HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Wijn & Spijs van Anouk

Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

Wijn & Spijs van Anouk

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij. Ze waagden uiteindelijk nog één poging, er bleek er nog één te zitten in een wijk waar ze nog niet eerder waren geweest. ‘Quartieri Spagnoli’ een oude volkswijk in Napoli, letterlijk vertaald ´Spaanse Buurt´. Dit is een opkomende buurt die voorheen meer de status van sloppenwijk had. Volgens mijn dochter is het een paar tandjes erger dan Bos en Lommer in Amsterdam, waar ze woonachtig is. Ze vonden de pizzeria in een gerenoveerd gedeelte van de wijk met gezellige winkelstraatjes, ook hier stond weer een lange rij. Het was inmiddels al later in de middag en de honger sloeg toe, in de rij gaan staan was dus geen optie meer.

Via Google Maps gingen ze op zoek naar een andere pizzeria en kwamen ze via kleine straatjes met vervallen pandjes op een hoek een heel schattig wijnzaakje tegen. Ik had gevraagd of mijn dochter voor mij een fles rode wijn van het druivenras Aglianico of een witte wijn van het druivenras Greco di Tufo wilde meenemen. Dit zijn druivenrassen uit de regio Campania waarbinnen Napels zich bevindt. Er stonden drie kleine tafeltjes buiten, op één van die tafeltjes stond een bordje met pasta alle vongole. Er kwam een Italiaans mannetje van rond de 60 naar buiten en vroeg of ze wilden lunchen, ja natuurlijk wilden ze dat! Ze namen plaats aan één van de tafeltjes. Het was er zo smal dat ze tegenover elkaar tegen de muur aan moesten zitten. Het verkeer racete langs en voor je het wist werd je voor je sokken gereden. De setting voelde zo authentiek, precies waar ze van houdt en in haar woorden gezegd: ‘waar ze al haar hele leven naar op zoek is’.

Ze kregen vooraf een bord met mozzarella en tomaatjes. Ze kan net zo enthousiast over eten praten als ik en dit was zo ongeveer de lekkerste mozzarella en tomaatjes die ze ooit had gegeten. Ze kregen er wat brood bij en ook dit was naar haar mening het lekkerste brood ooit. Bij de vraag of ze pasta alle vongole wilden was het antwoord volmondig ‘Si Signore!’. Daarna zag ze hem continu telefoneren en vroeg ze zich af waarom. Vervolgens liep hij naar een pandje aan de overkant. Een oud vrouwtje takelde het eten in een emmer via het balkon van de bovenste verdieping naar beneden (bekijk hier het filmpje). Ze konden het letterlijk niet geloven, het was de leukste en grappigste ervaring ooit. Hij vertelde dat hij daar met zijn moeder woonde en dat ze daar kookt omdat er geen keuken in het restaurantje zelf zit… En je zult het onderhand begrijpen, het was de lekkerste pasta alle vongole die ze ooit heeft gegeten. Na het eten heeft ze in het winkeltje ook nog de mooiste (en duurste) fles rode wijn voor me uitgezocht van de Aglianico druif, de laatste die ze nog hadden!

Je begrijpt natuurlijk na dit prachtige en smakelijke verhaal dat ik pasta alle vongole met haar wilde maken. Vongole konden we nergens krijgen, dus hebben we het recept nagebootst met kokkels:

Pasta vongole/kokkels

Voor  4 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram spaghettini (de cecco)
  • 1 kilo kokkels
  • 15 gram peterselie – blad en steeltjes scheiden van elkaar
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 citroen – rasp de citroen voor de schil en snijd de citroen in vier parten
  • 4 grote scheuten zonnebloemolie
  • 10 cherrytomaatjes in vieren gesneden
  • 1 rode peper – zaadlijsten verwijderen en in stukjes gesneden
  • 50 gram rucola
  • 300 ml droge witte wijn

Bereiding:

1. Zet water op voor pasta (laag vuur) en kook volgens gebruiksaanwijzing al dente

2. Kokkels heel erg goed wassen, er zit veel zand in. Zorg dat het water helder is, dan zijn ze pas goed schoon. Daarna nog een keer wassen in zout water. Check de kokkels zoals mosselen, ze moeten dicht zijn. Als er één open is, even tikken op het aanrechtblad, blijft hij open dan wegdoen. Ook kapotte schelpen wegdoen.

3. Doe de zonnebloemolie, knoflook en rode peper bij elkaar in een kom en mix dit met een staafmixer.

4. Giet in een hete pan het olie mengsel tegelijk met de kokkels in de pan, voor 1 minuut. Voeg de wijn toe. Doe de deksel op de pan en schud met regelmaat 3 á 4 minuten tot ze opengaan. Voeg de tomaat en peterselie toe en meng het geheel. Als er na het bereiden dichte kokkels op je bord liggen, deze niet eten.

5. Giet de beetgare spaghetti af en doe de deze in een grote pan. Voeg de kokkels bij de spaghetti en meng dit goed door elkaar.

6. Leg op de borden een bedje van rucola en schep de pasta erop. Verdeel de citroenschil over de pasta met de peterselieblaadjes. Leg op ieder bord een part van de citroen.

Tip: Haal de kokkels of vongole bij Hoogland. Koop de vis niet op maandagen, in het weekend wordt er geen vis ingekocht en vanaf dinsdag is het weer verse vangst.

Eet smakelijk

Wijntip:

Een droge frisse witte wijn met mooie zuurgraad gaat goed met schelpdieren. Voor dit gerecht heb ik voor de Albariño druif gekozen. Deze druif komt vooral voor aan de westkust in het Spaanse Galicië. Albariño wijnen zijn over het algemeen frisse wijnen met een mooie zuurgraad. Wit fruit, citrus, bloemen en een zilte mineraliteit zijn de kenmerken voor albariño. Een prima wijn voor scheldieren zoals kokkels, mosselen en vongole.

Wij hebben er een Pazo Señorans Albariño bij gedronken. De smaak van deze wijn is opvallend vol maar door de fijne zuren en goede mineraliteit blijft de wijn een fris van karakter. De wijn heeft een mooie strogele kleur en in de neus heeft hij veel geuren van fruit zoals peer, perzik en grapefruit en een lange afdronk.

Voor meer wijntips, kijk op www.cavastore.nl.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wijn & Spijs van Anouk Wijn & Spijs van Anouk
advertentie

Meer 'Food & Wine':

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Mysterybox

8 maart 2024

Column: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een vriend

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?

1 maart 2024

Alle wijnen op een rijtje

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en

Ovenschotel met knolselderij, winterwortel en zalm

1 maart 2024

Recept van May Anema

Hoe makkelijk is het om een ovenschotel te maken waar je het liefst 2 dagen van kunt eten. In dit geval aten wij er eerst met 5 man van en de volgende dag nog met 2.  Ook lekker in combinatie

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Wild

22 december 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten

Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven! Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis

Gebakken gnocchi met paddenstoelen roomsaus en biefstuk

15 december 2023

Recept van May Anema

Het is bijna kerst! De weken ervoor is iedereen nog druk met kerstborrels, kerstcadeaus kopen, schoolkerstdiners, etentjes met vrienden en moet er nog een kerstdiner bedacht

Brouwerijen maken bierprijzen bekend

15 december 2023

Fust tot wel twintig euro duurder

De gemiddelde fustprijs van 50 liter pils gaat vanaf januari 2024 gemiddeld met 8,59 euro omhoog, wat neerkomt op een stijging van 5,1 procent. Dat blijkt uit een analyse van Misset Horeca

Steun de ‘goede’ boeren

15 december 2023

Column: Gerard Walters

Er is veel mis met ons dagelijks stukje vlees. Als ik lees op de site van Eyes on Animals is het ook echt nodig dat er wordt toegezien op o.a. het transport van dieren per vrachtauto, schip

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen

8 december 2023

Krokante buikspek op z'n best

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug