Gezondheid

De zin en onzin van psychotherapie

Gezondheid

Somberheid, angst, relatieproblemen, onverwerkte trauma’s: ruim een miljoen Nederlanders zoekt jaarlijks hulp bij een psychotherapeut. Maar knap je daar ook echt van op en hoe kies je de juiste vorm?

Ze lijkt de wind in de zeilen te hebben. Na jaren van keihard werken heeft Merel – eind veertig en werkend in de creatieve sector – eindelijk de leiding over een prestigieus project gekregen. Maar op het moment dat ze met haar team aan het brainstormen is, wordt ze overvallen door somberheid.

Het voelt ineens allemaal zo onbeduidend, zo onbelangrijk. Ze twijfelt aan haar capaciteiten, vindt haar ideeën matig en mist de sprankelende gedrevenheid en humor die haar zo eigen zijn. Ze doet geen oog meer dicht.

Merel: ‘Ik dacht: wat is er toch aan de hand? Is dit de overgang?’ Haar huisarts vindt dat het toch meer klinkt als een depressie en schrijft psychotherapie voor.

Wat is psychotherapie?
Ruim vier op de tien mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een psychische aandoening, zoals een depressie, angststoornis, eetstoornis of persoonlijkheidsstoornis. Of ze kampen met relatieproblemen of ophopende werkstress.

Net als bij Merel raadt de huisarts in zulke gevallen vaak psychotherapie aan: een behandelmethode waarbij een therapeut je leert op een andere manier naar problemen en situaties te kijken en er anders mee om te gaan waardoor je je beter gaat voelen.

Sinds Sigmund Freud zo’n honderd jaar geleden zijn befaamde psychoanalyse introduceerde, is het aantal soorten psychotherapie explosief gegroeid. Er zijn inmiddels honderden vormen: van kortdurende, gerichte behandelingen als EMDR, runningtherapie, mindfulness en cognitieve gedragstherapie, tot meer verdiepende behandelingen als systeemtherapie, schematherapie en langdurige psychodynamische psychotherapie – met die laatste ben je zo een paar jaar zoet.

Prettig natuurlijk, dat er veel te kiezen valt, maar dat maakt het wel lastig om te bepalen wat voor jou het beste werkt. En: is het eigenlijk wel zinvol om in therapie te gaan?

Klik hier om verder te lezen.


Bron: www.psychologiemagazine.nl