Deel

advertentie

Nathan raakte verslaafd

Nu heeft hij zijn leven weer op orde

Nathan raakte verslaafd

Op jonge leeftijd raakte Nathan Groot (37) verslaafd. Eerst aan wiet, daarna aan gokken en later aan gokken én cocaïne. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op orde. Een leven waarin er elke vrijdagmiddag een potje voetbal wordt gespeeld op de velden van het Alkmaarse Kolping Boys.

Hij kent geen enkele schroom zijn verhaal te vertellen, benadrukt Nathan. ‘Misschien dat anderen er wat van opsteken. Dat ze niet dezelfde fouten maken als ik. Problemen te lang voor je houden bijvoorbeeld. Dan wordt het heel moeilijk ze op te lossen.’ Nathans eigen verhaal begint bij wiet. ‘Als scholier begon ik net als de meeste van vrienden te blowen. Op een gegeven moment stopte ik niet meer. Blowde ik de hele dag door. Mijn middelbare school heb ik stoned doorlopen. Op mijn negentiende ben ik naar Australië gegaan. Negen maanden backpacken. Daar ging het beter. Wiet was veel te duur.’

Paniekaanvallen

Eenmaal terug in Nederland was Nathan meteen weer vaste klant van de coffeeshop. Maar onbezorgd blowen was er niet meer bij. ‘Ik kreeg paniekaanvallen. Heel heftig, ik wist niet wat me overkwam. Ik dacht dat het de wiet was, maar toen ik ermee stopte gingen de angstklachten niet weg. Stel je voor, de hele dag door paniekaanvallen. Toen m’n ouders 25 jaar getrouwd waren, zat ik ’s ochtends op de bank. Ik durfde het huis niet uit. Ik kon niet meer, volledig uitgeput. Ik werkte toen bij een kaasfabriek van Campina en ik heb mij toen ziek gemeld. Na drie weken stuurde mijn moeder me naar de huisarts. Terwijl ik op de fiets zat belde ze de dokter. ‘Wat je die jongen ook zegt, hij moet weer aan het werk.’ Een paar dagen later fietste ik weer naar de fabriek.’

Verslaafd

Op advies van de huisarts kwam Nathan bij een psycholoog terecht. ‘Maar al dat praten werkte niet. Later kwam ik bij de GGZ terecht. Daar kreeg ik medicijnen. Die werkten wel tegen paniekaanvallen.’

Helaas stak al snel een oude vijand de kop op: de verslaving. ‘Dit keer aan gokken. In die jaren heb ik alle Holland Casino’s van Nederland wel gezien. Stond ik weer aan de roulettetafel. Af en toe won ik wat, maar de week erop was ik het weer dubbel en dwars kwijt.’ Hij kan er nu om lachen. ‘Ja, ik heb de staat destijds behoorlijk gespekt, maar een bedankje kon er nooit af.’

Het bleef niet bij gokken. Vrienden gebruikten cocaïne. Eerst liep Nathan er met een grote boog omheen, maar na één keer proberen ging hij voor de bijl. ‘Ik was meteen verslaafd. Mijn leven draaide om coke en gokken. Vier jaar lang. Door de week werkte ik als vrachtwagenchauffeur. Ik had een goed salaris, woonde bij mijn ouders en had nauwelijks kosten dus zo kon ik het betalen. In de weekenden ging ik los. Mijn ouders wisten van de gokverslaving. Van de coke wisten ze niet.’

Tot hij op zijn 27ste rock bottom raakte, zoals hij het zelf uitdrukt. Weer kwam hij het huis niet uit, kon hij niet werken en biechtte uiteindelijk zijn cokeverslaving op.

Er bovenop komen

Alle twaalf stappen van de GGZ-interventie om af te rekenen met verslaving heeft Nathan doorlopen, van het erkennen van de verslaving, het ontdekken van je zwakheden en tekortkomingen tot je ervaringen doorgeven aan anderen die het nodig hebben. Na de behandeling in de verslavingskliniek staat hij anders in het leven. Nog steeds werkt hij als vrachtwagenchauffeur, maar hij wil het liefst in de zorg aan de slag. Een jobcoach helpt hem de overstap te maken. ‘Ik heb zelf veel zorg gehad in de afgelopen, nu wil ik graag iets kunnen betekenen voor anderen, begrijp je.’

In diezelfde kliniek zag Nathan een folder van Alkmaar Ontmoet liggen. ‘Mijn behandelaar zei meteen: doen, Nathan, lekker bewegen is goed voor je. Dus ben ik er op een vrijdagmiddag heengegaan. Je hoefde je niet aan te melden, ik zag meteen mensen die net als ik een rugzak hebben. Dat schept een band. Lekker voetballen, winnen is niet belangrijk, dat je meedoet is belangrijker. En toppers als begeleiders. Die jongens stellen iedereen op hun gemak. Toen ik begon was mijn conditie echt nul, nu is ie prima.’

Alkmaar Ontmoet

Meedoen aan het programma Alkmaar Ontmoet heeft voor Nathan nog een ander voordeel: hij komt onder de mensen. ‘Ik heb last van depressies gehad. Als je niet oppast, zit je dan de hele dag thuis. Nu weet ik: elke vrijdagmiddag ga ik naar Kolping Boys. Lekker voetballen, beetje kletsen en lol maken. Als je dan weer naar huis gaat voel je je een stuk beter.’

Alkmaar Ontmoet is een programma van Stichting Sport-Z waarbij Alkmaarders die op één of meerdere leefgebieden ondersteuning nodig hebben bewegen en elkaar ontmoeten. Het samen sporten in een veilig sportklimaat kan net dat zetje geven om -letterlijk en figuurlijk- weer in beweging te komen. Naast de voetbalactiviteit op vrijdag staan op het programma ook de sport- en spelles (maandag), fitness activiteiten en een creatief programma (beide donderdag). De projectleider werkt voor dit project samen met vele partners waaronder Reakt, Actief Talent, Exodus, Brijder Stichting, Leger des Heils, RCO De Hoofzaak, GGZ NHN, Halte Werk, WNK en vv Kolping Boys. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Oranje Fonds en de gemeente Alkmaar. Kijk voor meer informatie op www.sport-z.org/alkmaarontmoet.

 

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Dit waren dé namen in 2021

14 januari 2022

Blijven de populairste namen overeind?

De Sociale Verzekeringsbank presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2021. Noah is, net als in 2020, de populairste jongensnaam en bij de meisjes is Julia de populairste naam.

10 Tips voor jouw ideale home-office

14 januari 2022

Een plek van inspiratie en productiviteit

Zoek een ruimte en maak het jouw ruimte. Hoe klein deze ook is, je zult gelukkiger en productiever zijn als je van je werkruimte houdt. De afgelopen periode leken veel van onze thuiskantoren op geïmproviseerde ruimtes die uit noodzaak zijn geboren, zonder functionaliteit.

Ik betrapte mezelf op cynische gedachten

17 december 2021

Column: Wills

Beste Wills: Zoals ieder jaar rond deze tijd kijk ik graag naar romantische kerstfilms, zoals  gisteren nog naar ‘Love Actually’. Maar dit keer betrapte ik mezelf op cynische gedachten, zo van ‘dat is lekker toevallig zeg’ of ‘wie gelooft dit nog’. Wat ben ik, die altijd van romantiek hield, hard geworden het afgelopen jaar nadat mijn relatie na 12 jaar op de klippen liep.

15 tips om veilig te rijden in de winter

10 december 2021

Goed voorbereid op pad

Prachtige sneeuwlandschappen en bevroren sloten om op te schaatsen. In Nederland staat het winterseizoen helaas niet altijd garant voor winterse taferelen. Desondanks is het gedurende de wintermaanden belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.

De kerstboom versieren doe je zo: tips & stijlen

3 december 2021

Want we mogen al weer bijna!

De mooiste tijd van het jaar komt weer dichterbij. En waar de ene ‘all out’ gaat met versiering in alle hoekjes en kantjes van het huis en de tuin, houdt de andere het bij slechts hier en daar een kerstig detail. Wat wel zeker is: voor de meeste kerstliefhebbers is een kerstboom in huis een echte must!

9 feiten over sneeuw die je nog niet wist

3 december 2021

Zouden we dit jaar een witte kerst krijgen?

Het is eigenlijk gewoon water, het kan in gigantische hoeveelheden naar beneden komen en met een beetje mazzel liggen de bergen er vol mee. Maar ondertussen zijn er nog veel meer sneeuwfeitjes die jij (waarschijnlijk) nog niet wist. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet! 

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?

3 december 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb een topfunctie en we zijn financieel onafhankelijk. Onze twee zoons studeren in het buitenland. Uit een kortstondige relatie aan het eind van mijn studie (bijna 34 jaar geleden) heb ik nog een dochter en via haar twee kleinkinderen die ik alleen vlak na de geboorte gezien heb.

Bizarre weetjes over vrouwen

26 november 2021

Want het zijn bijzondere wezens

Vrouwen zijn bijzondere wezens. Heel bijzonder. Wist je dat er veel bizarre weetjes over vrouwen zijn? Lees deze 7 vreemde weetjes over het vrouwelijk lichaam maar!

15 Rare feitjes over mannen

19 november 2021

Wist jij dit al?

Wetenschappers voeren de meest verrassende studies uit, ook naar de gewoonten van mannen en vrouwen. Zo zijn ze tot enkele bijzondere conclusies gekomen. Hoewel we deze studies met de nodige korrel zout nemen, zit er toch vaak enige waarheid in. Hier zijn 15 rare feiten over mannen om even bij stil te staan.

Lieg jij wel eens tijdens een eerste date?

12 november 2021

Hier wordt het meest over gelogen

Let's be honest... Niemand is 100% eerlijk tijdens een eerste date. Je presenteert je nou eenmaal van je beste kant en daardoor kan een leugentje om bestwil soms niet ontbreken. Maar wat is de meest vertelde leugen tijdens een eerste afspraakje?

Feiten en fabels over kou

5 november 2021

'Alcohol helpt niet om het warm te krijgen'

Temperaturen onder het vriespunt, nog veel lagere gevoelstemperaturen: de winter komt er weer aan. Over wat die kou met je gezondheid doet, worden verschillende verhalen verteld. Hoe scheiden we de fabels van de feiten?

Snurken alsof er een vliegtuig opstijgt

5 november 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn tweede echtgenoot is attent, empathisch en betrokken. Maar sinds een paar maanden word ik ‘s nachts wakker van zijn harde gesnurk, alsof er een vliegtuig opstijgt.

7 Dingen die de herfst met je doet

29 oktober 2021

Het najaar is eigenlijk best gezond voor je

Veel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de dagen korter worden. Maar wist je dat de herfst ook veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed? In de herfst zijn de condities om de fitste en vrolijkste versie van jezelf te zijn namelijk perfect. Dit zijn de redenen waarom het najaar zo gezond voor is:

Hoe ga ik niet alleen dood

29 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben fan van je column  en ik vermoed al te weten wat je gaat zeggen, maar vooruit. Mijn laatste langdurige relatie is ruim twee jaar geleden geëindigd. Mijn ex was verliefd geworden op een ander met wie hij nog steeds een relatie heeft.

4 Interieurtrends voor het najaar 2021

15 oktober 2021

Klaar voor de kou

De koudere maanden van het jaar staan weer voor de deur. Dat betekent natuurlijk dat het tijd is om in de interieurtrends voor het najaar en de winter van 2021 te duiken!

Last van een droge huid?

15 oktober 2021

Met deze tips is dat verleden tijd

Deze had je vast nog niet eerder gehoord. Het klinkt misschien heel cliché, maar genoeg water drinken is super belangrijk voor de gezondheid van jouw complete lichaam en dus ook voor jouw huid.

3 roze najaarsplanten

1 oktober 2021

Voor een fleurige herfst

Op zoek naar de mooiste najaarsplanten? In grote, stoere bloembakken of kleine sierlijke potjes: deze roze planten staan prachtig in je tuin of op je terras tijdens de herfst.

20 Vragen aan Chantal Huybers en Melanie Verlaan

24 september 2021

Eigenaren van OPPAS Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Melanie en Chantal, eigenaren van OPPAS Alkmaar.

Wat doet humor met je brein?

1 oktober 2021

Een boost voor je immuunsysteem

Humor is eigenlijk gekietel voor de geest. We moeten vooral lachen om het onverwachte: een verrassende draai in het gesprek, een spitsvondige opmerking, of een bizarre plot. Daarom is het niet grappig om jezelf een mop te vertellen.

Lappen Vierdaagse Alkmaar

24 september 2021

Shop till you drop!

In plaats van één dag vol kramen en uitverkoop, zijn er dit jaar maar liefst vier dagen waarbij winkeliers in hun eigen winkel ruimte maken voor de beste koopjes.

Bijna iedereen liegt wel eens

17 september 2021

Maar waarom eigenlijk

We doen het allemaal, leugentjes vertellen. Gemiddeld twee per dag. Maar waarom is dat eigenlijk? Gelovig of niet, vrijwel iedereen kent het Bijbelse gebod ‘Gij zult niet liegen’.

20 Vragen aan Wil Mundt

17 september 2021

Eigenaar van Wil Mundt Eerste hulp en veiligheidstrainingen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Wil Mundt, eigenaar van Wil Mundt Eerste hulp en veiligheidstrainingen.

Mijn man zorgt niet voor mij

10 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Dit voorjaar heb ik (61) mijn voet gebroken. Mijn vriend (68) met wie ik sinds 5 jaar samenwoon  heeft me toen aan mijn lot overgelaten. Hij kookte alleen voor zichzelf (ik ben vegetariër en hij kon zogenaamd niet vegetarisch koken).

20 Vragen aan Petra Groenland en Bert van Putten

10 september 2021

Eigenaren van Robuuste Veranda

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Petra Groenland en Bert van Putten, eigenaren van Robuuste Veranda aan de Einsteinstraat 3B te Alkmaar.

20 Vragen aan Hester van Velzen & Geert Net

27 augustus 2021

Eigenaren van: Luttik Boutique Hotel – Coffeebar – Conceptstore

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Hester van Velzen & Geert Net, eigenaren van Luttik Boutique Hotel – Coffeebar – Conceptstore  aan de Appelsteeg 1 te Alkmaar.

5 Sexy dingen die mannen onbewust doen

27 augustus 2021

En vrouwen vinden dit woest aantrekkelijk

Als we aan sex appeal denken, gaan onze gedachten vaak naar de vrouw. De media overspoelen ons met beelden van aantrekkelijke vrouwen en tips om het hart van de man te veroveren.

Must have voor dit najaar: tote bag!

3 september 2021

Groot, groter, grootst

Deze zomer was het al zeer populair, maar voor de herfst 2021 is het een absolute must have: de tote bag! Tote bag is afgeleid van het werkwoord ‘to tote’ dat ‘dragen’ betekent in het Engels.

Gezondheidsvoordelen van gember

20 augustus 2021

7 wetenschappelijke feiten op een rij

Gember is een bijzonder knolletje. Het is met haar lichte kick heerlijk in smoothies, soepjes en curry’s. Maar gember is nog voor veel meer dingen goed.

20 vragen aan Romilda Bruggeling

20 augustus 2021

Eigenaresse van Muk Experience Centre Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Romilda Bruggeling, eigenaresse van Muk Experience Centre aan de Huigbrouwerstraat 16 te Alkmaar.

Wachten tot je de goede tegenkomt

20 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb iemand leren kennen bij wie ik vanaf het begin het gevoel had: ‘Ja, zo hoort het te zijn!’

De meest gemaakte fouten bij het trainen van een sixpack

13 augustus 2021

Mannen, letten jullie even op?

Veel workout-fouten worden gemaakt bij het trainen van de buikspieren. Dat is vrij logisch, iedereen wil zo snel mogelijk een kogelharde sixpack. Maar pas op, maak onderstaande fouten niet. De fouten bij het trainen voor een sixpack die we je gaan voorleggen zijn veelvoorkomend en belemmeren alleen maar de weg naar jouw ideale wasbordje.

Kun je met zo iemand een relatie hebben?

13 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Deze zomer heb ik een man (43) leren kennen die 2 keer getrouwd geweest is en daarnaast de nodige relaties (5?) achter de rug heeft waarvan de laatste 3 jaar heeft geduurd.

20 Vragen aan Joël van Rems

23 juli 2021

Eigenaresse van Mevrouw Jansen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Joël van Rems, eigenaresse van Mevrouw Jansen. 

20 Vragen aan Leontine Schipper

16 juli 2021

Eigenaresse van Afslankpoli Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Leontine Schipper, eigenaresse van Afslankpoli Alkmaar.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug