Deel

advertentie

Dit waren dé namen in 2021

Blijven de populairste namen overeind?

Dit waren dé namen in 2021

In 2021 zijn Julia en Noah de populairste kindernamen
De Sociale Verzekeringsbank presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2021. Noah is, net als in 2020, de populairste jongensnaam en werd 945 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia de populairste naam. 753 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2021 zijn in Nederland (tot en met november 2021) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.

De toppers
De naam Noah verstevigt zijn koppositie dit jaar. Vergeleken met 2020 kregen 138 kinderen meer deze naam. Ook Julia verstevigt haar positie en is gestegen van nummer 2 naar nummer 1. Deze naam is 753 keer gegeven.

Bij de jongens neemt Lucas de tweede plek in. 734 jongens kregen deze naam, tegen 617 keer in 2020. De naam Sem doet het ook nog steeds goed en blijft in 2021 in de top 3 staan. 653 jongens kregen deze naam.

Bij de meisjes neemt Mila de tweede plek in. Dit is een stijging voor deze naam: in 2021 is deze naam 696 keer gegeven, tegen 665 keer in 2020. Opvallend is dat Emma van de eerste naar de derde plaats is gezakt. In 2021 kregen 648 kinderen deze naam, in 2020 waren dat er nog 685.

De top 10 populairste namen van 2021 ziet er als volgt uit:

Jongens Meisjes

1. Noah Julia
2. Lucas Mila
3. Sem Emma
4. Daan Nora
5. Levi Olivia
6. Liam Sophie
7. James Tess
8. Finn Milou
9. Luca Zoë
10. Milan Yara

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: ”De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf. De nummer 1 bij de jongens Noah (3e keer op rij) is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. De helft van de top-10 jongensnamen was er 10 jaar geleden ook al bij: Lucas, Sem, Daan, Levi en Milan. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al 10 jaar de dienst uit, met dit keer Julia als winnaar. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven. Daarnaast is het opvallend dat oudtestamentische – en korte – namen zoals Sem, Levi, Saar en Sara in trek zijn. Typisch Nederlandse voorkeuren in de top-10 zijn alleen Sem, Daan en Milou. Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag: pas na zo’n 25 jaar – een generatie – zien we weer een nieuwe toplijst.”

Kindernamen per provincie
Per provincie zien we verschillen in de top. In Groningen zijn Daan en Sophie de populairste namen, terwijl Jurre en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. In Drenthe zijn Daan en Milou het vaakst gegeven en in Overijssel Daan en Mila. In Flevoland zijn Noah en Olivia het populairst en in Gelderland Noah en Julia. Lucas en Julia zijn in Utrecht het populairst en Noah en Olivia zijn dat in Noord-Holland. Zuid-Holland laat zien dat Noah en Julia ook daar de meest gegeven namen zijn. In Zeeland zijn Johannes en Julia het populairst. Finn en Julia voeren de lijst aan in Noord-Brabant en in Limburg zijn Noah en Emma het populairst.

De kindernamen en pensioengerechtigden
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de Algemene Ouderdomswet (AOW) is ingegaan. Op 1 januari 1957 trad de wet in werking. Vanaf dat moment had het hele Nederlandse volk recht op een basispensioen. In 2021 gingen 165.416 mannen met de naam Johannes met pensioen. Bij de vrouwen waren dat 210.312 Maria’s. Bij de mannen neemt Jan de tweede plaats in (101.696 keer) en staat Cornelis op de derde plaats (76.479 keer). Bij de vrouwen is Johanna de nummer twee (166.819 keer) en staat Anna op de derde plaats (79.666 keer).

De kindernamen en de SVB
De SVB publiceert elk jaar een overzicht van de meest populaire kindernamen. De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit, die wordt aangevraagd wanneer een baby wordt geboren. Om de privacy te kunnen waarborgen geeft de SVB alleen namen weer die minimaal 25 keer gegeven zijn. Daardoor kan het ook voorkomen dat er voor sommige provincies een top 5 is in plaats van een top 10. Om deze reden is er voor Zeeland geen provincielijst beschikbaar en voor Flevoland enkel een top 2 van jongensnamen.

 

advertentie

Meer 'Lifestyle':

10 Tips voor jouw ideale home-office

14 januari 2022

Een plek van inspiratie en productiviteit

Zoek een ruimte en maak het jouw ruimte. Hoe klein deze ook is, je zult gelukkiger en productiever zijn als je van je werkruimte houdt. De afgelopen periode leken veel van onze thuiskantoren op geïmproviseerde ruimtes die uit noodzaak zijn geboren, zonder functionaliteit.

Ik betrapte mezelf op cynische gedachten

17 december 2021

Column: Wills

Beste Wills: Zoals ieder jaar rond deze tijd kijk ik graag naar romantische kerstfilms, zoals  gisteren nog naar ‘Love Actually’. Maar dit keer betrapte ik mezelf op cynische gedachten, zo van ‘dat is lekker toevallig zeg’ of ‘wie gelooft dit nog’. Wat ben ik, die altijd van romantiek hield, hard geworden het afgelopen jaar nadat mijn relatie na 12 jaar op de klippen liep.

15 tips om veilig te rijden in de winter

10 december 2021

Goed voorbereid op pad

Prachtige sneeuwlandschappen en bevroren sloten om op te schaatsen. In Nederland staat het winterseizoen helaas niet altijd garant voor winterse taferelen. Desondanks is het gedurende de wintermaanden belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.

De kerstboom versieren doe je zo: tips & stijlen

3 december 2021

Want we mogen al weer bijna!

De mooiste tijd van het jaar komt weer dichterbij. En waar de ene ‘all out’ gaat met versiering in alle hoekjes en kantjes van het huis en de tuin, houdt de andere het bij slechts hier en daar een kerstig detail. Wat wel zeker is: voor de meeste kerstliefhebbers is een kerstboom in huis een echte must!

9 feiten over sneeuw die je nog niet wist

3 december 2021

Zouden we dit jaar een witte kerst krijgen?

Het is eigenlijk gewoon water, het kan in gigantische hoeveelheden naar beneden komen en met een beetje mazzel liggen de bergen er vol mee. Maar ondertussen zijn er nog veel meer sneeuwfeitjes die jij (waarschijnlijk) nog niet wist. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet! 

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

3 december 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb een topfunctie en we zijn financieel onafhankelijk. Onze twee zoons studeren in het buitenland. Uit een kortstondige relatie aan het eind van mijn studie (bijna 34 jaar geleden) heb ik nog een dochter en via haar twee kleinkinderen die ik alleen vlak na de geboorte gezien heb.

Bizarre weetjes over vrouwen

26 november 2021

Want het zijn bijzondere wezens

Vrouwen zijn bijzondere wezens. Heel bijzonder. Wist je dat er veel bizarre weetjes over vrouwen zijn? Lees deze 7 vreemde weetjes over het vrouwelijk lichaam maar!

Nathan raakte verslaafd

26 november 2021

Nu heeft hij zijn leven weer op orde

Op jonge leeftijd raakte Nathan Groot (37) verslaafd. Eerst aan wiet, daarna aan gokken en later aan gokken én cocaïne. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op orde. Een leven waarin er elke vrijdagmiddag een potje voetbal wordt gespeeld op de velden van het Alkmaarse Kolping Boys.

15 Rare feitjes over mannen

19 november 2021

Wist jij dit al?

Wetenschappers voeren de meest verrassende studies uit, ook naar de gewoonten van mannen en vrouwen. Zo zijn ze tot enkele bijzondere conclusies gekomen. Hoewel we deze studies met de nodige korrel zout nemen, zit er toch vaak enige waarheid in. Hier zijn 15 rare feiten over mannen om even bij stil te staan.

Lieg jij wel eens tijdens een eerste date?

12 november 2021

Hier wordt het meest over gelogen

Let's be honest... Niemand is 100% eerlijk tijdens een eerste date. Je presenteert je nou eenmaal van je beste kant en daardoor kan een leugentje om bestwil soms niet ontbreken. Maar wat is de meest vertelde leugen tijdens een eerste afspraakje?

Feiten en fabels over kou

5 november 2021

'Alcohol helpt niet om het warm te krijgen'

Temperaturen onder het vriespunt, nog veel lagere gevoelstemperaturen: de winter komt er weer aan. Over wat die kou met je gezondheid doet, worden verschillende verhalen verteld. Hoe scheiden we de fabels van de feiten?

Snurken alsof er een vliegtuig opstijgt

5 november 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn tweede echtgenoot is attent, empathisch en betrokken. Maar sinds een paar maanden word ik ‘s nachts wakker van zijn harde gesnurk, alsof er een vliegtuig opstijgt.

7 Dingen die de herfst met je doet

29 oktober 2021

Het najaar is eigenlijk best gezond voor je

Veel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de dagen korter worden. Maar wist je dat de herfst ook veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed? In de herfst zijn de condities om de fitste en vrolijkste versie van jezelf te zijn namelijk perfect. Dit zijn de redenen waarom het najaar zo gezond voor is:

Hoe ga ik niet alleen dood

29 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben fan van je column  en ik vermoed al te weten wat je gaat zeggen, maar vooruit. Mijn laatste langdurige relatie is ruim twee jaar geleden geëindigd. Mijn ex was verliefd geworden op een ander met wie hij nog steeds een relatie heeft.

4 Interieurtrends voor het najaar 2021

15 oktober 2021

Klaar voor de kou

De koudere maanden van het jaar staan weer voor de deur. Dat betekent natuurlijk dat het tijd is om in de interieurtrends voor het najaar en de winter van 2021 te duiken!

Last van een droge huid?

15 oktober 2021

Met deze tips is dat verleden tijd

Deze had je vast nog niet eerder gehoord. Het klinkt misschien heel cliché, maar genoeg water drinken is super belangrijk voor de gezondheid van jouw complete lichaam en dus ook voor jouw huid.

3 roze najaarsplanten

1 oktober 2021

Voor een fleurige herfst

Op zoek naar de mooiste najaarsplanten? In grote, stoere bloembakken of kleine sierlijke potjes: deze roze planten staan prachtig in je tuin of op je terras tijdens de herfst.

20 Vragen aan Chantal Huybers en Melanie Verlaan

24 september 2021

Eigenaren van OPPAS Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Melanie en Chantal, eigenaren van OPPAS Alkmaar.

Wat doet humor met je brein?

1 oktober 2021

Een boost voor je immuunsysteem

Humor is eigenlijk gekietel voor de geest. We moeten vooral lachen om het onverwachte: een verrassende draai in het gesprek, een spitsvondige opmerking, of een bizarre plot. Daarom is het niet grappig om jezelf een mop te vertellen.

Lappen Vierdaagse Alkmaar

24 september 2021

Shop till you drop!

In plaats van één dag vol kramen en uitverkoop, zijn er dit jaar maar liefst vier dagen waarbij winkeliers in hun eigen winkel ruimte maken voor de beste koopjes.

Bijna iedereen liegt wel eens

17 september 2021

Maar waarom eigenlijk

We doen het allemaal, leugentjes vertellen. Gemiddeld twee per dag. Maar waarom is dat eigenlijk? Gelovig of niet, vrijwel iedereen kent het Bijbelse gebod ‘Gij zult niet liegen’.

20 Vragen aan Wil Mundt

17 september 2021

Eigenaar van Wil Mundt Eerste hulp en veiligheidstrainingen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Wil Mundt, eigenaar van Wil Mundt Eerste hulp en veiligheidstrainingen.

Mijn man zorgt niet voor mij

10 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Dit voorjaar heb ik (61) mijn voet gebroken. Mijn vriend (68) met wie ik sinds 5 jaar samenwoon  heeft me toen aan mijn lot overgelaten. Hij kookte alleen voor zichzelf (ik ben vegetariër en hij kon zogenaamd niet vegetarisch koken).

20 Vragen aan Petra Groenland en Bert van Putten

10 september 2021

Eigenaren van Robuuste Veranda

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Petra Groenland en Bert van Putten, eigenaren van Robuuste Veranda aan de Einsteinstraat 3B te Alkmaar.

20 Vragen aan Hester van Velzen & Geert Net

27 augustus 2021

Eigenaren van: Luttik Boutique Hotel – Coffeebar – Conceptstore

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Hester van Velzen & Geert Net, eigenaren van Luttik Boutique Hotel – Coffeebar – Conceptstore  aan de Appelsteeg 1 te Alkmaar.

5 Sexy dingen die mannen onbewust doen

27 augustus 2021

En vrouwen vinden dit woest aantrekkelijk

Als we aan sex appeal denken, gaan onze gedachten vaak naar de vrouw. De media overspoelen ons met beelden van aantrekkelijke vrouwen en tips om het hart van de man te veroveren.

Must have voor dit najaar: tote bag!

3 september 2021

Groot, groter, grootst

Deze zomer was het al zeer populair, maar voor de herfst 2021 is het een absolute must have: de tote bag! Tote bag is afgeleid van het werkwoord ‘to tote’ dat ‘dragen’ betekent in het Engels.

Gezondheidsvoordelen van gember

20 augustus 2021

7 wetenschappelijke feiten op een rij

Gember is een bijzonder knolletje. Het is met haar lichte kick heerlijk in smoothies, soepjes en curry’s. Maar gember is nog voor veel meer dingen goed.

20 vragen aan Romilda Bruggeling

20 augustus 2021

Eigenaresse van Muk Experience Centre Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Romilda Bruggeling, eigenaresse van Muk Experience Centre aan de Huigbrouwerstraat 16 te Alkmaar.

Wachten tot je de goede tegenkomt

20 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb iemand leren kennen bij wie ik vanaf het begin het gevoel had: ‘Ja, zo hoort het te zijn!’

De meest gemaakte fouten bij het trainen van een sixpack

13 augustus 2021

Mannen, letten jullie even op?

Veel workout-fouten worden gemaakt bij het trainen van de buikspieren. Dat is vrij logisch, iedereen wil zo snel mogelijk een kogelharde sixpack. Maar pas op, maak onderstaande fouten niet. De fouten bij het trainen voor een sixpack die we je gaan voorleggen zijn veelvoorkomend en belemmeren alleen maar de weg naar jouw ideale wasbordje.

Kun je met zo iemand een relatie hebben?

13 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Deze zomer heb ik een man (43) leren kennen die 2 keer getrouwd geweest is en daarnaast de nodige relaties (5?) achter de rug heeft waarvan de laatste 3 jaar heeft geduurd.

20 Vragen aan Joël van Rems

23 juli 2021

Eigenaresse van Mevrouw Jansen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Joël van Rems, eigenaresse van Mevrouw Jansen. 

20 Vragen aan Leontine Schipper

16 juli 2021

Eigenaresse van Afslankpoli Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Leontine Schipper, eigenaresse van Afslankpoli Alkmaar.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug