Alkmaar blijft…

Column: ikWik

Alkmaar blijft…

Een bruisende prachtstad! Want er staat het nodige op het programma om op een bijzonder prettige manier de zomer door te gaan brengen. Maar soms is er ook sprake van een bepaalde mate van verloedering. Wanneer panden worden verbouwd tot appartementen en omwonenden gaan klagen over het feit dat men van 0 buren opeens wordt geconfronteerd dat hier op termijn 16 buren zichtbaar gaan worden. Of dat her en der geplaatste fietsen ervoor zorgen dat mensen met hulpmiddelen gedwongen worden zich op de rijbaan te gaan begeven, de trottoirtegels schots en scheef zijn komen te liggen en de kans op een valpartij groot is. Of dat men klaagt over het feit dat de groenvoorziening in Alkmaar het zicht kan gaan belemmeren.  Maar dat neemt niet weg dat er deze zomer volop reuring in de stad te beleven valt. Van tentoonstellingen en exposities tot meerdaagse evenementen. En dan doe ik een willekeurige greep uit het aanbod.

De Bergense School en de tentoonstelling omtrent Lucebert, die ook voor de nodige ophef heeft gezorgd. Allemaal Alkmaar, waarbij het Stedelijk museum als gastheer/ gastvrouw zorg gaat dragen. De Grote Sint Laurenskerk en de Kunstuitleen Alkmaar die zich met licht gaan bemoeien.  Koningsdag en bevrijdingsfestival en niet veel later de Alkmaar ‘city run by night.’ Stadsronde in de nacht zou ook een omschrijving kunnen zijn… Dat bekt echter niet zo lekker. Oudorp in de ban van Kunst & Cultuur. Of wat te denken van de Koningsnacht, gelijk ook Den Haag ook zo’n Koninginnenach’ heeft gekend. De Hortus Alkmaar welke er zorg voor draagt dat al 12,5 jaar sprake is van een groene oase op een bedrijventerrein. Alkmaar sport viert haar 10e verjaardag en als klap op de vuurpijl wordt ook het Zwembad Hoornse Vaart compleet vernieuwd . Waarschijnlijk omdat de pleisters niet meer voorradig zijn.

De wandel4daagse van Alkmaar, de Ronde van Noord-Holland, de Ronde van de West-Friese Omringdijk, de Haring en Hennep route in het Land van Leeghwater, het Karavaan festival en Yes in my Backyard en mogelijk op termijn Trijn in het Victoriepark. De ontwikkeling van culinaire hotspots in Alkmaar, Culinair Plaza in de Hout dan wel gezellig varen in Alkmaar. En niet te vergeten: Kaeskoppenstad, wat haar 15-jarig jubileum gaat vieren. Of gewoonweg een wandeling gaan maken om Alkmaar op een andere manier te gaan ontdekken. Speuren in een schilderij en genieten van Kaasmarkt orgelconcerten. He, he, daar is’ie dan! De Kaasmarkt, het Kaasmuseum, het Biermuseum gelegen aan een plein dat zich uitstekend leent voor een hapje en een drankje. Maar kijk niet vreemd op wanneer de rekening wordt gepresenteerd. Dat alles duurder is geworden is een feit, maar wanneer de zon schijnt is dat gratis meegenomen. Zorg er dan wel weer voor dat je je goed insmeert, een zonnehoed draagt want ook de zon heeft vaak een kwade invloed op je huid.

En naar het strand? Kleren, smeren en weren.

ikWik