Wanhoopsdessert
Column: Fernando Jonker
Gepubliceerd: 30 september 2022
Gasten vragen mij wel eens hoe kom je op idee van nieuwe gerechten? Veel gerechten zijn al eens uitgevonden natuurlijk. Maar soms geef je je eigen twist eraan of je probeert iets en hoopt dat het lukt. Vaak ontstaan nieuwe combinaties ook uit wanhoop, omdat je gewoon eigenlijk niks anders om handen hebt.
Zo ook een avond in Fernando’s. Wij proberen bij Fernando’s altijd gerechten te serveren met verschillende structuren. Wat ik heel belangrijk vind, is een kraakje. Zowel voor, tussen, als hoofdgerecht, maar zeker ook dessert. Het is die avond heel druk en met name het zoete dessert wordt veel besteld. ( Bij Fernando’s is de enige keuze eigenlijk of je kaas, zoet of scropino wil als nagerecht).
En omdat de desserts heel hard gaan, komen we kletskoppen te kort. We serveren een dessert met witte chocola. Maar de kletskopjes zijn op. Maar ik wil wel een krokante bij het dessert. Wat ik zie liggen zijn Parmezaanse kaas tuilles die we hebben gemaakt voor het vegetarische menu voor de dag erop. De tuilles zijn er puur omdat we het vega gerecht moesten voorproeven voor de dag erna. Nu gaat het in mijn hoofd dus zo: oké, koekjes zijn op, wat nu? Geen paniek Fernando, wat hebben we wel? Parmezaanse kaas tuilles… Hmmm zout kaas koekje met witte chocola? Fuck it, ik probeer het gewoon. Zo gezegd, zo gedaan. Ik spuit wat witte chocolade mousse op een Parmezaanse kaas tuilles en stop het in mijn mond. Oe la la, dit is lekker!
Rutger, proef jij dit even. Rutger proeft en vind het ook heerlijk. Maar nu vraag ik Mark. Em eigenlijk heb ik het al besloten, maar ik wil Mark niet voor het blok zetten en laat ‘m ook witte chocolade mousse proeven met Parmezaanse kaastuille… Wow lekker man, zegt Mark. Wat is het? Ja, dit is dus koekje van Parmezaanse kaas en witte chocolade mousse. En ik ga de Parmezaanse kaas tuilles bij het dessert serveren. Haha, zegt Mark, dit meen je? Ik zeg ja. De andere koekjes zijn op. Ik ga dit niet naar tafel brengen zegt Mark. Maar Mark, je vond het net zelf lekker, dus het klopt wel. Fuck, dat is echt zo, ik haat je zegt Mark (in dit geval is het lief bedoeld haha). Mark legt uit hoe gasten reageerden toen hij aan tafel het hele witte chocolade dessert aan tafel uitlegde met de laatste zin, “ met koekjes van Parmezaanse kaas” eet smakelijk!
En met die laatste zin zie je gasten naar Mark kijken met een blik van “serieus? Je maakt geen grap?” Wanneer Mark de dessertbordjes van tafel haalt en vraagt of het lekker heeft gesmaakt, reageren gasten dolenthousiast. Fantastisch, koekjes van Parmezaanse kaas bij witte chocola hoe verzin je het! Nou, gewoon omdat de wanhoop nabij was… Het mooie van Mark is dat hij altijd feedback geeft. En nu ook. Ik haat je nog meer haha, grapt hij. Ze vinden het heerlijk…
Fernando Jonker