De maatschappij gaat naar de klote

Column: Guus

De maatschappij gaat naar de klote

De jeugd van tegenwoordig laat zich niet meer zien op Facebook. Maar voor eenieder die wat ouder is dan dat… Die leest wat de gemiddelde, Facebookende Nederlander denkt over elk onderwerp mogelijk. Het kan bijna een ziek verslavende werking hebben om op te gaan in de reacties en daar wat van te vinden. En daar vind ik dan weer wat van.

Want er hoeft maar één incident te zijn en de vurige Nederlander barst los. ‘’In mijn tijd waren kinderen goed opgevoed’’, ‘’ Waar gaat het heen met de samenleving’’, ‘’De maatschappij is naar de klote’’ en de klassieker: ‘’de jeugd van tegenwoordig heeft geen respect’’. Dit zijn doorgaans reacties op geweldsincidenten. U kent het wel, messentrekkerij, overvallen, straatgeweld. Dat kenmerkt de jongeren in de samenleving nu, toch?

Of is dit verschijnsel tijdloos? Waren er vroeger al gewelddadige personen die gewapende overvallen pleegden, jong en oud. Voor diegenen die mij nu al kwijt zijn, zal ik even uitleggen wat ik bedoel. Geweld is van alle tijden. Echter, heeft de digitalisering van de samenleving ervoor gezorgd dat we van elk incident op de hoogte zijn. Zeg nu eerlijk; als er 20 jaar geleden iets gebeurde in Schubbekutteveen had je daar geen weet van. Nu, door sociale media, is iedere ‘eikel’ in beeld. Geen wonder dat het lijkt of de criminaliteit stijgt, het lijkt wel overal!

‘Verharding van de samenleving’ is ook een leuke. Wat bedoelt men daar eigenlijk mee? Hoewel ik er een redelijk idee bij heb, is het toch heel erg vaag. Ieder voor zich en god voor ons allen, zo komt het een beetje over. Is dat nieuw? Dat mensen voor zichzelf en hun eigen toekomst kiezen? Dat lijkt mij niet. Minder gemeenschapszin en sociale controle, ja ongetwijfeld. De eeuwen dat de kerk en de gemeenschap alles bepaalden waren veel beter! Behalve als je afweek, dan was het leven minder amusant. Maar goed, stokoude oma Gertruide werd wel op tijd in huis genomen bij familie.

Hetzelfde geldt voor conflicten in het buitenland. Gaat de hele wereld ten onder aan geweld? Of is dit een ‘tale as old as time’? Wat mij betreft het laatste. Besef je je wel dat de hele wereldgeschiedenis doorspekt is van geweld? Dat we nu in een relatief rustige tijd leven? Het Midden Oosten, ja, dat is een echt hoofdpijndossier. De burgers daar maken hetzelfde door als wij een paar eeuwen geleden. Maar nee, schorem is het!

Ik moet bijna om mijzelf lachen, met mijn eeuwige stokpaardje; relativeren en niet zomaar oordelen. En toch blijf ik er aan vasthangen. De maatschappij is precies dat; de maatschappij. Hij of zij is níet naar de klote. Het is zoals het altijd geweest is; een maatschappij. Tumultueus, maar ook divers en complex. Wat verwacht je dan van een maatschappij?

Guus