Tips van Anouk

Pasta alla Norma

Tips van Anouk

Pasta alla Norma voor 4 personen

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 2 el olijfolie voor de saus en wat extra voor over het gerecht
  • arachideolie om de aubergines in te bakken
  • 5 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
  • 1 a 2 chilipepers, zaadjes verwijderen en in ringetjes snijden
  • 2 blikken Roma tomaten a 400 g
  • 5 takjes oregano
  • Honing
  • 45 g Parmigiano Reggiano geschaafd
  • 20 g basilicumblaadjes
  • 300 g spaghetti (De Cecco)
  • peper en zout

Bereiding

Snij de aubergine in plakken van 1 cm. Bestrooi met zout en peper en doe een dotje honing op iedere schijf. Bak de schijven om en om in een koekenpan met arachideolie tot ze diep goudbruin zijn. Leg ze in een schaal en laat ze afkoelen.

Gebruik een diepe pan voor de saus. Ik gebruik hier een Le Creuset braadpan voor, een fantastische pan om sausen in te bereiden. Doe twee eetlepels olijfolie in de pan op halfhoog vuur. Voeg de knoflook en chilipepers toe en bak al roerend 1 a 2 minuten totdat de knoflook goudbruin is. Voeg de tomaten, oregano en een halve theelepel zout toe. Maal er wat peper overheen. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen tot de saus dik is. Verwijder daarna de takjes oregano en doe de plakken aubergine in de saus. Roer het geheel goed door.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Vang een deel van het kookvocht op bij het afgieten.

Schep de spaghetti in de pan met saus en meng het geheel goed. Voeg twee derde van de Parmigiano Reggiano toe en twee derde van de basilicumblaadjes. Als de saus te dik is kun je wat van het apart gehouden kookvocht toevoegen.

Verdeel de spaghetti saus over vier diepe borden. Bestrooi met de overgebleven Parmigiano Reggiano en de basilicumblaadjes. Sprenkel er 1 eetlepel olijfolie overheen.

Wijnsuggestie
Pasta alla Norma is een Siciliaans gerecht. Bij dit Siciliaanse gerecht hoort een Sappige en kruidige Siciliaanse wijn. Mijn suggestie is een Nero d’Avola.  Nero d’Avola is de belangrijkste rode druif van Sicilië en een belangrijke inheemse ras van Italië.

Ik heb er de Graffetta Nero d’Avola bij gedronken van de producent Rocca di Castagnoli. Deze wijn heeft in de neus véél fruit, met name rijp rood fruit. Daarnaast een mediterrane kruidigheid en wat aardse tonen. Dat komt ook terug in de mond. Hij is daarnaast heel fris en sappig, maar heeft ook mooie zuren met milde tannines en een lange afdronk. Het is een karakteristieke, maar ook verfijnde Siciliaan.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Tips van Anouk Tips van Anouk Tips van Anouk