Gezondheid
Werkt ‘afvalmedicijn’ Ozempic ook tegen dementie?
Gepubliceerd: 27 september 2024
De productie van het diabetesmedicijn Ozempic draait op volle toeren, sinds bekend werd dat het medicijn kan helpen bij afvallen. Dit ‘wondermiddel’ kan volgens sommigen ook helpen bij andere aandoeningen, zoals dementie. Hoe zit dat?
Afvallen
Wat doet het medicijn Ozempic?
Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, die het hormoon GLP-1 nabootst. Je darmen maken dit hormoon aan nadat je gegeten hebt. Medicijnen met semaglutide stimuleren de afgifte van insuline bij mensen met diabetes type 2. Ook zorgen ze ervoor dat je minder honger hebt, en verminderen ze de trek in vetrijk voedsel. Hierdoor kunnen ze helpen om af te vallen.
Dementie voorkomen?
Diabetes en overgewicht zijn allebei risicofactoren voor dementie. Door deze aan te pakken met semaglutide, zou je indirect de kans op dementie kunnen verkleinen. Het medicijn beïnvloedt je lichaam waarschijnlijk ook op andere manieren. De stof kan namelijk binden aan cellen in onze darmen, hersenen, hersenbloedvaten, alvleesklier, hart en spieren. Uit een onderzoek in muizen blijkt dat semaglutide mogelijk ontstekingen in het brein kan verminderen, die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van alzheimer. Hier is meer onderzoek naar nodig.
Bewijs bij mensen met dementie
Britse onderzoekers keken wat semaglutide doet bij mensen met dementie. Hiervoor gaven ze tweehonderd mensen met dementie een jaar lang het medicijn of een nepmiddel (placebo). Ze zagen dat de hersenen van de mensen die semaglutide kregen, iets minder snel achteruitgingen. Dit effect was zeer beperkt. De groep is te klein om echt conclusies uit te trekken. Daarom is meer onderzoek nodig. Op dit moment lopen meerdere grootschalige studies, die controleren of middelen met semaglutide mensen met dementie kunnen helpen.
Bijwerkingen en veiligheid
Hoewel medicijnen met semaglutide veelbelovend klinken, werken ze niet bij iedereen met diabetes of overgewicht. Daarnaast ervaren mensen regelmatig bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en spierverlies. Soms pakken de bijwerkingen ernstiger uit, zoals een ontsteking van de alvleesklier of uitdroging met een ziekenhuisopname tot gevolg. Daarom wordt aangeraden om deze middelen alleen onder begeleiding van een arts te gebruiken, én wanneer dit medisch noodzakelijk is.
Conclusie
Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs dat Ozempic en vergelijkbare middelen veilig en effectief zijn om dementie te vertragen, of om de kans op dementie te verlagen. Een geschikte manier om beter in je vel te zitten, én de kans op dementie te verminderen is: sociaal, mentaal en fysiek actief blijven, en kiezen voor gezonde voeding.