We hebben je nodig!!
Column: Milo Berlijn
Gepubliceerd: 1 april 2022
De horeca heeft het de afgelopen 2 jaar aardig voor de kiezen gehad. Corona zette een aardige streep door de wijn, menu, dranken en dessertkaart, de kaarsjes werden met regelmaat voor meerdere weken uitgeblazen en het koffieapparaat ging op stand-by of Out. Keukenlades bleven leeg, de deuren van de Rational ovens gesloten en het gas bleef lange tijd uit. Dat laatste was mogelijk een vooruitziende blik. En als de deur dan weer dicht moest dan werden de dozen weer volgeladen met bakjes met saus, voor- hoofd- en nagerecht en een compleet uitgewerkte receptuur. Er werden bakfietsen en scooters gekocht en geleend en alles werd binnen 45 minuten aan de deur gebracht. Soms kant en klaar maar ook aangeleverd met een opwarminstructie van een bekende chef of een keurig uitgetypte receptuur. Vergezeld met een lekker flesje wijn, een gezellig waxinelichtje en een romantische roos. Thuis UIT eten kreeg een compleet andere dimensie en we waren nog nooit zo verwend. Sterker nog; het werd een nieuwe belevings- en verdienmodel. Onze veerkracht was onbegrensd.
Corona problemen kennen we niet maar oplossingen wel! En zo schraapte we toch nog een beetje omzet bij elkaar want er zouden betere tijden volgen. En die zijn er… maar zijn dit nu echt betere tijden?
De afgelopen jaren liepen er 100.000 horecaianen over naar een andere bedrijfstak. Daar was men eerder thuis, hoefde je niet in de avond, het weekend of met Pasen en kerst te werken, waren de arbeidsomstandigheden beter en was het loon een stuk aantrekkelijker. En dus werd de horeca geconfronteerd met een ongelofelijk personeelstekort. De branche waar gezelligheid hoogtij viert, waar samenwerken een feestje is, waar je voor aanvang van je dienst kan genieten van een cappuccino of macchiato en waar je voor het diner zelf zalig kan eten werd geconfronteerd een tekort aan enthousiaste koks en medewerkers bediening. De branche waar je nog flinke fooien ontvangt, waar je leert om gastvrij te zijn en waar je de ‘menselijke’ basis van je carrière legt . De bedrijfstak waar je mensen blij maakt, waar je creatief kan zijn, waar je kan genieten van de muziek, de band of het bruidspaar wat net het Jawoord aan elkaar heeft gegeven terwijl jij geld verdient i.p.v. uitgeeft. De branche waarover je op een verjaardag trots talloze anekdotes en leuke wetenswaardigheden verteld. ‘Wist je dat het ijzertje op de champagne fles een Muselet heet’? En de branche waar je tussen 12 en 14 en 18 en 22 uur strijdt om de gast het zo goed mogelijk naar de zin te maken wat soms resulteert in ergernissen, geschreeuw, spanningen en een pittige non verbale uitbrander. Maar als dat doel gelukt is zijn we ongelofelijk trots en genieten we met zijn allen van een glas bier of wijn tot diep in de nacht.
Deze branche is op zoek naar nieuwe collega’s!! Ze zijn op zoek naar chefs, chef de parties, maîtres, chef en commis de rangs, baristas, sommeliers, bartenders om o.a. te ciseleren, larderen, sauteren, debrasseren, poleren, decanteren, placeren, op te schuimen maar vooral om gasten blij te maken!!!!
We hebben je nodig!!
Milo Berlijn
Trainer/eigenaar Trainmark – www.trainmark.nl