Gezondheid

7 slimme tips bij hoesten

Gezondheid

1. Zorg dat er voldoende frisse lucht in huis is en zet ’s nachts een raam open in de slaapkamer. Stof kan de hoestprikkel erger maken, dus probeer het huis zo stofvrij mogelijk te houden. Vermijd slecht geventileerde en rokerige ruimtes.

2. Als vastzittend slijm niet wil loskomen, kan het helpen om te stomen boven een kom met heet water. Voeg er liever geen menthol of eucalyptus aan toe: deze middelen kunnen de slijmvliezen juist irriteren. Soms helpt iets warms drinken ook om het slijm los te maken.

3. Probeer je keel zo min mogelijk te schrapen. Dat belast je stembanden meer dan hoesten. Bij keelschrapen komen de stembanden met veel kracht tegen elkaar aan en dit kan de slijmvliezen irriteren. Er ontstaat een schrale keel die weer kan zorgen voor een hoestprikkel. Zo houd je de hoestklachten in stand.

4. Als je rookt, stop daar dan mee. Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, het is ook een echte hoestprikkel.

5. Sommige hoest ontstaat door een verstopte neus. Een neusspoeling met zout water helpt om de neusholten open en schoon te houden. Het houdt ook de slijmvliezen vochtig en kan zo hoestklachten verminderen.

6. Bij een pijnlijke keel helpt het vaak om iets kouds te drinken. Voelt de keel schraal, dan kan iets warms drinken prettig zijn. Ook een eetlepel honing in de mond laten smelten of zuigen op een dropje verzacht het schrale gevoel. Of hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes helpen, is niet aangetoond.

7. Neem contact op met je huisarts als je langer dan drie weken hoest, vaker periodes heeft waarin je veel hoest (zeker als je rookt), langer dan drie dagen koorts hebt bij het hoesten, bij pijn in de borstkas of bij hoesten en minder weerstand door een ziekte of medicijnen.


Bron: www.longfonds.nl