Korte documentaire: Ook mijn plek

Hoe maken we van Alkmaar een gemeente zónder racisme en discriminatie?

Korte documentaire: Ook mijn plek

Op 21 maart 2023 – de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie – start het nieuwe Alkmaarse project Ook mijn plek. Het is een korte documentaire die tussen 21 maart en 20 mei door de wijken van Alkmaar reist en inwoners de kans biedt om actief mee te denken over hoe we een gemeente kunnen worden waar iedereen zichzelf kan zijn – een gemeente zonder racisme en discriminatie. De uitkomsten worden (anoniem) gebundeld en aangeboden aan het college van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad.

Documentaire
In Alkmaar werken al veel mensen met veel passie aan meer verdraagzaamheid in hun wijk, ze worden wel ‘pioniers’ genoemd, of ‘wijkmoeders’ en ’wijkvaders’. Twee van deze pioniers werden voor de documentaire gevolgd: Zahra en Sefanja. Zij vertellen wat ze tegenkomen, dagelijks in hun wijken, en hoe zij denken dat het anders kan.

Motie
Ook mijn plek volgt uit een motie die in 2020 door de Alkmaarse gemeenteraad werd aangenomen. Daarin is afgesproken dat in kaart gebracht wordt hoe racisme en discriminatie spelen door met elkaar in gesprek te gaan – en te blijven. Met als doel om een gemeente te worden waarin meer verdraagzaamheid is voor elkaar. En daarbij gaat het om alles vormen van racisme en discriminatie, op grond van kleur, geaardheid, sociale status, uiterlijk, geloofsovertuiging, beperking, sekse enzovoort.

Wethouder Diversiteit Gijsbert van Iterson Scholten, staat volledig achter het project: “Racisme en discriminatie horen niet thuis in Alkmaar. Het is hoog tijd dat we onze nek uitsteken en de problemen rond racisme en discriminatie onder ogen zien. Het gesprek met elkaar aangaan en verbinding zoeken is daarbij het allerbelangrijkste. Ik realiseer me dat discriminatie en racisme niet van de ene op de andere dag de wereld uit zijn. Maar laten we dit jaar, waarin Alkmaar 450 jaar Ontzet viert, belangrijke stappen zetten, zodat iedere Alkmaarder zichzelf kan zijn.”

Iedereen kan gratis meedoen met Ook mijn plek. De data nu bekend (er volgen er meer):
21 maart : Première TAQA Theater de Vest – Alkmaar (besloten)
26 maart : Stadsstrand De Kade – Alkmaar
20 april : De Rietschoot – Koedijk
21 april : Wijkcentrum De Blauwe Boom – Alkmaar
3 mei : De Groene Zwaan – Graft-de Rijp
11 mei : Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar
12 mei : PCC Het Lyceum – Alkmaar (besloten)
16 mei : Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar
17 mei : Wijkcentrum Overdie Ontmoet – Alkmaar
20 mei : Skatepark STRAAT – Oudorp (samen met Safe Space)

Houd de socials in de gaten voor updates, tijden en nieuwe locaties: LinkedIn: Ook mijn plek en Instagram: @ookmijnplek. Wil je met je eigen omgeving, wijkcentrum, buren, vrienden, collega’s in gesprek over racisme en discriminatie en de film daarvoor gebruiken – ook na 20 mei? Dat kan! Neem contact op via [email protected].

Bureau Stennis
Ook mijn plek is een project van het Alkmaarse productiehuis Bureau Stennis in opdracht van Gemeente Alkmaar. Bureau Stennis, opgericht door o.a. filmmaker/impact-producent Chris Vijn, stelt programma’s samen die gesprek over maatschappelijke kwesties op gang te brengen. Het bureau zit onder meer achter de productie van VPRO’s Tegenlicht Meet-ups in Alkmaar, filmproject 072doc en randprogrammering bij tentoonstellingen van onder meer het Stedelijk Museum en HAL 25. Bureau Stennis is verbonden aan de Urban Nomads Club, Laat 49 in Alkmaar.