Wees waakzaam

Column: ikWik

Wees waakzaam

Je moet een beetje bemoeiziek zijn in een stad als Alkmaar. Een waakzaam oog en een luisterend oor zijn in de huidige tijd achterhaalde begrippen. Dat neemt niet weg dat er voldoende raadsleden zijn die nog steeds hun oor bij burgers te luisteren leggen. Want waar het ooit in Duitsland is begonnen, ik doel dan op de Oktoberfesten die daar in september worden gehouden, laten ook steeds meer mensen zich niet weerhouden om daar de Alkmaarse variant kenbaar te maken. Dat dit wat overlast met zich meebrengt, laat zich raden, dat mensen die zich een appartement op de Kanaalkade kunnen permitteren ook dat is een gegeven, maar dat juist daar het ‘Eins, Zwei, Drei Saufen’ de tent uitgalmt, daar zitten deze mensen bepaald niet op te wachten. Kijk niet vreemd op wanneer zij naar elders vluchten.

Misschien is bemoeiziek niet het juiste en kan een woord als bemoeizucht dit gebeuren duidelijker omschrijven. Want het is juist BAS die een nieuw raadslid mag ontvangen. Dominique Dubois . Na eerst lid te zijn geweest van OPA, daarna een tijdlang heeft geprobeerd om Trots op Nederland aan een raadszetel te helpen, heeft zij nu haar plaats gevonden. En dan komt er een Freudiaanse vergissing naar voren. Pien Pijl – Jellema staat er in de krant. Dat dient toch Pien Bijl – Jellema te zijn?! En zij maakt zich hard om de ‘Oktoberfesten’ te gaan verplaatsen. Niet op de Paardenmarkt, maar mogelijk naar het evenemententerrein. Hetgeen zich naar mijn idee daar uitstekend voor leent. Geen gedonder in de glazen dan wel de pullen, de ‘bratwursten’ niet aan te slepen zijn en al die Dirndl’s en Lederhosen die de serveersters lastig zouden kunnen vallen. En waar je hooguit de kans loopt dat om 21.00 uur het bier op is. Maar dat is dan weer een streep door de rekening van de 8 Oktober Vereniging. Die hadden plannen om het een aan het ander te kunnen gaan koppelen. Eerst bratwurst en daarna zuurkool met worst van Jeroen. Of dit plan het haalt? Een goede vraag!

En dan dat andere. Woongroepen voor senioren komen niet van de grond zonder… grond. Knarrenhoven komen niet uit de grond. En dat terwijl dit in zekere zin een groot maatschappelijk probleem zou kunnen oplossen. Waar een persoon in een huis woont waar een gezin zou kunnen wonen, stokt ergens die doorstroming. Waar ouderen met elkaar en voor elkaar op hun oude dag hun herinneringen aan het verleden zouden kunnen delen, bij elkaar op de koffie kunnen gaan en een roddelbankje dan wel een ‘konkelhoek’ alle nieuwtjes van die ‘oudjes’ veel zorg zou kunnen verminderen, daar stokt het dan weer op diezelfde grond. Te duur, te kostbaar en wie gaat dat dan betalen? Mogelijk dat er nog gelden overblijven uit die pot van WMO, waar niet iedereen gebruik van kan maken. En zo blijft het wat draaien als die bekende drol in de pispot. Ik zou me kunnen voorstellen dat juist partijen in die raad daar hun hoofden over buigen. Dat is beter dan het barsten van die ‘bratwurst’!

ikWik