisselende regels. Een ding bleef het gehele jaar hetzelfde: een wijnwinkel is essentieel. Natuurlijk kan ik niet anders dan dat beamen :-), maar het ondernemen wordt toch een stuk minder (leuk) als de rest van de collega’s om je heen dicht is.

Met een voorzichtige blik vooruit hoop ik (wellicht tegen beter weten in) dat de komende persconferentie  weer wat ruimte gaat brengen. Winkels en horeca weer open, mensen op straat, op de terrassen, Alkmaar weer een bruisende stad. Dat zou toch heerlijk zijn?!

Dit zal er in ieder geval voor zorgen dat de 2022 columns weer gevuld kunnen worden met leuke gebeurtenissen zoals de zoektocht naar nieuw (Nederlands) assortiment, inspirerende wijnreisjes, live proeverijen in de winkel, leuke nieuwe samenwerkingen in de stad of die knaller van een verjaardagsfeest op 2 april…

Ik heb er nu al zin in!

Proost, een goed, gezond en bovenal gezellig 2022 toegewenst!!

Friso Stilma


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

 

 

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Home-made aardappel-preisoep

14 januari 2022

Dit heb je nodig op de koude winterdagen

Je bepaalt zelf hoe fijn je de soep wilt pureren. Het mooiste is om deze grof te houden. Bon appetít!

Wijn & Spijs van Anouk

17 december 2021

Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn

17 december 2021

Boterzacht en heerlijk van smaak

Eigenlijk is kalfswang heel makkelijk klaar te maken, je moet alleen wel even geduld hebben. Na ruim 3 uur in de oven is het vlees boterzacht en heerlijk van smaak. Deze week: langzaam gegaarde kalfswang in rode wijn.

Franse uiensoep met Gruyère

10 december 2021

Een klassieker

Nu we nog een aantal donkere maanden tegemoet gaan is soep een heerlijk gerecht. Franse uiensoep is een heerlijk gerecht, afgeserveerd met knapperige croutons en Gruyère kaas. Het volgende recept is makkelijk, snel klaar en verschrikkelijk lekker!

Weer veel geleerd

10 december 2021

Column: Friso Stilma

Uitgebreid op vakantie als kleine zelfstandige zat er van de zomer niet in. Als alternatief en goedmakertje hadden we een na-seizoensplek op Camping Corfwater in Petten geboekt. Anders… Maar ontzettend leuk! Weer van geleerd dat je niet altijd ver en lang weg hoeft om het vakantiegevoel te hebben.

Champignons gevuld met spinazie

3 december 2021

En uiteraard kaas

Champignons worden ook wel een supergroente genoemd, omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. Zo zijn ze een belangrijke bron van vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur en de mineralen kalium en fosfor.

De eindsprint!

3 december 2021

Column: Sander Rijke

December is traditioneel onze eindsprint van het jaar. In een wijnwinkel als de onze, waar we het eigenlijk het hele jaar door wel druk hebben, is december nog wel een maand waar we alle zeilen bij moeten zetten. In deze enkele maand draaien we ongeveer 20% van onze hele jaaromzet en moeten we dus wel thuis geven!

Bietenstamppot met chorizo en geitenkaas 

26 november 2021

Want over stamppot valt niet te twisten

Stamppot is geweldig omdat je met weinig ingrediënten, neem aardappelen en een groente, toch iedere keer weer een ander, lekker maaltje kan klaarmaken. Heerlijk als het wat frisser begint te worden en daarom deze week:

Meer, meer, meer…

26 november 2021

Column: Friso Stilma

In de krant kom ik steeds vaker artikelen tegen waarin het nut van de immer voortdurende (economische) groei ter discussie wordt gesteld. Ook een aflevering van Tegenlicht besteedde hier onlangs aandacht aan. Hebben we altijd meer nodig? Moet het altijd groter? Of hebben we op bepaald moment genoeg?

Herfst bruschetta met paddenstoelen en vijgen

19 november 2021

Heerlijk comfort food

Bruschetta’s zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Traditioneel worden ze vaak gemaakt met tomaat en basilicum. Dit keer een variant, namelijk een echte herfst bruschetta, met heerlijke paddenstoelen en vijgen!

‘De flessen zijn op’

19 november 2021

Column: Sander Rijke

Consumenten, winkels en de industrie hebben nog altijd te maken met tekorten aan grondstoffen. Deze problemen ontstonden veelal aan het begin van de coronapandemie. Dat is inmiddels bijna 2 jaar geleden. Hoe komt het dat die tekorten dan nog niet zijn aangevuld?

Een gloednieuw De Beren bezorgrestaurant

12 november 2021

Een Bourgondische spot

Alkmaar is sinds 10 november een Bourgondische spot rijker. De horecaformule De Beren opende woensdag een nieuwe bezorgvestiging aan de Europaboulevard 59.

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter

5 november 2021

Een feestmaal pur sang

Wie houdt er niet van gebraden kip?! Geserveerd met kleine krielaardappels in de schil en beetgaar gekookte broccoli is dit een feestmaal pur sang. En voor wie de column van Sander Rijke deze week heeft gelezen, dit gerecht gaat geweldig goed samen met de Beaujolais Primeur.

‘Daar gaan we weer’

5 november 2021

Column: Sander Rijke

Zo voelt het wel een beetje. Alsof we weer terug zijn bij af. Ik moet eerlijk zijn, de hele afgelopen periode van bijna 2 jaar met al zijn ellende, ben ik wel erg goed doorgekomen.

Pappardelle met paddenstoelen

29 oktober 2021

Een echte herfsttopper

Pappardelle is een smakelijke pasta en geweldig in combinatie met paddenstoelen. Een echt herfstgerecht dat eenvoudig te bereiden is, maar oh zo smaakvol: 

Importeren kun je leren

29 oktober 2021

Column: Friso Stilma

Dit weekend, precies een jaar geleden, ben ik begonnen met zelf wijn importeren. De start was in het zuiden van Frankrijk: de Cevennen. Nu denk je misschien, hoe moeilijk kan het zijn?

Kaasfondue

22 oktober 2021

Op z'n Alkmaars natuurlijk

Kaasfondue van Alkmaarse Kaas. Maar dan wel zelf gemaakt in plaats van uit een pakje. Heerlijk en en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt en dat  doet elke kaasspecialist graag voor je.

‘De wijn is niet zo goed hier’!

22 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Wat heb ik er lang op moeten wachten! Eindelijk weer een tripje naar het buitenland. Ik reis met enige regelmaat voor mijn werk en hou ervan om ook met mijn gezin toch wel een paar keer per jaar op pad te gaan. Dat is de afgelopen 1,5 jaar natuurlijk bar weinig voorgekomen. 

Het verschil

15 oktober 2021

Column: Friso Stilma

'Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt?' Allemaal vragen die nogal eens de revue passeren in de winkel.

Ovengroenten met zalm

8 oktober 2021

In een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel

Verzot op zalm? Dit gerecht is easy peasy en past uiteraard ook goed in een koolhydraatarm dieet. Dit recept is voor twee personen.

‘Donkere dagen’

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Opeens was zij er, de herfst! Het kan ook nooit eens normaal in Nederland. De veranderingen van de seizoenen gaan altijd plotsklaps! Er is nooit eens een rustige overgangsperiode.

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

1 oktober 2021

Buenisimo!

Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus kan je in bijna iedere Spaanse tapasbar bestellen. De Spaanse gehaktballen worden meestal gemaakt met een mengeling van runds-, varkens- en lamsvlees. Niet alleen lekker als tapa, maar ook als borrelhapje of met pasta. 

Rondje Horeca #21

1 oktober 2021

Alkmaars Ontzet

Zoals vanouds is het nog niet, maar er zijn dit jaar weer veel activiteiten op en rond 8 oktober. Geen grote optochten in de binnenstad, maar genoeg plekken waar je een geweldige avond kunt hebben. We maakten een overzicht…

Ik ben op zoek naar een lekker wijntje…

1 oktober 2021

Column: Friso Stilma

‘Dat treft, daar staat de hele winkel vol mee!’, is doorgaans mijn reactie. Vanzelfsprekend bestempel ik mijn gehele assortiment als goede wijnen. Want, stuk voor stuk zelf geproefd en goed bevonden.

Eggs florentine

24 september 2021

Direct een feestje op tafel

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

24 september 2021

Column: Sander Rijke

In één van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn.

Spaghetti alle vongole

17 september 2021

In een handomdraai een fantastisch gerecht op tafel

Spaghetti alle vongole is een klassiek recept uit de Napolitaanse keuken. Het is heel eenvoudig om te bereiden, maar we hebben wel een paar belangrijke tips: zorg er voor dat de pasta echt al dente wordt gekookt.

Pluk de druif!

17 september 2021

Column: Friso Stilma

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Rondje Horeca #20

10 september 2021

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Zo maak je in een handomdraai een frittata!

10 september 2021

Een ideale gezonde en snelle maaltijd

Frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Spaanse mosselen met chorizo en tomaat

3 september 2021

Buenisimo!

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Dit recept voor Spaanse mosselen met chorizo is supermakkelijk om te maken.

Trekken of schroeven?

3 september 2021

Column: Friso Stilma

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen.

Rondje Horeca #19

27 augustus 2021

Te gast bij Eric Muller en Robbert Kuper van 't Stokpaardje

Deze week was Rondje Horeca te gast bij restaurant 't Stokpaardje. Bij binnenkomst ervaar je direct de fijne sfeer en staat er een team dat bruist van enthousiasme en positiviteit.

Week van de horeca

27 augustus 2021

Van 20 tot en met 25 september

Elk jaar vindt de Nationale Horecadag dag plaats, die er speciaal is voor iedereen die werkt, studeert of betrokken is bij de horeca. Een feestdag waarop er geproost wordt op de horeca, haar medewerkers en alle gasten. Dit jaar wordt de XXL editie georganiseerd. Groter, langer en nóg indrukwekkender!

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug