OM eist bijna ton boete en werkstraf tegen ‘corrupte’ ambtenaar

60.000 euro voordeel uit een lening met een Alkmaars bouwbedrijf

OM eist bijna ton boete en werkstraf tegen ‘corrupte’ ambtenaar

De Bergense ex-ambtenaar Eric van H. heeft zich volgens de Officier van Justitie (OvJ) schuldig gemaakt aan corruptie. Tegen van H. is een in de Alkmaarse rechtbank een werkstraf van 240 uur geëist en een geldboete van 86.000 euro.

Eric van H. heeft meer dan 60.000 euro voordeel gehaald uit een lening via een Alkmaars bouwbedrijf. De ex-ambtenaar noemt de lening  een privékwestie en claimt dat er geen sprake is van een belangenverstrengeling.

Volgens het OM maakte van H. zich schuldig aan ‘passieve ambtelijke omkoping’ toen hij in 2006 een hypotheek afsloot bij een zakelijk contact. Dit bouwbedrijf zou een grote vinger in de pap hebben bij projecten in regio Alkmaar. Volgens het OM is er bij omkoping sprake van een voordeel via een gift, belofte of dienst. “Hypotheekverstrekking is een vorm van een dienst”, aldus de OvJ.

Eric van H. is volledig vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen. Uit het onderzoek is ook geen bewijs naar voren gekomen dat de deal projecten in de regio heeft besmet. Op 28 september doet de rechter uitspraak.

De hypotheek voor een woning in Julianadorp zou wel heel voordelig blijken voor van H. Zo heeft hij de eerste zeven jaar van de lening niets hoeve aflossen en geen rente betaald. Nadat hij een ton afloste, deels afkomstig uit een nieuwe hypotheek, zou de projectontwikkelaar de rente hebben verlaagd van 4 naar 2 procent.

Volgens de ontslagen ambtenaar is de lening twee keer ter sprake gebracht bij zijn leidinggevende. Deze kwam echter nooit in officieel in zijn persoonlijke dossier terecht. Ook zou een collega de overeenkomst ‘’idioot en zeer onverstandig’’ hebben genoemd. Eric van H. heeft geen moeite gedaan om de lening te registreren in zijn dossier. Tegelijkertijd heeft hij enorm van de lening geprofiteerd en bleef de projectontwikkelaar nog jarenlang een rol spelen in lokale projecten. Deze feiten maken van H. volgens het OM schuldig aan passieve ambtelijke omkoping.

Wel wordt hij volledig vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen en is uit het onderzoek geen bewijs gekomen dat andere projecten zijn “besmet”. “Er zitten mensen op de publieke tribune die dachten dat de beerput open zou gaan. Die gaat dus niet open”, vertelde Van H. aan het einde van de zitting.

De rechter doet op 28 september uitspraak.