Gezondheid

5 tips om te stoppen met roken

Gezondheid

Stoppen met roken, moet je natuurlijk zelf doen. Maar als je de wil hebt dan zijn dit de beste tips om het écht vol te houden.

 1. Vraag jezelf af…
  Waarom rook je? Wat levert het je op, en klopt deze gedachte wel? Dikke kans dat het antwoord nee is. Vraag jezelf af wat het stoppen je oplevert. Schrijf dit voor jezelf op; zoals bijvoorbeeld gezond zijn zodat je een bepaald sportdoel kunt halen of je kleinkinderen ziet opgroeien. Niet meer tegen reizen opzien omdat je niet kan roken. Geld overhouden voor een leuk uitje. Er beter uitzien. Niet meer stinken naar rook, een onfrisse adem of steeds hoesten, etc, etc. Hoe concreter je je stoppoging maakt, des te groter je slaagkans!
 2. Gebruik hulp(middelen)
  Vraag hulp en steun voor moeilijke momenten. Je kunt ook gebruik maken van een coach die gespecialiseerd is in het stoppen met roken. Vertel je omgeving dat je stopt met roken, dit maakt het makkelijker om het vol te houden. Andere hulpmiddelen zijn nicotinevervangers, speciale ik-stop-met-roken apps of het inschakelen van de stoplijn. Een boek dat veel stoppers heeft geholpen, is die van Allen Carr – Stoppen met roken.
 3. Stop in één keer
  Bepaal je stopdag en stop in 1 keer. Dit geeft meer kans op succes en is makkelijker dan afbouwen. Haal voor je stopdag alles weg dat je aan roken doet denken. Haal alle sigaretten uit je huis, tas, auto (ook die ene sigaret ‘voor nood’). Doe daarbij asbakken en aanstekers weg, deze triggeren de zin in een sigaret. Het is ook beter om in het begin geen alcohol of soms zelfs geen koffie te nemen omdat dit voor velen een associatie geeft met roken. Maak het jezelf vooral niet moeilijker dan nodig.
 4. Ik rook vandaag niet
  De gedachte aan nooit meer roken, kan voor veel stress zorgen. Veel beter is de gedachte; wat er ook gebeurt, ik rook vandaag niet. Dit houd je veel makkelijker vol en elke volgende dag kun je weer trots zijn op jezelf. Heb je toch eentje gerookt? Geen paniek, een terugval is iets dat kan voorkomen bij het stoppen met een verslaving. Wees mild voor jezelf, stop gewoon opnieuw. Bekijk waar het mis ging en probeer deze situatie voortaan te voorkomen.
 5. Zorg voor afleiding
  Zin in een sigaret? Deze ‘trek’ is elke keer na 5 minuten weer voorbij. Zorg tussentijds voor afleiding en een alternatief voor een sigaret. Buig je bijvoorbeeld over een puzzel of knutselwerkje, bel iemand, eet een appel of poets je tanden. Ook het kauwen op zoethout stokjes is voor sommigen een effectief alternatief voor roken. Probeer daarnaast, vooral in het begin, lastige situaties te vermijden.


  Bron: www.superfoodstore.nl