HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Wijn waar ik het warm van krijg

Column: Friso Stilma

Wijn waar ik het warm van krijg

Glühwein, daar krijg ik het op een bepaalde manier best warm van…

Wie heeft er in vredesnaam ooit bedacht om wijn op te warmen? Nicolaas Klei (bekende wijnschrijver) zei er ooit het volgende over:

Glühwein is iets van vroeger. Middeleeuwen vroeger. Toen konden ze prachtige kathedralen bouwen, maar van wijn hadden ze minder verstand. Er was ook wat mis met de wijn. ‘Weet je wat, we warmen het op, wat honing en kruiden erbij, vindt iedereen heerlijk’. Tsja…

Inderdaad bestond er in de middeleeuwen al zo’n soort drank, die Hipocras werd genoemd: een sterk gesuikerde wijn met honing. Men gebruikte ongeveer 200 gram (!) honing voor 3 liter wijn. Daarnaast werden er “koninklijke kruiden” toegevoegd, welke is niet altijd even duidelijk, maar kaneel en gember waren essentieel.

De tegenwoordige Glühwein is warme rode of witte wijn met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. In midden Europa veel gedronken rond de kerst. In Nederland kennen we dan weer de Bisschopswijn die veel rond de Sinterklaastijd wordt/werd gedronken. Dezelfde drank, met als enige verschil dat er specifiek sinaasappelschil wordt gebruikt.

Vooral op de Duitse Weihnachtsmarkten is, op voor mij onverklaarbare wijze, Glühwein nog altijd populair. Nou ja, onverklaarbaar. In Duitsland kom ik wel meer gekke wijn dingetjes tegen waar ik niet direct warm voor loop.

Bij een bezoek aan de Pfalz leerde ik de combinatie van Riesling met 7up kennen, of wat dacht je van Pinot Noir met cola?! Elders kunnen ze er ook wat van hoor. In Spanje mixen ze de Rioja ook met cola. Hebben ze er wel een leuke naam voor bedacht: Kalimotxo. Of wat dacht je van de Franse Surfer: Cognac aangelengd met tonic…

Warm krijg ik het niet, eerder de rillingen, van al dit soort toevoegingen aan het prachtige product wijn. Zijn dit nu slimme marketingtrucs om een breder publiek aan te spreken, of kan lage kwaliteit wijn op deze manier toch makkelijk van de hand gedaan worden? Waarschijnlijk beide.

Want, dat vooral de Duitsers zo fanatiek zijn met Glühwein en wijn mixjes (doen ze met bier trouwens ook), betekent niet dat er geen kwaliteitswijnen uit dit land komen. In mijn winkel merk ik toch dat klanten terughoudend reageren op Duitse wijn. Er heerst nog vaak ten onrechte het idee dat er alleen maar zoete witte wijn (in pakken, de welbekende Liebfraumilch) vandaan komt. 

Om het tegendeel te laten zien en proeven zijn Boris en Kerstin Kranz, van het gelijknamige wijnhuis uit Ilbesheim in de Pfalz, op zondag 27 november te gast in de winkel. Prachtige (droge) witte en rode wijnen (zonder cola) zullen de revue passeren. De pannen kunnen ook thuis blijven, want van deze mensen en hun wijnen krijg ik het vanzelf warm.

Wil je erbij zijn? Klik dan hier voor meer info en tickets voor deze en andere proeverijen met onze wijnmakers.

Zum Wohl en een fijn weekend!

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

1 december 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning

Pompoen hassleback met feta crumble 

1 december 2023

Recept van May Anema

Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…

24 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek

Ai, ai, wat nu?!

24 november 2023

Column: Gerard Walters

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk

Cabaret Noir

24 november 2023

Column: Sico de Moel

Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we

Tietenbier

24 november 2023

Column: Jack de Feyter

Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

17 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

17 november 2023

Recept van May Anema

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen

De eerste proefoogst is binnen

10 november 2023

Column: Sico de Moel

Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk

Mooie momenten

10 november 2023

Column: Gerard Walters

Wat leuk, een uitnodiging van het Gastronomisch Gilde om een workshop bij te wonen bij Koppert Cress in Monster . Onder het mom van: “Ga met ons mee op een Koppert Cress tour door

Gevulde flespompoen met parelcouscous en spinazie

3 november 2023

Recept van May Anema

Buiten is het echt herfstweer, binnen brand de haard. Straks lekker op de bank neerploffen met een bordje comfort food, eten waar je blij van wordt!

Welke wijn bij uiensoep?

3 november 2023

Ga je voor harmonie of contrast?

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend

Wild

27 oktober 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant

Help!

27 oktober 2023

Column: Gerard Walters

Ik schrik wakker met een bonzend hart. Neem even de tijd, loop naar de badkamer en neem een glas water. Wat was dat nou voor een rare gedachte? Iets met reclame over

Open lasagne met geroosterde pompoen en walnoot-salie pesto

20 oktober 2023

Recept van May Anema

Het is weer pompoenentijd! Naast dat je er een leuke decoratie voor Halloween van kunt maken, kun je ze ook eten! Er bestaan vele soorten en in dit recept heb

Het Klankdiner

20 oktober 2023

Beleef een reis door de zintuigen

Alkmaarders worden uitgenodigd aan tafel. Hier vindt de eerste reis door onze zintuigen, onze beleving, de wonderlijke wereld van onze eetgewoontes

10 tips voor het motiveren van horecapersoneel

20 oktober 2023

Hoe motiveer je op een simpele manier je team?

Het ideaalbeeld is een team medewerkers dat elke dag vol goede moed en met een brede glimlach op het gezicht aan het werk is. Geen enkele klus is te veel… Maar we zijn allemaal

Tafel Tien – samen eten is veel leuker

20 oktober 2023

Samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65

Eet je ‘s avonds vaak alleen? Saai hè? Schuif eens aan bij Tafel Tien, het samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65 jaar die vaak alleen eten

Culinaire tip van de week: Andijviestamppot met spekjes

13 oktober 2023

Herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het

‘Verrot gezond’

13 oktober 2023

Column: Gerard Walters

We leven snel, alles moest gisteren al klaar zijn en we willen niet met de trein of bus, dus is onze auto weer hét vervoermiddel. Ik hoorde vanochtend op de radio dat de speed

Zuurkool met een Spaanse twist

6 oktober 2023

Recept van May Anema

Komende dagen herdenken en vieren wij de victorie op de Spanjaarden in 1573 en de vrijheid waarin we leven: het Alkmaars Ontzet. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

6 oktober 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding. Dat het lang op het vuur moet staan klopt

Amusetour 90% uitverkocht!

6 oktober 2023

Er zijn nog een paar kaartjes over...

Wil je op zondag 15 oktober meewandelen in het heerlijke Alkmaar? Wacht dan niet te lang met het kopen van jouw kaartje! Deze tour is 90% uitverkocht.  Tijdens deze tour geniet je van

”Kijken”

29 september 2023

Column: Gerard Walters

Ik ben lid van een mannenclub waarvan de leden de 65 jaar al lang achter zich hebben gelaten. De meesten kijken terug op een lang werkzaam leven in zeer

Parijs

29 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij enkele weken in Parijs en hij gaat u vertellen hoe hij daar even de deur uitging voor een boodschap. Eerst naar de Monoprix voor soep, melk en koffie

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug