Deel

advertentie

Tikkende tijdbom

Column: Sarah Pesie

Tikkende tijdbom

Bij een pluimveebedrijf in Grootschermer, niet ver van Alkmaar, is onlangs een uitbraak vastgesteld van vogelgriep. Er was sprak van een ‘hoog-pathogene’ variant, wat zoveel wil zeggen als een heftige variant van het virus die zorgt voor ernstige ziekte en overlijden. Uit voorzorg moesten 107.000 kippen worden geruimd, er geldt een vervoersverbod in een straal van 10 kilometer en een nabijgelegen pluimveebedrijf wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Inmiddels heeft het virus ook de kop opgestoken bij drie bedrijven in Flevoland (21.000 vlees-eenden en 36.000 kippen vergast), in Groningen (48.000 legkippen geruimd), in Gelderland (uit voorzorg 9500 legkippen gedood) en in Friesland (122.500 vleeskuikens uit voorzorg gedood).

Het vogelgriepvirus dat nu om zich heen grijpt in Nederland is niet gevaarlijk voor mensen, maar dat betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Volgens wetenschappers is het een kwestie van tijd voordat er een mutatie ontstaat die wél een voor mensen dodelijke pandemie veroorzaakt. Dat zoiets gaat gebeuren, weten ze vrijwel zeker. En wáár het gaat gebeuren ook: in een van de vele mega-stallen die Europa telt. De zou best wel eens in Nederland kunnen zijn, want ons land staat op de kaart als vogelgriep-hotspot.

Hoe dat zo komt? De pluimveedichtheid in Nederland is tot zes keer hoger dan gemiddeld in Europa. In Nederland leven meer dan honderd miljoen kippen, verspreid over bedrijven waar ze vaak in enorme aantallen op elkaar gepropt zitten in schuren; meer dan 100.000 kippen in één schuur is geen uitzondering. Vervolgens staan die schuren ook nog eens dicht bij elkaar in de buurt, dus áls het ergens misgaat, is er geen houden aan.

Net als het Coronavirus is de vogelgriep een zoönose: een ziekte die van diersoorten op de mens kan overspringen. Grote stallen met kippen zijn niet alleen een broedmachine voor eieren en vleeskuikens, maar ook voor een dodelijke viruspandemie. De enige ‘oplossing’ waar de pluimvee-industrie elk jaar weer mee komt is ophokken, vergassen en de stallen nog meer dicht proberen te houden. Dat is een maatregel die nauwelijks uitvoerbaar is in megastallen waar dagelijks tonnen kippenvoer naar binnen moeten en tonnen kippenpoep naar buiten. Uit de praktijk blijkt bovendien dat het niet helpt. Wat het risico op een nieuwe pandemie wél zou verkleinen, is inkrimping van de veestapel en strengere regelgeving om dit soort levensgevaarlijke, mega-stallen tegen te gaan.

Nederland telde de afgelopen weken zeven uitbraken; een kwart miljoen kippen en eenden zijn preventief gedood. Vogelgriep duikt zo vaak op dat we het gewoon beginnen te vinden. Maar het ís niet gewoon dat we jaarlijks zo veel niet-zieke dieren vergassen om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Wat we wél zouden moeten doen? Minder dieren fokken, minder dieren exporteren en minder dieren eten.
De fractie Alkmaar van de Partij voor de Dieren heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de uitbraak in Grootschermer. Op die lijst prijkt de vraag of het college van plan is om vanwege volksgezondheidsrisico’s een stop of beperking af te kondigen op kippenhouderijen. We gaan toch niet met z’n allen zitten wachten tot er een tikkende tijdbom ontploft?

Sarah Pesie

Fractieassistent Partij voor de Dieren Alkmaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Onafhankelijk. Voor en door inwoners!

26 november 2021

Column: Victor Kloos

De Onafhankelijke Partij Alkmaar staat voor de inbreng van inwoners. Ook als zij het ergens niet mee eens zijn. De burger weet immers vaak beter wat er in zijn of haar woonomgeving of beleving verbeterd kan worden dan de ambtenaren en bestuurders achter hun bureau.

Beter onderhoud in de buitenwijken

26 november 2021

Column: Ben Bijl

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje of kan veroorzaakt worden door een enkele losliggende of scheefliggende straattegel. Daarom willen we een straattegeloffensief: via een duidelijke scan in kaart brengen waar tegels schots en scheef liggen en daar ingrijpen. Dat is in het belang van de veiligheid.

Verkiezingsprogramma GroenLinks Alkmaar bekend

19 november 2021

‘Vuurrood en Knalgroen’

Afgelopen ledenvergadering heeft GroenLinks Alkmaar haar verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026 vastgesteld. Met het programma getiteld ‘Vuurrood en Knalgroen’ gaat GroenLinks Alkmaar de raadsverkiezingen volgend jaar in. Het programma heeft een sterk groen karakter met plannen over hernieuwbare energiebronnen, een duurzame en betaalbare stadsverwarming. Gepleit wordt voor meer groen en minder vervuiling door verkeer en industrie, maatregelen die het woongenot vergroten.

Het leven is al duur genoeg!

12 november 2021

Column: John van der Rhee

Afgelopen week heeft de Alkmaarse gemeenteraad de begroting vastgesteld, met instemming van alle politieke partijen in de raad! Bijzonder, want VVD-CDA-D66 vormen een minderheidscoalitie.

De politiek is té belangrijk om alleen aan mannen over te laten

12 november 2021

Column: Simone Meijnen

Op 4 november is de biografie van Els Borst (1932-2014) verschenen, geschreven door Nele Beyens. Els Borst was van 1994 tot 2002 namens D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten-Kok.

Maaike Kardinaal lijsttrekker GroenLinks Alkmaar

5 november 2021

Bij gemeenteraadsverkiezingen 2022

De ledenvergadering van GroenLinks Alkmaar heeft afgelopen dinsdag zijn top 11 vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Tot lijsttrekker werd Maaike Kardinaal gekozen.

Schoolzwemmen

5 november 2021

Column: Rob Haverlag

Goed kunnen zwemmen is belangrijk en daarom moet het schoolzwemmen terug. Sinds 1985 wordt het schoolzwemmen niet meer door de Rijksoverheid verplicht gesteld en ligt de verantwoordelijkheid voor de zwemvaardigheid in eerste instantie bij de ouders.

Aangenaam kennis te maken, hallo Alkmaar!  

29 oktober 2021

Column: Mohamed Nabih

Wat leuk dat ik voor het eerst een flessenpost mag versturen! Laat ik me eerst even voorstellen, dat is wel zo beleefd, zou mijn oma zeggen. Mijn naam is Mohamed Nabih, een geboren en getogen Alkmaarder uit de wijk Oudorp

Want Alkmaar is van ons. Niet van de hufters.

22 oktober 2021

Column: John van der Rhee

Als geboren en getogen Alkmaarder heb ik de stad natuurlijk zien veranderen. Vaak op een geweldige en leuke manier, met een steeds gezelligere historische binnenstad, mooie winkels, fijne terrassen en mooie wijken, zoals de Nollen en de Vroonermeer.

Aan de koffie met Peter!

22 oktober 2021

Column: Simone Meijnen

Afgelopen dinsdag zaten Peter Visser en ik aan de koffie! U kunt zich vast herinneren dat Peter in zijn column in de Flessenpost van een paar weken geleden de politiek aanklaagde.

Benut onze mooie pleinen in Alkmaar beter

15 oktober 2021

Column: Pien Jellema

Ik vind dat wij in Alkmaar diverse mooie pleinen hebben, echter alleen het Waagplein wordt veelvuldig gebruikt. De andere pleinen, zoals de Paardenmarkt en het Hofplein worden zelden gebruikt en dat is eigenlijk best wel jammer.

Op zoek naar leuke ideeën!

15 oktober 2021

Column: Victor Kloos

De Onafhankelijke Partij Alkmaar maakt zich op voor de verkiezingen van 16 maart volgend jaar. OPA is wel gewend om campagne te voeren en vindt dat ook leuk. Maar het mooiste is als je tijdens de campagne hoort dat je er de afgelopen 4 jaar ook was.

De mensen achter de cijfers

8 oktober 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Afgelopen maandag ging het in de gemeenteraad voor de derde keer over de opvang van vluchtelingen. Nu naar aanleiding van het verzoek van het COA om aan de Picassolaan gedurende twee jaar 450 vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten.

‘Wie is Jeroen eigenlijk’

1 oktober 2021

Column: Jeroen van Velzen

‘Wil je een column schrijven over je eerste periode als raadslid?’. Die vraag kreeg ik vandaag. We zijn sinds mijn aanstelling op 13 september - as we speak - 15 dagen verder en het is normaliter wat vroeg voor een eerste reflectie, maar toch is er meer dan genoeg om op terug te kijken.

Lieve Peter

1 oktober 2021

Column: Simone Meijnen

Lieve Peter, Ik wil graag reageren op je column in de Flessenpost van twee weken geleden, omdat ik me aangesproken voelde toen je je afvroeg of politici nog wel zijn aangesloten bij de werkelijkheid.

Raadsvergaderingen per 1 oktober weer open voor publiek

24 september 2021

En in het Stadshuis aan de Langestraat

Per 1 oktober zullen raads- en commissievergaderingen van de gemeente Alkmaar weer plaatsvinden in het Stadshuis aan de Langestraat en weer toegankelijk zijn voor publiek.

John Hagens nieuwe lijsttrekker Leefbaar Alkmaar

20 september 2021

'Ik heb er erg veel zin in!’

John Hagens wordt de lijsttrekker van Leefbaar Alkmaar bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De stemgerechtigde leden van Leefbaar Alkmaar hebben dat vrijdag 17 september unaniem besloten tijdens de ledenvergadering van Leefbaar Alkmaar in wijkcentrum Overdie.

Aan een belofte houden

24 september 2021

Column: Victor Kloos

Het is makkelijk gezegd, maar je moet het nog wel doen ook. Met bewoners in de Bergermeer is afgesproken dat het belastingkantoor tijdelijk zou worden gebruikt voor vluchtelingen en met de bewoners van De Hoef, dat er een andere ontwikkeling zou komen op de Picassolaan, na 28 jaar.

Alkmaarse ouderen in beweging!

24 september 2021

Column: Boran Bilbal

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden.

Wisseling van de wacht

17 september 2021

Column: Kitty van Dam

Met pijn in het hart besloot Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Janine Visser deze maand om terug te treden als raadslid en 13 september was haar laatste dag. Reden voor haar beslissing zijn de burn-out klachten waar ze al geruime tijd mee worstelde.

Afghaanse vluchtelingen en de val van een coalitie

17 september 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Er zijn momenten dat grote internationale ontwikkelingen opeens raken aan de politiek in onze gemeente. Niet heel vaak gelukkig, maar de afgelopen weken domineerde de val van Afghanistan opeens ook onze Alkmaarse politiek.

Verklaring kerncoalitie D66-CDA-VVD

8 september 2021

Hoe verder?

Na de politieke vertrouwensbreuk van verleden week, zijn er voor de kerncoalitie van D66, CDA en VVD twee zaken van belang.

Doorgaan voor Alkmaar!

10 september 2021

Column: Simone Meijnen

Het zijn emotionele weken voor iedereen in de Alkmaarse politiek, nadat er vorige week een vertrouwensbreuk is ontstaan. Ik heb respect voor de kordate wijze waarop de drie zittende wethouders de draad weer hebben opgepakt en met alle macht aan het werk zijn gegaan om het besturen van de stad zonder vertraging te laten plaatsvinden.

Misschien eerst even met de inwoners praten?!

3 september 2021

Column: Christiaan Peetoom

Deze week is de gemeenteraad weer begonnen. In het reces heb ik mij namens de Alkmaarse VVD nogal gestoord aan het besluit van wethouder Verbruggen om Keti Koti uit te roepen tot een nationale feest- en herdenkdag.

Volt Alkmaar maakt zich op voor gemeenteraadsverkiezingen

27 augustus 2021

Het werven van kandidaten is gestart

Volt Alkmaar zet de volgende stap in de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen en is op 23 augustus gestart met het werven van kandidaten.

Keti Koti

27 augustus 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Onlangs stond in de krant dat Alkmaar zich aansluit bij de oproep om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863.

Verfraai Alkmaar met groen!

3 september 2021

Column: Ben Bijl

De winkelleegstand loopt ook in Alkmaar steeds verder op. De winkelgebieden in veel steden komen er steeds somberder uit te zien.

Je zou maar gemeenteraadslid in Alkmaar zijn

20 augustus 2021

Column: Victor Kloos

Nu ik dit zo schrijf, realiseer ik me weer dat wij als Onafhankelijke Partij Alkmaar geen uitspraken doen over Haagse politiek. Als OPA houden wij ons bezig met de gemeente Alkmaar en daar hebben we werk genoeg aan. Mooi werk.

Klas op wielen

20 augustus 2021

Column: Simone Meijnen

Na een heerlijke vakantie was mijn eerste activiteit vorige week om met de burgemeester op werkbezoek te gaan. Onze burgemeester Anja Schouten heeft bedacht dat zij alle raadsleden wil leren kennen door ze te vragen haar mee te nemen op een werkbezoek. Ik mocht dus zelf bedenken waar ik haar mee naar toe wilden nemen.

Ex-inbreker voor preventietips

23 juli 2021

Column: Pien Jellema

In mijn eerste column wil ik het hebben over onze daadkrachtige nieuwe burgemeester Anja Schouten. Net als Anja Schouten ben ik ook nieuw in de Alkmaarse politiek en wel als fractieassistent van BAS.

Hoe houden we Alkmaar bereikbaar?

23 juli 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Ik schreef het vorige keer al: de komende 15 jaar komen er 15.000 extra woningen langs het kanaal. En dat levert een hoop extra verkeer op. In de gemeenteraad praten we dan ook regelmatig over bereikbaarheid en verkeersafwikkeling.

Wat doe je eigenlijk als raadslid?

16 juli 2021

Column: Christiaan Peetoom

Laat ik mijzelf eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Christiaan Peetoom, 24 jaar, geboren en getogen Alkmaarder en sinds maart 2018 raadslid namens de VVD.

Dilemma in de politiek…

16 juli 2021

Column: Victor Kloos

Als trouwe lezer van Flessenpost uit Alkmaar zult u zich misschien nooit bezig hebben gehouden met spreektijden in een gemeenteraad. Logisch ook, er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Uitbreiding Singelgarage

9 juli 2021

Column: Gosse Postma

‘Als je weet wat er komt, kan je achteraf niet zeggen dat je het niet wist’. De Singelgarage is de afgelopen weer geopend, nadat de reparatiewerkzaamheden zijn afgerond.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug