Groene groei in Alkmaar: Het kanaalpark
Column: Roy Seignette
Gepubliceerd: 6 december 2024
Alkmaar staat op een kruispunt. Willen we een stad die alleen groter wordt, of een stad die echt beter wordt?
De komende jaren krijgt Alkmaar er maar liefst 15.000 woningen bij langs het Noordhollandsch Kanaal. Deze ambitieuze groei brengt nieuwe energie en levendigheid, maar ook een belangrijke uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat de stad niet alleen uitbreidt, maar ook een nog fijnere plek wordt om in te wonen? Het Kanaalpark is hierin cruciaal. Dit groene project, met het kanaal als verbindende factor, biedt een unieke kans. Als GroenLinks-PvdA zien we het graag een plek worden waar natuur, recreatie en stadsleven samenkomen. Maar hiervoor moet nog een hoop werk worden verzet.
Het Kanaalpark, een 6,5 kilometer lange zone van minimaal 35 hectare (50 voetbalvelden) groot, moet een groenblauwe levensader worden voor de stad. Het is bedoeld als een plek waar inwoners kunnen wandelen, fietsen en ontspannen, maar ook als een buffer tegen de negatieve effecten van stedelijke verdichting, zoals hittestress en wateroverlast. Dit is dus niet alleen een kans, maar ook keiharde noodzaak. Je kunt niet alleen maar stenen huizen bouwen zonder te vergroenen. Dan worden de zomers te heet en kan s ’winters het regenwater nergens heen.
Meer woningen betekenen meer bewoners, meer verkeer en meer druk op de bestaande ruimte. Het Kanaalpark moet niet alleen een doorgangsroute zijn, maar een bestemming die uitnodigt tot verblijf. Denk aan aantrekkelijke wandel- en fietspaden, hardlooproutes, speelse groenvoorzieningen en plekken om te recreëren en samen te komen.
De noodzaak van het Kanaalpark wordt gelukkig door de hele Alkmaarse politiek onderstreept. Maar typisch voor de Alkmaarse gemeenteraad wordt er vooral gedacht in wat er allemaal niet kan. Het zijn de bekende bezwaren; de auto’s moeten wel overal hard door kunnen rijden, parkeerplekken zijn heilig en het mag allemaal niet teveel kosten. De hele raad wil meer groen, behalve wanneer dit ten koste gaat van hun andere stokpaardjes.
De vraag zou niet moeten zijn waar we nog wat ruimte kunnen vinden om groen toe te voegen. Voor groen langs het kanaal moeten we ruimte gaan maken! Alleen dan krijgen we die verkoelende wandelpromenade én kunnen we de stadsnatuur een beetje op peil houden. Dat zeg ik niet alleen omdat ik Alkmaar zo graag een van de groenste steden van Nederland wil maken (wat ook waar is). Ik zeg dat ook omdat het een dorre en saaie boel wordt in Alkmaar als we de komende jaren heel veel bij gaan bouwen zonder ook te vergroenen. Door ook prioriteit te geven aan groen en ruimte, kan de stad groeien op een manier die prettig en duurzaam is.
Tijdens de raadsvergadering zullen wij ons best doen om de goede plannen voor het Kanaalpark nog beter te maken door ook vast te leggen dat een groot deel écht groen wordt. Maar ook dan zijn we er nog niet, de realisatie van het Kanaalpark gaat de komende tien jaar veel inzet en middelen vragen. En vooral ook politieke wil om ruimte te maken. Het gaat nog best wat inzet vragen om hiervoor op plekken als de Kanaalkade en de Helderseweg de handen voor op elkaar te krijgen. Maar als GroenLinks-PvdA gaan we ons best doen en ik ben ervan overtuigd dat de aanhouder ook hier zal winnen.
Alkmaar staat op een kruispunt. Willen we een stad die alleen groter wordt, of een stad die echt beter wordt? Het Kanaalpark is nodig om stedelijke groei hand in hand te laten gaan met meer kwaliteit van leven. Met meer inwoners moeten we ook meer te bieden hebben. Wat mij betreft gaan we voor groene groei.
Roy Seignette