Deel

advertentie

Van peuters tot ijverige dames…

Column: Fernando Jonker

Van peuters tot ijverige dames…

Wat een week, wat een week… De maatregelen die Mark Rutte vorige week vrijdag bekend maakte waren natuurlijk de dag ervoor al gelekt. De horeca om 18:00 uur dicht, werd er gespeculeerd. Gelukkig bleek dit achteraf 20:00 uur te zijn. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom de maatregelen in het weekend in gaan. Op een zaterdag. Voor ons, de horeca, is dat niet ideaal, want voor zaterdag en zondag heb je vrijwel alle benodigdheden al ingekocht. Mark heeft de reserveringen na gebeld met de vraag of onze gasten misschien eerder wilden komen lunchen/ dineren. Iets dat nu geloof ik, massaal ‘dunch’ wordt genoemd. Heel fijn dat toch 80 procent daarmee instemde, waardoor we alsnog een redelijke bezetting hadden.

Ik moet eerlijk zeggen dat het nieuws mij niet meer erg raakte toen ik het hoorde. Deels omdat je al verwacht wat er gaat gebeuren, maar ook omdat we al meerdere keren hebben moeten schakelen. Dus nu ook weer. Van dinerrestaurant gaan we nu naar ‘dunch-restaurant’, van 16:00 tot 20:00 uur. Afgelopen weekend hebben we ervaren hoe dat is en het voelt best vreemd. Waar de avond normaal gesproken begint, eindigt nu je werkdag. Het is wennen, maar ik ben blij dat we kunnen blijven doen wat we leuk vinden. En blij dat onze gasten de moeite nemen om op deze andere tijd alsnog te komen.

Normaal gesproken zijn we op dinsdag gesloten, maar afgelopen dinsdag waren we open. Voor mijn voormalige chef Don. Het is al enige tijd geleden, maar ik heb een fijne tijd met hem in de keuken gehad. Don belde mij op of wij hem konden ontvangen met zijn personeel. Dinsdag en woensdag zijn eigenlijk heilig, omdat mijn dochters op deze dagen bij mij zijn. Dus ging ik in overleg met Mark, want voor Don wil ik we graag een uitzondering maken. Mark stemde ermee in, dus zo gezegd, zo gedaan.

Om toch te voorkomen dat mijn dochters alleen thuis zouden zitten, vroeg ik of ze het leuk vonden om ons te komen helpen en dat vonden ze. Ik voelde mij trots deze avond samen met mijn dochters te openen en wat we een hele leuke avond hebben gehad. Een aantal van de aanwezige kennen mijn dochters uit de tijd van La Locanda, waaronder mijn souschef uit die tijd: Jelle. Ik sprak Jelle even aan de bar en hij vertelde dat hij een fijn gevoel kreeg, toen hij naar mijn dochters keek en zag hoe ijverig ze meehielpen. Nu begrijp ik echt wat mensen bedoelen wanneer ze zeggen: ‘ik heb jou als baby nog in mijn armen gehad en kijk nu hoe groot je bent!’ Jelle heeft mijn dochters letterlijk zien opgroeien in de tijd van La Locanda. Hij herinnerde zich de meiden als kleine peuters op het aanrecht met de bakjes tiramisu die zij mochten uitlikken. ‘Zo mooi Fer, om dit zo van dichtbij te aanschouwen. Jij met je dochters koken voor ons’, het deed hem echt wat en ik ken Jelle wel een beetje, hij spreekt recht uit zijn hart.

Ik stuurde de meiden eerder naar huis laten en een uurtje later volgende ik zelf. Onderweg dacht ik aan de woorden van Jelle… Ik hoop dat de meiden het naar hun zin hebben gehad en niet het gevoel hebben dat ze hielpen omdat het moest. Thuis aangekomen zitten we even op de bank en zegt Dana: ‘Pap, ik vond het echt een leuke dag om zo te helpen in het restaurant’. Waarop Zoe zegt: ‘Ja, het was echt heel leuk’! Dan denk ik trots bij mijzelf: Van peuters op het aanrecht tot ijverige dames op de vloer…

Fernando Jonker

advertentie

Meer 'Columns':

We zijn gefrustreerd en zitten muurvast

26 november 2021

Column: Wills

Beste Wills: We zijn gefrustreerd en zitten muurvast. Al 3 jaar huren we een klein en te duur appartement. Over 5 maanden verwachten we ons eerste kind. Voor ons gevoel hebben we alles goed gedaan.

Positief nieuws!!!!

26 november 2021

Column: Milo Berlijn

Afgelopen zondag was het Wereld Hallo Dag. Deze dag is in het leven geroepen om duidelijk te maken dat problemen opgelost moeten worden door communicatie en niet door geweld. Het is de bedoeling dat iedereen tenminste 10 mensen begroet.

Kortzichtig en egoïstisch om je niet te laten vaccineren

19 november 2021

Column: Jos Swart

Zaterdagavond 13 november: fijn naar de feestavond van het Trompetterkorps Alkmaar in De Vest. Ware het niet dat de avond tevoren is afgekondigd dat de horeca om 20:00 uur ’s avonds dicht moet.

‘Ik ben nooit zo’n Don Juan geweest’

19 november 2021

Column: Wills

Best Wills: Ik ben alleen, sinds kort met pensioen en mountainbike vrijwel dagelijks in de duinen van Schoorl. Soms zie ik een vrouw met haar hond lopen en laatst, toen ik moest remmen voor de hond, kwamen we met elkaar in gesprek.

Rouwend op natte sokken

12 november 2021

Column: Micha de Groot

In alle vroegte fiets ik op een woensdagochtend langs het water van de Hoornsevaart naar het station. Een roodgloeiende ochtendzon beschilderd de hemel en strooit met goud over molens en water.

Laat je (om)scholen in aardig zijn

12 november 2021

Column: Milo Berlijn

Mijn horeca-carrière startte op mijn 16de als afwasser bij Claus Partyhouse. Ik was voor de 3de keer van school gestuurd en mijn vader vond het welletjes: ‘Aan het werk vriend’! Als puberende en zeer recalcitrante jongeman, gooide ik mijn kont tegen de krib en besloot het NIET leuk te vinden. Die houding hield ik precies 2 dagen vol.

ONTZETtend leuk

5 november 2021

Column: Peter Visser

Inmiddels zijn we weer een persconferentie en een groot aantal ziekenhuis opnames verder, maar toch kijk ik met plezier terug op 7 en 8 oktober. Het plezier en enthousiasme wat heb ik heb ervaren bij zowel gasten als medewerkers was enorm.

De maandag is van ons

5 november 2021

Column: Fernando Jonker

Tijdens het kijken naar de persconferentie van afgelopen dinsdag was ik door alle geruchten even bang dat de horeca om 18:00 uur haar deuren weer moest gaan sluiten… Hierdoor herinnerde ik mij een maandag in  coronatijd samen met mijn vriendin.

Ik weet het ook even niet meer…

29 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Op basis van de kenmerken opgesteld door de wetenschap en de reacties van de mensen om mij heen, ben ik een optimist!

Er hangt een druppel aan uw neus

29 oktober 2021

Column: Nikki Vrees

Het snotseizoen is weer in volle gang, wat soms betekent dat je gepasseerd wordt door iemand met een lange druppel aan de punt van zijn neus.

Susanne wereldberoemd, maar verguisd in Alkmaar

22 oktober 2021

Column: Frans Snel

Susanne uit Alkmaar is wereldberoemd. Het bronzen beeld van een licht voorovergebogen prostituee, met getuite lippen gereed om gezoend te worden, wordt echter verguisd in die Kaasstad. Daar zijn de puriteinse machthebbers haar liever kwijt dan rijk. Die bekrompen lieden hebben echter buiten Cor Ootes gerekend.

Jaloers op de hond van mijn vriendin

22 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin is gek op haar hond Bambi (12), die dag en nacht bij ons wil zijn. Bambi is alles voor haar, krijgt speciaal eten vanwege een nierziekte, gaat mee (lees: beperkt ons) op vakantie, mag op de bank en op bed liggen, kan niet lang alleen thuisblijven, kortom heeft het voor het zeggen in huis.

Dochters met gouden hartjes

22 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

De laatste keer dat ik met mijn dochters op vakantie ging is al weer heel wat jaartjes geleden. De intentie was er wel, maar gezien de coronaomstandigheden was het er nog niet van gekomen...

Notoire knuffelaar

15 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Een paar maanden geleden las ik een artikel van een psycholoog, die vertelde dat we de handdruk, de knuffel en de omhelzing in het post-corona tijdperk voorgoed achter ons zouden laten.

Een huisje dat om je heen zit

8 oktober 2021

Column: Micha de Groot

Nergens was ik zo thuis en op mijn plek als daar, in De Bergerhof. In die Alkmaarse woonwijk met splitlevelhuizen woonde ik van 1988-1998 en van 2008-2016. Amper 18 jaar was ik, toen Frank en ik er gingen samenwonen in de Boterbloemstraat 4.

Ik wil mijn vader terug!

8 oktober 2021

Column: Wills

Beste Gedumpte Dochter: Je begrijpt dat het niet alleen in jouw vermogen ligt dit probleem te fixen, maar ik neem de om m’n hoofd geknoopte shawls voor je af, dat je het probeert

Wat heeft corona jullie in positieve zin gebracht?

8 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

Ik weet nog dat Mark en ik spontaan kaartjes kochten voor Tino martin. Wat je daarvan vindt mag je natuurlijk zelf weten, maar het leek ons leuk. We stonden in Proeflokaal De Boom (onze lievelings buren) en hadden het erover dat Tino zou optreden.

Investeren in de toekomst

8 oktober 2021

Column: Kivilcim Pinar

Europa was afgelopen zomer een kaart vol natuurrampen: allesverzengende bosbranden in Spanje, Griekenland en Turkije, recordtemperaturen op Sicilië en overstromingen in Duitsland, België en Limburg.

Ontbijt en zuurkool

1 oktober 2021

Column: Saskia de Fouw

Op 8 oktober is Alkmaar op z'n best. Inwoners banjeren al vroeg door de stad, vaak met een mooie Alkmaar sjaal om hun hals gedrapeerd. Iedereen samen, als één beginnend met een heerlijk ontbijt.

‘Toch lastig dat ik al een zoontje heb’

1 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn nieuwe vriendin heeft het uitgemaakt omdat ze, zoals ze zelf zegt, het toch lastig vindt dat ik al een zoontje van 6 jaar heb.

Doe maar normaal, dan doe je al gastvrij genoeg!

1 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

De afgelopen 1,5 jaar werden we geconfronteerd met het nieuwe ‘normaal’. Oud -Minister Wiebes van Economische zaken (Wie kent hem nog) introduceerde de term ‘de anderhalve meter ’economie en Rutte, de Jong en van Dissel en tal van virologen gingen vol in de aanval om daar zo snel mogelijk weer afscheid van te nemen.

Vriendschap en vaccinatie

24 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren.

Inspiratie opdoen…

24 september 2021

Column: Fernando Jonker

Afgelopen maand waren we een weekje dicht. Vakantie. Daar waren we ook wel aan toe. De maand augustus stonden wij met zijn drieën en onze topafwassers te strijden. Dat ging super goed, maar heeft best wel wat energie gekost.

Affaire en schuldgevoel

17 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een (geheime) relatie gekregen met een getrouwde man. Onlangs heeft hij voor mij gekozen en is bij me ingetrokken. Op papier is hij nog getrouwd, want zijn vrouw wil hem niet meer zien of spreken zolang hij met mij is.

We zijn er bijna!

17 september 2021

Column: Milo Berlijn

Of ik het eens ben met de laatste besluiten van het kabinet, laat ik in het midden als dat mag. Enerzijds wil ik ook weer spontaan een pilsje drinken met mijn maten en ongegeneerd lallen en brallen, wil ik aanschuiven aan een gezellige tafel met bekende, wil ik mensen die ik niet ken een hand geven om mij voor te stellen, wil ik niet nadenken over mensen die akelig dichtbij komen en wil ik gewoon doen wat ik dagelijks op tv zie.

Voor iedereen die nog een beetje vakantie nodig heeft

17 september 2021

Column: Nikke Vrees

Laat de stilte tot je hart spreken en in ruil voor geduld krijg je de wonderen van de natuur te zien.

Een ballon, een ballon, een ballonnetje

17 september 2021

Column: Peter Visser

Als beginnend columnist, ga ik me waarschijnlijk op glad ijs begeven. Ik wil het namelijk over politiek hebben. Ga ik me uitlaten over de kleur?

Kermis, toestand tussen trance en terror

10 september 2021

Column: Micha de Groot

Onze Alkmaarse kermis werd door de coronamaatregelen vorig jaar danig in de kiem gesmoord. Aanvankelijk bleef het ook voor 2021 nog even onzeker, maar mocht de kermis weer op zijn schreden terugkeren naar onze stad. Dat leverde een luidkeels gejubel op.

Zomer in onze stad

3 september 2021

Column: Saskia de Fouw

Als de bomen weer groen worden en de temperatuur oploopt, is het aangenaam toeven in de mooie stad. Bootjes varen af en aan langs de Molen van Piet en de parken fleuren op door goed gehumeurde mensen in alle soorten en maten.

Ik geef mijn ex teveel ruimte

3 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben alweer ruim een jaar single, nadat mijn vriendin het onverwacht uitmaakte. Twee maanden geleden heb ik een vrouw ontmoet met wie het klikt en sindsdien hebben we het leuk samen.

Excuses, excuses, excuses

10 september 2021

Column: Fernando Jonker

‘Spreek ik met Fernando Jonker ‘? Ja, daar spreekt u mee. ‘Mijn naam is Lex Rietveld, hoe zou jij het vinden om koffie te gaan drinken en te praten over jouw toekomst’? Na een jaar Plaza Cinco werd het restaurant al verkocht, ik mocht er chef blijven, maar bedankte voor het aanbod.

Vroeger is nou niet

27 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Een jaar geleden zijn we verhuisd van Amsterdam-Centrum naar een dorp in de buurt van Alkmaar.

Er liggen (gezamenlijke) kansen!

27 augustus 2021

Column: Milo Berlijn

Voel je je ergens welkom, dan blijf je wat langer en kom je vaker nog eens terug. Je gaat een beetje van die plek houden en je deelt dit met je vrienden en kennissen. Het creëren van een warm welkomstgevoel gaat echter niet vanzelf.

Vol spetters en plezier

20 augustus 2021

Column: Nikki Vrees

Toen ik nog een kind was voelde ik me zo vrij en energiek, ik was altijd op avontuur of ontdekkingsreis. Vol fantasie en enthousiasme kon ik van alles iets leuks maken.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug