Actualiteiten vormgegeven in ‘tijdsbeelden’

Door Pauline Bakker

Actualiteiten vormgegeven in ‘tijdsbeelden’

‘Gender’

Hout, metaal, stof, verf, keramiek, epoxy.

Tijdsbeelden van Pauline

De coronacrisis is en was een bijzondere periode. Het leverde voor sommigen ook tijd en inspiratie op. Zo ontstond het nieuwe werk van Pauline Bakker. Pauline is bekend om haar verstilde, suggestieve schilderijen en projecten zoals onder andere het historisch lichtpad (Walk of History) op de Langestraat in Alkmaar en het drieluik in de Grote Sint Laurenskerk.

Het werk dat zij tijdens de coronacrisis maakte, heeft weliswaar haar handschrift behouden maar is toch totaal anders: driedimensionaal en gestileerd. Zij maakte een reeks cartoonachtige composities met als centrale figuur ‘Pietjo’.
In het verlengde van deze gestileerde 3D composities schiep zij ook een unieke serie ‘Tijdsbeelden’. Deze tijdsbeelden zijn volledig gebaseerd op de actualiteit en gemaakt met – voor haar – totaal andere materialen en technieken. De tijdsbeelden geven expressie aan nieuwsfeiten. Een belangrijke functie van kunst, naast schoonheid, is immers het verbeelden van een gevoel of een sfeer die niet in woorden is te vatten. Nu meer dan ooit: het beeld achter de woorden! Werk van Pauline Bakker is te zien op www.paulinebakker.nl.

Tijdsbeeld: “De wijze waarop een historische periode zich vertoont in het samenstel van haar kenmerkende elementen zoals gebeurtenissen, toestanden, denkwijzen, zeden en gewoonten, normen, waarden, gebruiken enz.”