Vrouwen in de keuken
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 26 mei 2023
Beroepsopleidingen staan onder druk, steeds meer jongeren kiezen voor andere beroepen. Maar wat kun je trots zijn als je goed schilderwerk hebt afgeleverd of een deur hebt gemaakt als timmerman. De salariëring is er tegenwoordig ook naar. Ook in de horeca is het steeds moeilijker om vakbekwame medewerkers aan je te binden. In de eenvoudige eetgelegenheden zijn het vaak bijbanen, meestal naast een studie, vriendelijk zijn en correct afrekenen zijn de criteria bij een sollicitatie.
Toch zullen er altijd mensen zijn die zo gepassioneerd door een beroep raken dat ze internationale bekendheid hebben gekregen voor hun inzet en kennis. Naast bekende mannelijke koks met internationale erkenning zijn er ook “super” vrouwen die de pollepel, als een strijkstok op de stradivarius van Janine Jansen, bespelen.
Ik noem er een paar, laat ik beginnen met de minst jonge Chef, Nadia Santini in Canneto sull’Oglio , haar Dal Pescatore heeft sinds 1996 3 *** Michelin. Zij kwam als jonge vrouw in het familierestaurant waar eenvoudige schotels geserveerd werden, werd verliefd op de zoon van de eigenaar en kookte zich, als autodidact, tot een van de meest gerespecteerde chefs van Europa.
In Spanje hebben we Elena Arzak, van Restaurant Arzak in San Sebastian, waar zij met haar vader Juan Mari Arzak dit geweldige 3 *** restaurant runt. Zij is geen autodidact maar ging studeren in Luzern en ging vervolgens in de leer bij grote chefs zoals Trois Gros, Bras, Pierre Gagnaire voordat ze bij haar vader ging werken en de leiding van dit heerlijke restaurant overnam.
Natuurlijk mag Margo Reuten met haar Da Vinci in Maasbracht niet ontbreken, zij leerde de kneepjes van het vak bij Toine Hermsen, en bij de veel te vroeg overleden, Cas Spijkers.
Maar als Alkmariaan hebben wij Luella Molenaar, samen met Madelene van Zoelen runnen zij restaurant La Plume. Chef Luella deed de opleiding via school en het leerlingstelsel, werkte in Nederland o.a. bij de overleden Lucas Rive van de Bokkedoorns in Overveen, zij ging op stage bij Margot Janse in Zuid Afrika, een restaurant met internationale erkenning en bij Richard Ekkebus in Hongkong,2 ** Michelin.
In hun elegante smaakvolle restaurant kookt zij met de allerbeste producten op een creatieve manier maar met veel product- en vakkennis en met succes, want het is altijd vol en behoort tot de top van Alkmaar en omgeving.
Ik heb een aantal zelf bezocht en het waren ervaringen die mij mijn verdere leven bijblijven. De crux van dit verhaal is dat jonge mensen zich niet moeten laten leiden door hun omgeving, maar er voor moeten gaan als ze ergens in geloven om de hoogste berg naar zich toe te halen.
Gerard Walters