Een (s)taartje eten?

Column: ikWik

Een (s)taartje eten?

Het zijn vaak gemoederen die verhit zijn. En waar in de regel niet direct water voor handen is. Of spuitwater om de zaak te koelen. Want niet iedereen houdt ervan om door dezelfde deur naar binnen te treden. Ze kunnen er wat van. Die raadsleden van Alkmaar. Eerst in het gezicht van de ander, maar nu door het stiekem te gaan doen. Wat? Met modder blijven gooien.

Niet dat ze een hekel aan elkaar hebben, tenslotte hebben beiden voor de politiek gekozen, maar om nou te zeggen dat het vrienden zijn, ze hebben meer weg van vreemden. Victor en Maaike, om maar eens wat namen te noemen. Maaike heeft er wat moeite mee dat de fractievoorzitter van OPA het bed deelt met een wethouder van OPA. Geliefden zowaar en wat er onder de lakens wordt besproken, daar zal het niet altijd gaan om dagelijkse dingen. Wie vandaag de boodschappen doet, de was in de droger en de zorg draagt dat de lakens en weer blankend uit gaan komen.

Zij (Maaike dus) stelt ‘dat je de schijn van vertrouwelijke informatie behoort tegen te gaan.’ Waarop Victor naar voren brengt dat ‘ze (Victor en Anjo) juridisch niets verkeerds doen.’ Neen, juridisch misschien niet, maar er is ook nog zoiets als een moreel kompas. Maar ook dat vertoont de neiging om met alle winden mee te blijven draaien. En ook Simone Meijnen laat van zich horen, zij benadrukt al de hele week de wens voor respect. En ook dat begint steeds meer op een hol woord te
lijken. Ook Maya Bolte weet nog steeds van wanten. De ijspegels hangen aan haar lippen als zij stelt dat ‘juist D66 in anderhalf jaar tijd acht prima functionerende wethouders respectloos heeft weggestuurd. Met ragfijn, vilein spel dat deze coalitie tot stand is gekomen.’ Duidelijk de leden van de ’tegenpartij’ dan wel de oppositiecoalitie.

Maar het kan nog subtieler. Kivilcim Pinar van de Partij voor de Dieren blaast vrolijk mee in dit blaasorkest. Hij deelt zowaar ‘complimenten’ uit. Noemt de beestjes bij de naam, en slaat een brug naar het verleden. Cristiaan Peetoom zit er namens de VVD, BAS wethouder Jasper Niewenhuizen en Arie Epskamp van SPA waren ooit VVD’ers. Je zou haast denken dat er sprake is van incestieuze zaken.

Iets van Broederliefde en Zustermoord. Maar ook dat is niet gepast. Want ook de huidige coalitie komt nog aan het woord. ‘Vaak spelen emoties een rol in plaats van afspraken. Dan gaat het fout.’ En dat komt dan weer op het conto van Ben Bijl. Hij was de man die de stekker eruit trok. Hij liet het geheel duidelijk vallen. Hij vond dat de vorige coalitie te ambitieus was. Waarbij de leden van die coalitie juist vinden dat Bijl zich niet aan de afspraken hield en de coalitie heeft verraden.

De bal is rond, de raad ongezond, de burgers staan in de kou, hoewel er mogelijk sprake is van een wollen deken. Beschikbaar gesteld door Victor en Anjo!

ikWik