Dier & Natuur

Pluktuin van Geesje

Dier & Natuur

Wie de laatste column van Sarah Pesie ‘Paradijs op de tocht‘ heeft gelezen, weet dat het voortbestaan van een prachtig Alkmaars initiatief aan een zijden draadje hangt. Maar voor wie dol is op bloemetjes, beestjes en de rust van de natuur: we kunnen nog. We zijn dit seizoen welkom om te komen plukken en genieten bij Pluktuin van Geesje!

Over de Pluktuin van Geesje
De pluktuin bevindt zich aan de noordrand van het recreatiegebied Geestmerambacht waar we als kinderen recreëerden, vlakbij de stad Alkmaar waar we allebei zijn opgegroeid. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit. Tussen de bomenrijen worden groenten, bloemen en voedergewassen verbouwd. Het houden van schapen en varkens, en in de toekomst dubbeldoelkippen, draagt bij aan het sluiten van de kringlopen. Met ons open karakter in de vorm van een pluktuin is iedereen welkom om onbespoten producten te komen plukken en als de kippen er zijn, eieren te rapen. Alle producten van het bedrijf zijn bestemd voor de rechtstreekse afzet.

Hoe werkt het?

Bij de kassa vlakbij de ingang kun je een bakje of een zakje pakken. Wat je geplukt hebt laat je wegen bij de kassa. Sommige producten gaan per stuk. Je kunt bij ons alleen pinnen.

Boomgaard
We hebben gekozen voor veel verschillende soorten fruit en fruitrassen om zo een gevarieerd aanbod te creëren met een lange oogstperiode voor de rechtstreekse afzet. Dit zorgt ook voor minder kans op ziektes en plagen en risicospreiding wanneer een teelt mislukt of weinig oplevert. Door de manier van telen en diversiteit in aanplant telen wij onbespoten fruit. De soorten fruit en noten die we aangeplant hebben zijn: appels, peren, pruimen, hazelaars en walnoten.

Kleinfruit
De soorten kleinfruit die we telen zijn: frambozen, bramen, rode bessen, witte bessen, honingbessen, kruisbessen, zwarte bessen, braambozen en Japanse wijnbessen.

Bloemen en groenten
Er zijn bloemen en groenten gezaaid en geplant waardoor er deze zomer lekkers en moois te plukken is. Rucola, bosui en knoflook, diverse bonen en erwten, pompoen, patisson, courgette en aardbei.
Ook kun je zelf boeketten samenstellen met dahlia’s, zonnebloemen en andere snijbloemen.

Windsingel
Rondom het bedrijf dient de windsingel als beschutting voor de boomgaard en de dieren. We hebben gekozen voor het aanplanten van gewassen die oogstbaar zijn, zo krijgt deze een dubbele functie. Ook zorgt de windsingel voor meer biodiversiteit op het bedrijf door nestgelegenheid te bieden aan vogels en de langdurige bloei met bijbehorend stuifmeel en nectar voor insecten. De windsingel bestaat uit: vlier, gele kornoelje, meidoorn, lijsterbes, vuilboom, mispel, kweepeer, olijfwilg, bottelroos, krentenboompje, linde, tamme kastanje, inlandse vogelkers, appelbes, jostabes en fazantenbes.

Klik hier voor meer info.