100ste verjaardag!

Johanna Maria Alida Kruijssen

100ste verjaardag!

Johanna Maria Alida Kruijssen in Alkmaar geboren op 16 augustus 1922 als eerste dochter van Arnoldus Kruijssen en Maartje Kruijssen-Mijlhoff. Hierna nog 1 zus en 2 broers. Haar moeder is overleden in 1928 op 33 jarige leeftijd. Een paar jaar later hertrouwt haar vader en komt er nog 1 broer bij.

In de banketbakkerij (Payglop 2) van haar vader wordt al vanaf jonge leeftijd meegewerkt. Na de oorlog besluit An dat haar passie elders ligt en volgt een opleiding tot kleuterjuf. Als in 1952 de banketbakkerij wordt verkocht, verhuist ze niet mee met haar ouders naar Heiloo, maar huurt een kamer in de Rembrandtstraat. Haar eerste aanstelling als kleuterjuf is in Heerhugowaard waar ze als jonge leerkracht voor een klas met 65 leerlingen staat.

Eind jaren 50 krijgt ze een aanstelling op de Jozefschool aan de Oudegracht in Alkmaar, waar ze meer dan 25 jaar voor de klas zal staan. Van haar kamer verhuist ze naar een etage aan Verdronkenoord in Alkmaar. Ook als leidster van de plaatselijke gidsen heeft ze vele jaren met de Alkmaarse kinderen gewerkt.

In 1968 volgt de verhuizing naar de van Ostadelaan waar ze tot maart 2021 heeft gewoond. Als juf op de Jozefschool is ze erg geliefd en nog regelmatig kwam ze in de stad oud-leerlingen tegen die haar herkenden en een praatje met haar maakten. Al haar schoolfoto’s heeft ze aan het gemeentearchief van Alkmaar nagelaten. Op 62-jarige leeftijd is zij met vervroegd pensioen gegaan. De kleuterschool werd basisschool en dat bracht zoveel veranderingen met zich mee, dat dit besluit werd genomen. Ze had hier veel moeite mee en vond zichzelf nog veel te jong om niets te doen.

Ze besloot dan ook om een opleiding tot yogalerares te volgen. Een intensieve opleiding die ze met succes heeft gevolgd en jarenlang heeft zij bij haar thuis yogalessen gegeven aan een klein clubje dames. Ook is ze bridgeles gaan nemen en heeft tot haar 96ste in clubverband gespeeld. Geen
pensionering achter de geraniums dus, maar nog een zeer actief leven. Ze heeft ook veel gereisd, meestal in Europa, maar ook op bezoek bij haar broer in Canada.

Een auto heeft ze nooit gehad, iedere dag lopen en fietsen. Na een heupoperatie is de fiets in de schuur blijven staan, maar lopen deed ze iedere dag. Door weer en wind, boodschappen doen, in beweging blijven. Iedere ochtend nog steeds haar yoga-oefeningen. In de loop der jaren ging ze fysiek wel achteruit maar ze bleef zelfstandig. Pas in maart 2021 op 98-jarige leeftijd moest de overstap naar het verzorgingshuis worden gemaakt.

Ze woont in Zorgcentrum Agnes in Egmond aan Zee met prachtig uitzicht op de duinen. Er wordt goed voor haar gezorgd en op dinsdag 16 augustus hoopt ze hier haar 100ste verjaardag te vieren, met het voornemen om er nog een aantal te laten volgen.


Wil jij iemand verrassen en nomineren voor Kaaskop van de week? Of ben je zelf een leuke Kaaskop? Stuur een mailtje, inclusief omschrijving en foto, naar [email protected] of bel de redactie op: 06-37354007