HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Zwitserse verrassing

Column: Friso Stilma

Zwitserse verrassing

De zus van mijn vrouw woont met haar man en kinderen al jaren in Zwitserland. Hierdoor komen wij regelmatig in dit prachtige Alpenland. Zo ook afgelopen weekend voor een minibreak en bezoek aan de familie. Mijn schoonzus had me er al op voorbereid dat er als wijnliefhebber wat te proeven zou zijn. Altijd leuk!

Zelf ben ik niet echt bekend met Zwitserse wijn, vaak drinken we heerlijke lokale bieren als we daar zijn. In mijn eigen assortiment heb ik het ook (nog) niet. In Nederland zie je het überhaupt weinig. Met 1500 producenten en een productie van zo’n 148 miljoen flessen per jaar, is het ook geen groot wijnland, maar zeker de moeite van het proberen waard.

De (witte) ‘wijn’ die op tafel kwam bleek gekocht op een middeleeuws festival en gemaakt volgens middeleeuws recept. Spannend… Het etiket gaf ons de naam “Salvia Officinalis”. Na kort onderzoek op google bleek dit de Latijnse naam voor Salie. Oei, een wijn waar kruiden aan zijn toegevoegd.

Na het proeven van deze troebele, dus ongeklaarde, kruidenwijn, waar ook nog iets van honing in te ontdekken viel, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “Wat vind jíj er van?” Daar hoefde ik eigenlijk (of gelukkig) al geen antwoord meer op te geven. Mijn schoonzus had haar glas, na een aantal slokken, al resoluut in de gootsteen gekieperd: “In eerste instantie gaat het wel, maar na een paar slokken heb je er genoeg van…”

Toch vond ik het een interessante drank, want deze zou namelijk heel goed gaan bij een lekker kaasplankje bijvoorbeeld. Maar gewoon even zo, was een brug te ver. Nader onderzoek leert dat in de middeleeuwen inderdaad veel wijn werd ‘verrijkt’ met allerhande kruiden, specerijen en honing. Klaarblijkelijk was dat de smaak van toen, en daar kunnen we niet over twisten…

Ook interessant: salie is een van de meest gekweekte geneeskrachtige en aromatische kruiden in Zwitserland. Salie wordt beschouwd als een waardevolle medicinale plant. het kruid wordt bijvoorbeeld gebruikt bij ontstoken keel en mondslijmvlies of bij spijsverteringsproblemen. De geneeskrachtige plant heeft ook een goed effect op verhoogde transpiratie. Salie heeft een erkende sterke genezende kracht. 

Wellicht was deze wijn in de middeleeuwen dus gewoon een medicijn! En met dit warme weer super handig bij overmatige transpiratie…

Dit soort middeleeuwse kruidenwijnen worden dus nog steeds gemaakt. Zoek maar eens naar Hypocras (of Hipocras) en Clareit. Naast flessen vind je, op de sites van bijvoorbeeld AH en smulweb, ook recepten om het zelf te maken.

Mag dit nu wijn heten? Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Dus, nee. En daar zijn mijn schoonzus en ik het roerend mee eens. Dit is een kruidige zoete Zwitserse verrassing waar vast liefhebbers voor zijn, maar het is geen wijn.

Overigens, bij die eerder genoemde 148 miljoen flessen, gaat het wel over het echte spul: vergist druivensap zonder toevoegingen. Probeer het eens uit, als je het kan vinden.

Proost en een fijn weekend!

 

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Zwitserse verrassing Zwitserse verrassing
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma met frambozendressing

25 augustus 2023

Recept van May Anema

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om

Culinaire tip van de week

18 augustus 2023

Simpel, betaalbaar en héél smakelijk: kaasfondue

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fondue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan… je hebt natuurlijk wel

De Bil

18 augustus 2023

Column: Gerard Walters

Je hebt ze in vele soorten en maten plat, rond, langwerpig, natuurlijk en gestileerd, kortom de diversiteit is enorm. Als vrouw of man voel je je gezegend of

Doe het zelf: Sex on the Beach

11 augustus 2023

Een absolute zomerklassieker

De meest dertien in een dozijn cocktail, maar daarom niet minder lekker! De Sex on the Beach is een fruitige zomercocktail met vodka, peachtree en

Pasta geroosterde tomaatjes met burrata en pesto

11 augustus 2023

Recept van May Anema

Nu het weer eindelijk weer zomerse kenmerken vertoont en al dan niet met vakantie in het verschiet denken we aan: PASTA. Heerlijk op een romantisch Italiaans terras

5x zonnig vegan met zomerse groente

4 augustus 2023

Lekkerder dan je denkt

Wat eten we de komende week? We gaan op de gezonde toer en zetten groenten op de eerste plaats. En voordat je het weet, eet je een hele week lekker en kleurrijk VEGAN. Dat

Eten verbindt

4 augustus 2023

Column: Gerard Walters

Ik had vorige week een afspraak met een stel vrienden om een rondje te golfen. Tussen Alkmaar en Schagen ligt onder andere Golfbaan “Dirkshorn” ''Rond 11 uur koffie

Culinaire tip van de week: mosselrecept met witte wijn!

28 juli 2023

Het mosselseizoen is weer geopend...

Genieten van een heerlijke mosselmaaltijd: gegarandeerd succes met dit eenvoudige mosselrecept met witte wijn. Het recept is voor 2 personen. Bereidingsduur inclusief schoonmaken ca. 20 minuten

Oude liefde

28 juli 2023

Column: Jack de Feyter

Voor de aller-allerlaatste keer gaan we in dit ‘stukkie’ terug naar de Minervois, waar hij toen woonde, en bezochten hij en zijn toenmalige vriendin een Franse kennis

Dus jij denkt wat van wijn te weten?

21 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Griekse kikkererwten salade

21 juli 2023

Recept van May Anema

Het is zomer, dus we gaan massaal op vakantie. Naar Griekenland? Misschien. Daar kan je genieten van een heerlijke Griekse salade. En dan is het natuurlijk de truc

Stel je voor…

21 juli 2023

Column: Friso Stilma

Al toerend door het prachtige Toscaanse landschap, houd je met je gehuurde Vespa halt bij een idyllisch terrasje. In de schaduw van een aantal reusachtige

Op de racefiets naar Nijkerk

21 juli 2023

Column: Gerard Walters

Dinsdag 11 juli was het zover, racefiets goed nagekeken, netjes gepoetst en strak in het wielerpak vanuit Alkmaar naar Castricum. Verzamelen bij het huis van Hilde

Zelf Pina Colada maken

14 juli 2023

Heerlijk voor een zwoele namiddag

De Pina Colada is een tropische cocktail die je maakt met rum, ananassap en kokosmelk. Heerlijke zomercocktail waarmee je de tropen in huis haalt!

Culinaire tip van de week: bouillabaisse

14 juli 2023

Vroeger een teken van armoede, nu een culinair hoogstandje

Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord

Ratatouille met halloumi

7 juli 2023

Recept van May Anema

Dit van oorsprong Provençaalse stoofgerecht kun je zowel koud als warm eten, bij voorkeur met een stuk boerenbrood. In deze variant heb ik halloumi toegevoegd

De Nederlandse keuken

7 juli 2023

Column: Gerard Walters

Wauw! Je komt terug van een heerlijke vakantie in Italië en dan ligt daar zomaar een uitnodiging om naar ‘s-Hertogenbosch te komen. Locatie? Het ROC Koninklijk

Brouwerij STOKED! gaat landelijk

30 juni 2023

STOKED! is brouwerij van de maand juli bij de Alliantie van biertapperijen

Brouwerij STOKED! uit Bergen is brouwerij van de maand juli bij de Alliantie van biertapperijen. Dit betekent dat hun bieren bij meer dan dertig aangesloten cafés

Proeflokaal De Boom presenteert het eigen Boombier

30 juni 2023

Ode aan Alkmaarse brouwhistorie

Ons eigen bier ziet het levenslicht. Op donderdag 29 juni presenteren we, in Proeflokaal De Boom, het Boombier. Tussen 18:00 en 20:00 uur presenteren

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello

Music Dinner Rotary Alkmaar Bergen brengt 42.000 euro op

30 juni 2023

Tijdens de avond was er een ludieke loterij en een korte veiling

Op 13 april 2023 heeft Rotary Alkmaar-Bergen opnieuw een fantastisch Music Dinner beleefd in de Grote Kerk in Alkmaar. Chefkok Jonathan Zandbergen

Welk speciaalbier kun je het best drinken tijdens een hittegolf?

9 juni 2023

Bieren met een laag alcoholpercentage en veel smaak

Alcoholische versnaperingen smaken opperbest als het heet is, maar al die speciaalbieren stijgen nogal snel naar het hoofd. Van bier met een hoog alcoholpercentage

Vakantie

9 juni 2023

Column: Gerard Walters

We zijn voor het 9e jaar in Italië, door corona zijn we er 2 jaar niet geweest maar ontdekken dat het nog steeds een land van lekker eten en sociaal zijn is. Het is

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

2 juni 2023

Culinaire tip van de week

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland

Veldsla met groene asperges

2 juni 2023

Recept van May Anema

Het salade seizoen begint weer en laat ik nou dol zijn op salades!  Ik geniet het meest als ze mij nog kunnen verrassen. En dit is er zo één! 

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug