Deel

advertentie

Woningen, groen en parkeren bij onze stations

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Woningen, groen en parkeren bij onze stations

Ik schreef er eerder ook al over: de stationsgebieden gaan radicaal op de schop. Afgelopen week bespraken we in de commissie de zogeheten ‘ontwikkelbeelden’ voor de beide stations. Die ontwikkelbeelden geven een idee van hoe de omgeving er uit gaat zien, zonder al meteen alles heel precies vast te leggen. Daarmee is er nog volop ruimte voor inspraak op wat er precies gebouwd gaat worden, maar zetten we wel vast een ‘stip op de horizon’. Zo weet iedereen waar we naar toe werken.

Inspraak is namelijk wel belangrijk en zien we helaas nog niet altijd overal goed gaan. Juist bij dit soort ingrijpende veranderingen is het belangrijk dat de buurt hier vanaf het begin goed in meegenomen wordt en zich ook achter de ambities kan scharen. Als je samen weet waar je het voor doet, wordt het ook makkelijker praten over hoe je dat moet doen.

De twee voornaamste ambities die uit deze plannen spreken zijn woningbouw en vergroening van de omgeving. Door vlak bij de stations nieuwe woningen te bouwen (alles bij elkaar ca. 2.000) hebben de mensen die daar komen te wonen (naar verwachting ook een hoop jongeren zonder kinderen) minder snel een auto nodig. Wat weer goed is voor de leefbaarheid van de stad. En door veel nieuw groen toe te voegen en in verschillende hoogtes te bouwen, behoudt het gebied een vriendelijke uitstraling, ook als we er echt duidelijk een meer stedelijke omgeving van maken. Tegelijkertijd is vergroening essentieel voor het tegengaan van wateroverlast en hittestress. Problemen die nu al spelen, maar in de toekomst alleen maar meer voor zullen komen.

Een derde issue is verkeer. Er zullen altijd mensen met de auto naar het station blijven komen om daar de trein te pakken. Daarom moet er ook goed nagedacht worden over verkeersstromen en parkeergelegenheid. In de stad hangt dat heel erg samen met de algehele verkeersvisie en de ontsluiting van de nieuwe woningen langs het kanaal. In het ontwikkelbeeld wordt daar goed rekening mee gehouden door van de stationsstraat een fietsstraat te maken en auto’s en bussen zoveel mogelijk direct langs het spoor aan de noordzijde te leiden. Voor station Noord liggen er nog verschillende keuzes voor. De PvdA heeft daar een duidelijke voorkeur in, waarvan we hopen dat de rest van de raad zich er ook in kan vinden.

Dit is ons idee. Bouw één grote parkeergarage aan de zuidzijde van het station (de kant van de Hoornse Vaart zeg maar) waar iedereen die met de auto komt in kan parkeren. Dicht bij de ring, dus makkelijk bereikbaar en met ruimschoots voldoende plekken zodat je niet meer eindeloos hoeft te zoeken. Zo voorkom je dat mensen heen en weer rijden tussen verschillende parkeerplaatsen en haal je autoverkeer weg aan de kant waar de meeste mensen wonen: de noordzijde. De parkeerplaatsen daar (langs het spoor) zouden omgezet kunnen worden in groen. Of in woningen, zodat er elders meer ruimte voor groen blijft. Maar de enige parkeergelegenheid die je overhoudt is voor bewoners. En eventueel een paar invalidenparkeerplekken en een kiss&ride strook. Om te voorkomen dat mensen in de wijk gaan parkeren zou hier vergunninghoudersparkeren ingevoerd kunnen worden.

Meer groen, meer parkeerplaatsen, met minder verkeer en minder blik op straat. Dat klinkt als een uitstekend plan, toch? Zo houden we de stad leefbaar, ook als die groeit. We hopen dan ook van harte dat de rest van de raad zich in deze stip op de horizon kan vinden.

Gijsbert van Iterson Scholten

Raadslid PvdA Alkmaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Alkmaar bruist weer

20 mei 2022

Column: Ben Bijl

Aankomende week is de 8e editie van de Alkmaar City Run, een paar dagen later op 28 mei vindt de Alkmaarse grachten parade van Pride plaats en de week daar na, in het Pinksterweekend, de Kaeskoppenstad

Jaarrekening gemeente Alkmaar sluit 2021 positief af

20 mei 2022

De jaarrekening laat een positief resultaat zien van € 24 miljoen

De jaarrekening van de gemeente Alkmaar over 2021 laat een positief resultaat zien van € 24 miljoen. Bij alle beperkingen die Nederland in 2021 kende vanwege de coronapandemie zijn in Alkmaar op veel beleidsterreinen toch flinke stappen gezet, zoals op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, verduurzaming en klimaat.

Gay Pride Alkmaar – Vrijheid en gelijkheid, een feest om te mogen zijn wie je bent

13 mei 2022

Column: Katinka Kerssens

Op 28 mei varen wij eindelijk weer mee met de traditionele kleurrijke grachtenparade Alkmaar Pride. Na twee jaar een online Alkmaar Pride, mag het weer. Het thema van dit jaar ‘Free To Be…Equality’ zegt genoeg in deze tijd van oorlog en het gevoel van onveiligheid.

Oud-burgemeester Piet Bruinooge opent kaasmarkt

13 mei 2022

Piet Bruinooge was tussen 2007 en 2020 burgemeester van Alkmaar

Piet Bruinooge luidde op vrijdag 13 mei 2022 precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar.

Geef je grasmaaier een maand vrij

6 mei 2022

Column: Sarah Pesie

In mei is de natuur misschien wel op haar mooist. De bermen staan vol fluitenkruid, vergeet-me-nietjes, koolzaad en klaprozen. Grasvelden zijn bezaaid met madeliefjes, boterbloemen en paardenbloemen.

Let love rule tijdens de meivakantie!

6 mei 2022

Column: John van der Rhee

Ook de Alkmaarse politiek kent, ondanks hectische tijden, een meivakantie. Dat wil niet zeggen dat wij allemaal op vakantie gaan, maar wel dat er even twee weken geen vergaderingen zijn. En da's fijn, want alle raadsleden, ook ik, doen het raadswerk er in de avonduren gewoon "bij"

Koningsdag

29 april 2022

Column: Rob Haverlag

Het was een beetje fris maar dat belette ons niet om massaal de straat op te gaan om te struinen en te onderhandelen, om te entertainen en muziek te maken, om spelletjes te doen, kortom om een gezellige tijd met elkaar te hebben.

Zou de Alkmaarse kiezer het nog begrijpen? 

29 april 2022

Column: Victor Kloos

De grootste partij van Alkmaar is primair verantwoordelijk voor de totstandkoming van een nieuwe coalitie en een nieuw college van B en W. Dat is een goede Alkmaarse gewoonte die voor de verkiezingen opnieuw is bekrachtigd. 

Aan de slag voor Alkmaar!

22 april 2022

Column: Simone Meijnen

De afgelopen weken waren politiek gezien hectisch. Wij gingen na de verkiezingsoverwinning aan de slag met de formatie, maar zoals de meesten inmiddels wel weten, die is overgenomen door GroenLinks. Er is in de gemeenteraad door een meerderheid, die blijkbaar nog hecht

Dat verklaar en beloof ik

22 april 2022

Column: Mathijs de Boer

De verkiezingen liggen inmiddels alweer ruim een maand achter ons en de verkenning om te komen tot een nieuwe coalitie is inmiddels in volle gang. Dankzij een voor mij persoonlijk mooie verkiezingsuitslag,

Een nieuwe lente, een nieuw geluid?

15 april 2022

Column: Ralph Boots

Het gaat “ronduit slecht” met de Nederlandse natuur, concludeert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur in een rapport dat onlangs is aangeboden aan de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Natuur verdwijnt en verschraalt en de biodiversiteit en het bodemleven nemen in rap tempo af. De oorzaak daarvan?

Van schoolpleinen en speelkwartieren

15 april 2022

Column: John van der Rhee

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, moesten wij als Alkmaarse VVD’ers, na het feliciteren van D66, wel even slikken. In de verkiezingsuitslag gaan we terug van 6 naar 4 zetels, en dat doet best pijn. Immers, onze wethouder Pieter Dijkman heeft jaren financieel ons Alkmaar met kundige en vaste hand bestuurd,

Voortgang verkenning coalitievorming

8 april 2022

D66 gaat voor een brede coalitie

D66 heeft de afgelopen twee weken oriënterende gesprekken gevoerd met alle in de gemeenteraad gekozen fracties.  D66 heeft OPA, GroenLinks, BAS, VVD en Leefbaar Alkmaar uitgenodigd om verder te verkennen. Het uitgangspunt is daarbij te komen tot een brede coalitie

Sport(-beleid) in Alkmaar volgens Boran Bilbal

8 april 2022

Column: Boran Bilbal

Lokaal sportbeleid moet primair gericht zijn op een sportaanbod dat voor iedereen toegankelijk is en waar inwoners plezier aan beleven. We moeten als politiek de bevolking ondersteunen bij het verkrijgen van een gezondere leefstijl, want sportbeleid is pas effectief als inwoners meer kunnen en gaan sporten.

Koninklijk lintje voor Van de Ven en Ursem

1 april 2022

Koninklijke onderscheiding bij afscheid van raad

Anjo van de Ven en Ruud Ursem zijn onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beide OPA-fractieleden ontvingen hun lintje tijdens de laatste raadsvergadering van de periode 2018-2022. Ursem was sinds 2010 raadslid, Van de Ven

Wisseling van de wacht

1 april 2022

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

De verkiezingen zijn voorbij, de coalitieonderhandelingen moeten nog beginnen en dus is het rustig in de politiek. Deze week stond vooral in het teken van het afscheid van de oude raad en de installatie van de nieuwe raad. 15 van de 39 raadsleden namen dinsdag afscheid.

Alkmaarders, bedankt voor jullie stem!

25 maart 2022

Column: Simone Meijnen

Nu het besef van de prachtige verkiezingsuitslag begint in te dalen is het tijd om aan het werk te gaan! Om te beginnen bedank ik alle kiezers in Alkmaar voor het uitbrengen van jullie stem! Wij konden dat doen in alle vrijheid.

Een nieuwe raadsperiode: we zijn er klaar voor!

25 maart 2022

Column: Kivilcim Pinar

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week was Partij voor de Dieren Alkmaar goed voor 6 % van de stemmen. Een kleine stijging ten opzichte van vier jaar geleden, maar helaas niet genoeg voor die extra zetel. Toch zijn we blij met dit resultaat.

D66 de grootste in Alkmaar

17 maart 2022

Op de voet gevolgd door GroenLinks en OPA

Gisteravond is de voorlopige verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Alkmaar bekend gemaakt in de Grote Kerk. Die uitslag was op basis van een door de stembureaus doorgebelde sneltelling. OPA kwam uit die sneltelling als grootste naar voren, met een voorsprong van 0,1% op D66.

Project Overstaete van start

18 maart 2022

Bestemd voor 24 uurszrog voor ouderen

Op 11 maart bracht wethouder Elly Konijn-Vermaas samen met ontwikkelaar Hein Jong een bezoek aan de Kwakelkade voor het plan Overstaete. De omgevingsvergunning voor het eerste deel van het project Overstaete is verleend.

Subsidie verduurzaming Graft en De Rijp afgewezen

11 maart 2022

Gemeente vroeg 5,6 miljoen aan bij het RVO

De subsidie van 5,6 miljoen om de dorpen Graft en De Rijp te verduurzamen is afgewezen door de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO). Samen met 47 andere gemeenten vroeg Alkmaar de subsidie van Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aan.

Kiezen, een recht of een plicht?

11 maart 2022

Column: Gosse Postma

Komende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen, de inwoners van Alkmaar kunnen een keus maken uit een keur van partijen om hun belangen en ideeën te vertegenwoordigen.

Vluchtelingen

11 maart 2022

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Twee weken geleden werden we wakker in een andere wereld. Een oorlog in Europa, op nog geen twee dagen rijden. Een irrationele president die dreigende taal uitslaat en speculeert over inzet van kernwapens.

Gewoon voor Alkmaar

11 maart 2022

Column: Victor Kloos

De verkiezingen staan nu echt voor de deur en het blijkt dat steeds meer mensen overwegen om op een lokale partij te stemmen. Zo blijkt uit een onderzoek door Een Vandaag en Ipsos in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dat in totaal 47 procent van de kiezers zegt zeker of misschien op een lokale partij te stemmen.

Denk goed na over je stem op 16 maart!

4 maart 2022

Column: Simone Meijnen

De afgelopen week hebben wij zien gebeuren wat we in onze naarste dromen niet wilden. Er is oorlog in Europa en de gevolgen zijn verschrikkelijk! D66 Alkmaar vindt dat er altijd een plek moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking.

Oekraïne

4 maart 2022

Column: Rob Haverlag

Wie had dat een jaar geleden gedacht. Een grote oorlog in het oosten van Europa. Een conflict met als inzet een veilige buffer voor Rusland te creëren. Zo was het en zo zal het weer zijn, aldus de Russische leider.

We blijven knokken voor onze idealen

4 maart 2022

Column: Kitty van Dam

Onze eerste raadsperiode zit er bijna op. Een mooi moment om terug te blikken en stil te staan bij onze successen van de afgelopen vier jaar, waarin we hebben geknokt voor mensen, dieren en de natuur.

Toekomstgerichte verkiezingen vanuit HAL 25

4 maart 2022

‘Maak zichtbaar waar we het wél over eens zijn’

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart wordt er op zaterdagavond 5 maart een start gemaakt met de Toekomstverkiezing in Alkmaar.

Reservetellers gezocht

25 februari 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeente Alkmaar zoekt reservetellers voor 16 maart vanaf 20.45 uur in de stembureaus. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

Democratie, juist nu

25 februari 2022

Column: John van der Rhee

Het is oorlog in Oekraïne en in de tussentijd bereiden wij in Nederland onze gemeenteraadsverkiezingen voor. Terwijl Poetin, geholpen door collega-dictator Loekashenko, de fragiele democratie van Oekraïne om zeep wil helpen, lijken onze verkiezingen opeens een stuk minder relevant.

Nieuwe bestuurscultuur?

18 februari 2022

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Alleen nieuwe politici leiden tot een nieuwe bestuurscultuur, betoogt PvdA-raadslid (sinds 3 jaar) Gijsbert van Iterson Scholten.

Haagse partijen hebben niets op met gemeenteraadsverkiezingen

18 februari 2022

Column: Victor Kloos

Het lijkt er op dat de landelijke partijen mevrouw Kaag de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend hebben laten aftrappen.

Kom met een opknapplan voor de buitenspeeltuinen!

11 februari 2022

Column: Pien Jellema

Alkmaar moet een aantrekkelijke stad zijn om te wonen, te werken en te recreëren en in het bijzonder voor gezinnen. Voorzieningen voor kinderen en mogelijkheden om buiten te spelen zijn hierbij een must.

Wie bezit, die bepaalt!

11 februari 2022

Column: Kivilcim Pinar

Een van de indrukwekkendste boeken die ik onlangs heb gelezen is Hoe ik toch een huisjesmelker werd van Hans de Geus. Dat boek legt haarfijn uit wat de oorzaken van de huidige wooncrisis zijn én welke economische en maatschappelijke gevolgen ze hebben. Dat zijn er twee: het eerste is uiteraard dat de woningmarkt op slot zit door het dalende aanbod en de gekke prijzen. Het tweede is de groeiende ongelijkheid in de samenleving, die gebaseerd is op het bezit van vermogen. In dit geval het bezit van grond, een gebouw, of beide. Wonen is een grondrecht, maar wonen is inmiddels onbetaalbaar geworden. De torenhoge huizenprijzen maken het starters en jongeren onmogelijk een huis te kopen. Tenzij ze een beroep kunnen doen op ouders die bemiddeld genoeg zijn om een gift of lening te verstrekken. De pechvogels zijn aangewezen op hoge vrijesectorhuren die een steeds groter deel van hun vaak toch al onzekere inkomen opslokken. Over de oorzaak van de geëxplodeerde woningmarkt is inmiddels min of meer een consensus. De ellende begon in de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen de landelijke politiek ‘wonen’ ineens niet meer als een recht, maar als een product of dienst ging definiëren. Daarop volgden de afschaffing van het ministerie van VROM, de deregulering en liberalisering van woningverhuur en de beruchte verhuurdersheffing (die alleen door woningcorporaties wordt betaald en niet door mannen met rare, grote brilmonturen). In 2017 stond de toenmalige minister van Wonen vrolijk de pers te woord om te vertellen dat de woningmarkt ‘af’ was en draaide als een zonnetje. Tja… Is er nog hoop? Jazeker! We weten wat de oorzaak is en de remedie kennen we ook. Wat we nodig hebben om uit deze crisis te komen, is meer regie vanuit de overheid als een ‘partij zonder winstoogmerk’ en meer sturing naar de behoeften van onze samenleving. Niet alleen de centrale overheid heeft een rol hierin, maar juist ook de gemeenten. Zíj bepalen tenslotte het lokale woonbeleid en maken prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties. Met die gedachte diende Partij voor de Dieren tijdens de laatste raadsvergadering een amendement (wijziging) en een motie in om zo het gemeentelijk grond- en vastgoedbeleid beter af te stemmen. We zijn er namelijk van overtuigd dat de behoeften van de marktpartijen niet altijd overeenkomen met die van onze inwoners. Daarom moet ons gemeentebestuur de belangen en behoeftes van Alkmaarders met betrekking tot wonen beter beschermen. We hebben het college verzocht om een pas op de plaats te maken met het onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed. En we willen dat af te stoten gemeentelijke locaties en/of gebouwen waar mogelijk gebruikt gaan worden voor het ontwikkelen van betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen of het realiseren van kinderopvang. Gelukkig waren we de niet de enigen in de gemeenteraad die er zo over denken. Zowel het amendement als de motie zijn met ruime meerderheid aangenomen. Weer een stap dichter bij een maatschappelijk woonbeleid! Kivilcim Pinar, raadslid Partij voor de Dieren Alkmaar

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug