HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Typisch Nederlandse oud en nieuw tradities

En hoe vieren ze het eigenlijk in het buitenland?

Typisch Nederlandse oud en nieuw tradities

Onze Nederlandse tradities rond oud en nieuw zijn er om te koesteren! Rond de jaarwisseling eten we elk jaar weer oliebollen, steken we vuurwerk af en tellen we met z’n allen af tot het 00:00 uur is. Ook in het buitenland zijn bijzondere oud en nieuw tradities te vinden. Benieuwd welke tradities we allemaal hebben en hoe andere landen het doen? Lees snel verder!

Wanneer is het oud en nieuw 2022?
Tijdens oud en nieuw verwelkomen we het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Op oudejaarsavond (31 december) komen we bij elkaar en om klokslag 00:00 uur op 1 januari luiden we het nieuwe jaar in (nieuwjaarsdag). De jaarwisseling van 2022 naar 2023 valt trouwens op zaterdag en zondag. En ben je benieuwd tot wanneer je elkaar een gelukkig nieuwjaar mag wensen? Het is gebruikelijk om je nieuwjaarswensen uiterlijk 6 januari (Driekoningen) over te brengen.

Oud en nieuw tradities in Nederland
Ben je niet bekend met de oud en nieuw tradities van Nederland of wil je er meer over weten? We hebben de bekendste gebruiken en rituelen van rond de jaarwisseling voor je op een rijtje gezet.

Oliebollen eten
Een van de bekendste Nederlandse tradities van oud en nieuw is oliebollen eten! Al vanaf november staan er in elke stad wel een of meer kramen met oliebollen, appelbeignets en appelflappen. We kopen ze ook wel bij de supermarkt, bij de bakker of we bakken ze zelf. Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt, maar er wordt gezegd dat ze gegeten werden omdat het goed voedsel was voor in de winter. De ingrediënten voor oliebollen waren voor langere tijd houdbaar en daarbij goed verkrijgbaar in de winter. Armen gingen in december langs de deuren om iedereen goede feestdagen te wensen, waarna ze een oliebol kregen. Oliebollen hielpen namelijk goed tegen de honger en kou. Tegenwoordig eten we ze natuurlijk omdat ze ontzettend lekker zijn!

‘Gelukkig Nieuwjaar!’
Een van de oud en nieuw tradities die ze overal in de wereld kennen is familie, vrienden en bekenden een gelukkig nieuwjaar toewensen na de jaarwisseling. Naast ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ zeggen veel Nederlanders trouwens ook ‘De beste wensen!’ tegen elkaar. Nieuwjaarswensen worden daarnaast vaak gedaan via nieuwjaarskaarten. Je kunt zelfs een persoonlijke nieuwjaarskaart maken met een leuke foto! Wat dacht je van een foto met sterretjes, champagne of ‘2022’ in ballonnen?

Proosten op het nieuwe jaar met champagne
Ook champagne mag niet ontbreken tijdens de jaarwisseling. Met champagne in ons glas proosten we maar wat graag op het nieuwe jaar! Wist je trouwens dat deze wijn met bubbels alleen champagne mag heten als het uit de regio Champagne komt? Als je geen echte champagne hebt, kun je trouwens ook gewoon een fles prosecco of Jip-en-Janneke-champagne openmaken! ;–)

Carbid schieten als traditie tijdens oud en nieuw
Een van de oud en nieuw tradities in het zuiden, oosten en noorden van Nederland is carbidschieten of melkbusschieten! Met melkbussen of verfbussen en carbid luiden jongeren het nieuwe jaar in met enorme knallen. Cardbidschieters laten hun melk- of verfbus vaak tegelijkertijd afgaan, waarbij soms zelfs piramides van tientallen bussen worden gemaakt.

Oud en nieuw traditie: vuurwerk afsteken
Geen oud en nieuw zonder vuurwerk, toch? Op bijna elke hoek van de straat kunnen we op 31 december dan ook genieten van prachtige lichtshows. Er wordt gezegd dat de chinezen vuurwerk hebben bedacht, maar het enige wat we zeker weten is dat ze vuurwerk heel groot gemaakt hebben! Vroeger werd het afgestoken om kwade geesten te verjagen. De adel heeft het uiteindelijk naar Nederland gehaald, zodat ze van indrukwekkende vuurwerkshows konden genieten aan hun hof. In Nederland mag vuurwerk tegenwoordig alleen tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 2:00 uur afgestoken worden.

Het jaar doornemen tijdens de oudejaarsconference
Elk jaar kijken veel Nederlanders weer naar de oudejaarsconference op 31 december. In deze theatervoorstelling wordt het jaar op de hak genomen door een bekende cabaretier. Dit jaar verzorgt cabaretier Youp van ’t Hek de oudejaarsconference met zijn show Korrel Zout.

Nieuwjaarsduik op 1 januari
Een van de oud en nieuw tradities die ook niet mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Op honderden plaatsen in Nederland nemen mensen dan een frisse duik in de zee of een meer om het nieuwe jaar te vieren. In Scheveningen wordt jaarlijks de grootste nieuwjaarsduik ter wereld georganiseerd.

Naar een nieuwjaarsborrel gaan
Ze zijn meestal heel gezellig en soms ook berucht: de nieuwjaarsborrel! In de eerste weken van januari gaat men massaal bij elkaar op bezoek om te klinken op het nieuwe jaar. Met collega’s, familie of vrienden die je tijdens de jaarwisseling niet hebt gezien, is het dan heel gezellig bijkletsen!

Tradities rond oud en nieuw in het buitenland
Ook in het buitenland kennen ze veel oud en nieuw tradities. Ontdek hieronder welke gebruiken ze er onder andere in Italië, Duitsland en Spanje op na houden!

Hoe vieren ze oud en nieuw in Italië?
Een oude traditie rond oud en nieuw in Italië is dat een groepje zangers zingend langs de deuren ging. Ze werden de Lo Sciuscio genoemd. Door liedjes te zingen geloofden ze dat geluk verspreid werd voor in het nieuwe jaar. Als je de deur dan ook niet opendeed, betekende dat een jaar ongeluk! Tegenwoordig gaan de Lo Sciuscio niet meer rond, maar in kleine dorpjes gaan kinderen nog wel langs de deuren.

Tradities rond oud en nieuw in Duitsland
Benieuwd hoe Duitsers oud en nieuw vieren? Op oudejaarsavond voorspellen Duitsers graag het verloop van het nieuwe jaar. Ze doen dit door een lepeltje met lood boven een kaars te houden. Vervolgens ontstaat een patroon waar ze de toekomst uit proberen te lezen. Duitsers drinken verder graag sekt; een Duitse, mousserende wijn. Ook wordt er op oudejaarsavond altijd gekeken naar de komische sketch Dinner for One.

Oud en nieuw tradities: hoe vieren Belgen oud en nieuw?
In België wordt oud en nieuw niet veel anders gevierd dan in Nederland. Eerst wordt er uitgebreid gegeten met familie of vrienden, waarna tot laat koffie wordt gedronken. Na 00:00 uur spreken Belgen trouwens wel hun voornemens uit voor het nieuwe jaar. En net als in Nederland mag tijdens oud en nieuw in België het vuurwerk niet ontbreken!

Hoe vieren Spanjaarden oud en nieuw?
Een van de belangrijke oud en nieuw tradities voor Spanjaarden is het eten van 12 druiven! Bij elke klokslag wordt er op oudejaarsavond één druif gegeten. Deze traditie is gestart na een goede druivenoogst aan het begin van de twintigste eeuw. Naast het eten van druiven is cava drinken natuurlijk ook een Spaanse traditie rond oud en nieuw!

Bijzondere tradities rond oud en nieuw in Denemarken
In Denemarken houden ze er een bijzondere traditie op na rond de jaarwisseling. De Denen gooien namelijk servies kapot tegen of voor het huis van hun buren. Het is zelfs zo dat hoe meer scherven je vindt, hoe meer geluk je zult hebben!


Bron: www.kaartje2go.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Mijn man heeft ge-meeto’ed

17 maart 2023

Column Wills

Beste Wills: Mijn man is op non -actief gesteld wegens grensoverschrijdend gedrag in de lift tijdens een bedrijfsuitje nadat er flink gedronken was (hij drinkt bijna nooit)

Tweede editie Tafel Tien een succes!

17 maart 2023

Nieuwe ontmoetingen en mooie verhalen

Donderdag 9 maart was de 2e editie van Tafel tien in Alkmaar. Deze keer zaten we bij de Nachtegaal aan de Langestraat. (En wat een kok hebben ze daar!)

Handtas en rugzak

10 maart 2023

Column: Shodo Schrijfcafé

Een damestas herbergt een leven en daar zijn wij ons weer even bewust van geworden. De inhoud van tassen en rugzakken kwam gedeeltelijk op tafel en daarbij zagen

Kunnen we het een keer over seks hebben?

10 maart 2023

Column: Wills

Beste Wills: Kunnen we het weer een keer over seks hebben? Het lijkt alsof mijn vrouw er geen interesse meer in heeft. Ik wil er niet over beginnen omdat

De planeet redden en ons avondeten

3 maart 2023

Column: Wills

Beste Wills: Ik kook en doe de boodschappen. Dat kan ik goed, vind ik leuk en ben efficiënt. Onze tweeling (5) zijn ‘lustnietjes’, oftewel moeilijke eters en

Verschil in de mens

3 maart 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Soms is het verschil in de mens zo ongelooflijk duidelijk en groot dat ik er wel om kan lachen. Let maar eens goed op wanneer je op een feestje, diner of iets dergelijks

Wat is Internationale Vrouwendag?

24 februari 2023

Aandacht voor vrouwen op 8 maart

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een

Jasjes voor honden steeds populairder

24 februari 2023

Verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64% toegenomen

Je hond een regenjack aantrekken, een dikke winterjas kopen om je viervoeter te beschermen tegen de kou of een foute kersttrui voor je huisdier aanschaffen? Het gebeurt steeds vaker.

Van mij mag hij thuisblijven

17 februari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Een van mijn vriendinnen, kunstenares, heeft mij gevraagd haar te helpen bij de opening van haar tentoonstelling in Bazel. Mijn vriend is ook uitgenodigd

Ik heb een hekel aan Valentijnsdag

10 februari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Weet je hoeveel geluk je hebt als je ‘s avonds een warm bed instapt met iemand van wie je houdt, die er in voor- en tegenspoed voor je is, die je leven, zorgen

Afscheid van ouders

3 februari 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat het steeds vaker gaat gebeuren dat je afscheid gaat nemen van de ouders van je vrienden en kennissen. We worden allemaal al

Meisjesnamen 2022 met betekenis

3 februari 2023

Wat waren de populairste meisjesnamen?

Ben je zwanger van een meisje en nog opzoek naar een mooie, bijzondere naam? Wij helpen je graag op weg! Wij hebben dé meisjesnamen van 2022 voor je verzameld. Bij elke

Dacht dat we vrienden waren

3 februari 2023

Column: Wills

Beste Wills: gedurende een voor mij rampzalige scheiding ben ik vriendschappen kwijtgeraakt. De een verdween stilletjes van het toneel en de ander vertelde me

Wat zijn dé interieur kleuren van 2023?

27 januari 2023

De nieuwste kleuren voor de woonkamer

Welke interieurtrends worden groot in 2023? Dat wil je vast wel weten. Van dé kleuren voor op de muren tot de accessoires en decoratieve items. De nieuwste kleuren

Iedereen is ’toxic’

27 januari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin is (te) perfectionistisch en heeft een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zit al drie maanden thuis zit met een burn-out, omdat

Aaargh! De 10 grootste ergernissen van ouders

20 januari 2023

En het gaat niet altijd over de kinderen...

Iedereen ergert zich weleens. Je kookt van binnen, maar vaak hou je toch wijs je mond. Zodra het over je kind gaat, kan dit nog een stapje erger worden. Je ergert je aan onbekenden,

Mijn zoons wilden niet dat ik hertrouwde

20 januari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb 2 zoons en ben 20 jaar geleden weduwnaar geworden. Toen ik daarna wilde trouwen met een vrouw die ik al langer kende, hebben mijn

Hulpbehoevende vriendin

13 januari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Twee jaar geleden kreeg mijn vriendin een herseninfarct. Ze is hersteld, al zijn er restverschijnselen: snel overbelast, vergeetachtig en slecht

Van blauwe plekken naar grip op je leven

13 januari 2023

Lezing: Grip op je leven

We lopen allemaal blauwe plekken op in ons leven, maar het liefst kijken we daar niet naar. We schuiven ze onder het vloerkleed. Helaas werkt dat niet zo. Je kunt oud

Hoe ga ik niet alleen dood?

6 januari 2023

Column: Wills

Beste Wills: Mijn relatie is onlangs vriendschappelijk geëindigd en ik zou zo graag in 2023 eindelijk mijn ‘soulmate’ vinden, en niet ‘de volgende’. Ik begin te vrezen

Als kinderen uitvliegen

6 januari 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Het is mijn eigen schuld. Ik heb het zelf gedaan dat mijn oudste twee kinderen zo ver weg zijn gaan wonen. Rotterdam out of all places! En toch begrijp ik het volkomen.

Mijn nieuwe vriend kan geen sorry zeggen

23 december 2022

Column: Wills

Beste Wills:  Mijn nieuwe vriend kan geen sorry kan zeggen. Als ik hem uitleg hoe vervelend ik het vind dat hij een afspraak of toezegging vergeet, komt hij niet verder

Kritische schoonmoeder

16 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ken je dat stel op huwelijksreis in de HBO serie The White Lotus?  Zijn moeder bemoeit zich overal mee en maakt haar schoondochter helemaal af. Zo erg is het niet

Universum fijne kerst

16 december 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik ben er zelf van overtuigd dat er veel meer is dan wij allemaal kunnen zien en denken. Dat er een energie van elders ons helpt en soms probeert te sturen. Met mijn Reiki

20 vragen aan Michiel Eeltink

9 december 2022

Tattoo artist

Ik ben 46, ben drummer in de band ONKT, sta al sinds 1999 voor de klas in het speciaal onderwijs. Ik ben een aantal jaren terug mijn passie gaan volgen en ben gaan tatoeëren.

5 tips voor relaxte feestdagen

9 december 2022

Genieten is het sleutelwoord

Bij het idee dat de feestdagen er weer aankomen staat de één te springen, terwijl de ander het hele circus liever overslaat. Zonde, want de feestdagen hoeven helemaal niet vermoeiend of stressvol

Wachten tot hij gaat scheiden…

9 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: We hebben elkaar ontmoet toen we allebei in een huwelijkscrisis zaten. Na twee jaar ben ik harmonieus gescheiden, maar hij nog niet. Ik heb hem tijd

Driftkikker

2 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik,

Energie Level

2 december 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Energie, en dan wil ik het niet hebben over de elektra- en gasrekening, want ik denk dat we daar allemaal wel een beetje nachtmerries van krijgen momenteel. Alhoewel ik

Meneertje ongeduld

25 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol

Leven met diabetes

25 november 2022

Presentatie in bibliotheek Alkmaar

November is de Diabetes Awareness maand. Naar aanleiding daarvan komt Arjen Buringa uit Alkmaar op zondag 27 november vertellen over zijn leven met diabetes in de

Kinderachtig gedrag

18 november 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Kinderen zijn superleuk en zorgen er ook voor dat je jezelf soms heerlijk kinderachtig kunt gedragen. Mijn oudste twee zijn 4 handen op 1 buik en het is dat ik weet

Veranderen is moeilijk

18 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: In mijn vriendinnengroepje zorgen jouw adviezen geregeld voor levendige discussies. Je bent voor de één te direct,  voor de ander lekker no-nonsense

In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt

11 november 2022

16 november, Bibliotheek Alkmaar centrum

De bibliotheek gaat In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt, tevens klimaatburgemeester van Langedijk. Veel mensen zijn

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug