Het weer

Vrij veel zon, koeler dan afgelopen dagen

Het weer

Vrijdagmiddag blijft het droog en ronduit zonnig met slechts lokaal wat sluierbewolking of een enkele kleine stapelwolk. De wind waait uit het zuidwesten tot westen en is op de meeste plaatsen matig van kracht. Direct aan zee en in het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig, 5 Bft. Door deze wind is het merkbaar koeler dan de afgelopen dagen. Het wordt vanmiddag 18 of 19 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 24 graden in het zuidoosten.

Vrijdagavond: nog lang zonnig, afnemende wind
Vanavond is het tot zonsondergang, rond 22:00 uur, zonnig. Het is dan nog 17 tot 20 graden en de wind gaat in de loop van de avond liggen. Het is heerlijk weer voor een fietstocht of lange wandeling. Later in de avond en nacht blijft het droog en is het vrijwel onbewolkt. Bij weinig wind koelt het af naar 10 tot 13 graden.

Zaterdag: zonnig en warm, zuidoosten later mogelijk een bui
Morgenochtend zijn er velden sluierbewolking waar de zon gemakkelijk doorheen schijnt. De zon warmt de lucht snel op en om 11:00 uur is het op de meeste plaatsen al 20 tot 24 graden. Er staat een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Zaterdagmiddag zijn er zonnige perioden en stijgt het kwik naar 23 tot 26 graden. Op de Waddeneilanden is het met zo’n 21 graden iets minder warm. Aan de kust steekt een matige wind van zee op, landinwaarts waait het nauwelijks. In de tweede helft van de middag neemt in het zuiden de bewolking wat toe en vooral in Limburg is eind van de middag kans op een bui.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is er vooral in het zuidoosten en oosten van het land kans op enkele regen- en onweersbuien. In het westen, noorden en midden van het land blijft het waarschijnlijk droog. De minima komen uit tussen 12 graden in het noorden en 17 graden in het zuidoosten.

Zondag: goed weer voor buitenactiviteiten
Zondag start in het binnenland bewolkt en in het zuidoosten en uiterste oosten mogelijk ook nog nat. In de kustprovincies zijn er al snel zonnige perioden en de opklaringen breiden gedurende de dag uit. In de middag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Een lokale lichte bui is niet helemaal uitgesloten. Er waait een matige wind uit het noordwesten en daardoor wordt het een stuk minder warm dan zaterdag met op de meeste plaatsen 19 tot 22 graden. Het is daarmee prima voor buitenactiviteiten als sporten of tuinieren. Smeer je wel goed in, want de zonkracht haalt tijdens de eerste helft van de middag UV-index 6 tot 7.

Maandag: koele eerste dag van juli
Maandag is het 1 juli en wordt het 17 tot 20 graden. Daarmee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar, want een middagtemperatuur tussen 20 en 23 graden is gebruikelijk begin juli. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. Er waait een frisse wind uit het noordwesten tot westen.

Daarna: aanhoudend wisselvallig zonder zomerwarmte
De rest van volgende week verloopt wisselvallig met dagelijks grote kans op regen, maar ook elke dag zonneschijn. Op dinsdag en woensdag heeft het kwik nog moeite 20 graden te halen. Vanaf donderdag lijkt het iets warmer te worden met maxima tussen 19 en 23 graden, maar de kans op echte zomerwarmte is tot en met het volgende weekend uiterst klein.


Bron: www.weeronline.nl