Zorgen om fietsers op Oudegracht

Er wordt gevreesd voor ongelukken

Zorgen om fietsers op Oudegracht

Bewoners van de Oudegracht zijn bezorgd over de verkeersveiligheid. Dit schrijven zij in een ondertekende brief aan het college en de raad. De herinrichting van de Laat zorgt ervoor dat fietsers in de toekomst een alternatieve route moeten vinden, onder andere via de Oudegracht.

Dagelijks rijden er zo’n 1.600 fietsers via de Laat, zo blijkt uit onderzoek. Deze zullen worden omgeleid via de Oudegracht, Nieuwlandersingel en Kanaalkade. Hierdoor zal de Oudegracht dagelijks ruimte moeten bieden aan 1.400 fietsers. Volgens de bewoners is er echter geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid hiervan.

Bij bewoners van de Oudegracht in Alkmaar zijn grote zorgen over de verkeersveiligheid: vanwege de plannen voor de Laat als voetgangersgebied moeten achthonderd fietsers via hun gracht worden omgeleid. Maar daar rijden al veel auto’s, zijn geen stoepen, spelen kinderen en letten toeristen tijdens een historische rondleiding niet op. De bewoners eisen beter onderzoek naar alternatieven.

In het onderzoek wordt gesproken over een stoep, maar die is er niet. Ook zouden auto’s, voetgangers en brommers niet meegenomen zijn in het huidige onderzoek. De breedte van de weg is berekend op 7,5 meter, maar deze valt in het echt veel smaller uit. De kruisingen op de gracht zijn momenteel al onoverzichtelijk. Volgens bewoners zijn de metingen gedaan op uitzonderlijk rustige momenten en daardoor niet realistisch.

Er wordt gesproken over het verbeteren van de verkeerssituatie, maar pas in 2024/2025. Dit is onacceptabel voor bewoners, die claimen dat er willens en wetens jarenlang een onveilige situatie wordt gecreëerd in hun woonwijk. Bewoners eisen een goede oplossingen en willen betrokken worden in dit proces. Er moet een passend alternatief op tafel liggen vóór de herinrichting van de Laat.


Foto: Alphenaar, M. / collectie Regionaal Archief Alkmaar