Topsport
Column: Ricia Meijer
Gepubliceerd: 2 augustus 2024
Net was er het EK heren voetbal, de Tour de France en op dit moment zijn de Olympische Spelen 2024 van Parijs in volle gang. Een topzomer als het gaat om sport. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je topsporter bent? Er zijn veel aspecten waaraan je moet denken. Je voeding is daar één van. Je moet denken aan de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten die je binnen krijgt. De eiwitten dienen als bouwstenen voor je spieropbouw en de koolhydraten als energieleveranciers voor het lichaam. Zo zou een fietser bijvoorbeeld zoveel koolhydraten moeten eten dat ze er net niet ziek van wordt, om zo lang genoeg energie te hebben voor de wedstrijd. Maar in de wedstrijd zelf nemen sporters vaak een drankje met zoveel mogelijk suikers om zo energie te behouden in de wedstrijd zelf. Denk bijvoorbeeld aan een tennisser die een banaan eet. Dit omdat het langer duurt voor je lichaam om energie uit koolhydraten te halen dan uit suikers.
Daarbij zijn de vitamines en mineralen ook niet geheel onbelangrijk. Die zorgen dat je een goede weerstand behoudt. Want ziek zijn wilt niemand en vooral een sporter niet. Als je ziek bent, kan je namelijk niet worden opgesteld voor die belangrijke wedstrijd. Daarbij train je veel als sporter, heel veel. Dag in dag uit. En als sport je passie is, doe je niets liever. Maar wat nou als je een sport doet waarmee je in Nederland helaas niet genoeg geld kan verdienen en er een baan naast nodig hebt? En je dus niet honderd procent kan focussen op je sport. Of dat je daardoor noodgedwongen naar het buitenland moet om daar te gaan wonen en te sporten? Denk aan de vele waterpolosters die in Italië, Spanje, Amerika of Hongarije spelen, simpel omdat ze er in Nederland niet genoeg mee kunnen verdienen. Terwijl ze toch regerend wereldkampioen zijn.
Alleen in een ander land zijn, kan ook intens zijn. Zelf heb ik ervaring om in het buitenland te zijn voor een langere tijd. Daar moet je wel tegen opgewassen zijn. En als de club waar je sport dan toch niet is zoals je had gehoopt, gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Ook motivatie kan daarbij niet ontbreken, maar soms zit je wel eens in een dip of misschien zelfs een burn-out. Dat kan natuurlijk ook bij sporters gebeuren en om dan de weg terug te vinden, is soms een lange weg. Daarbij moet je niet vergeten dat de rest ook steeds beter wordt, je concurrenten blijven je altijd concurreren. Een blessure kan ook flink wat roet in het eten gooien. Sowieso moet je mentaal sterk zijn voor de druk die zowel anderen, maar ook jijzelf oplegt. Je wilt natuurlijk zo vaak mogelijk, al dan niet altijd winnen. Toch is het mogelijk als je maar doorzet. Het plezier vinden in jezelf constant verbeteren en jezelf daardoor zien groeien.
Om goud te winnen moet alles kloppen: de perfecte race. Dat heeft niet alleen met jezelf te maken maar ook met externe factoren, factoren die je zelf niet kan beïnvloeden. Is de baan nat met atletiek bijvoorbeeld, of waait het hard? En hoe zijn de anderen, zijn die in topvorm of ligt je rivaal al snel uit de competitie? Het beste is dan om op jezelf te focussen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.
De olympische spelen, eens in de vier jaar en nu in Parijs. Een lange tijd niet meer zo dichtbij geweest. Als ik mij goed herinner was 2012 in Londen de laatste in Europa. Nederland doet het vaak goed op zulke toernooien, vaak staan we met ons kleine kikkerlandje toch nog in de top 10 van de meeste medailles. We doen ook aan vele sporten mee, ook aan sporten waarbij je dat niet zou verwachten. Dus nog meer kans op medailles. Extra meer redenen om te gaan kijken ;)
Ricia Meijer